Μέσω τηλεδιάσκεψης η διάσκεψη της Συνόδου Κορυφής των G-20

Σαουδική Αραβία, G20, Σύνοδος Κορυφής των G-20,

Λόγω COVID-19 η επόμενη σύνοδος της G20 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 21 και 22 Νοεμβρίου και όχι στο Ριάντ, ανακοίνωσε χθες η Σαουδική Αραβία η οποία έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ομάδας των 20...


Η Σαουδική Αραβία θα προεδρεύει της Συνόδου των G-20 μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου

Η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των G-20 ηγετών, η οποία είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας το Riyadh, θα πραγματοποιηθεί τελικά μέσω τηλεδιάσκεψης στις 21-22 Νοεμβρίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο των G-20. 

Η Σύνοδος Κορυφής των G-20 συγκεντρώνει τους ηγέτες των ισχυρότερων εθνών του κόσμου σε μία πολυήμερη συνάντηση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ατζέντα φέτος «θα επικεντρωθεί στην προστασία ζωών και στην αποκατάσταση της ανάπτυξης, αντιμετωπίζοντας τις ευπάθειες που βγήκαν στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας και θέτοντας τα θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον», σύμφωνα με τη δήλωση.

Σαουδάραβες αξιωματούχοι προσπαθούσαν να σώσουν την εκδήλωση με στόχο να τους επιτραπεί να φιλοξενήσουν στην Σαουδική Αραβία τους πιο σημαντικούς πολιτικούς ηγέτες του κόσμου, κάτι που θα δώσει την ευκαιρία για αποκατάσταση της φήμης του Βασιλείου μετά τη δολοφονία του κυβερνητικού κριτικού Jamal Khashoggi πριν από δύο χρόνια.

Παρόλα αυτά, το ετήσιο πρόγραμμα πολυμερών συναντήσεων έχει εκτροχιασθεί από την πανδημία του COVID-19. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία συνήθως φέρνει 10.000 διπλωμάτες και δεκάδες ηγέτες του κόσμου στο Manhattan, πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης νωρίτερα αυτό το μήνα.

Όπως και με τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η απουσία μιας Συνόδου Κορυφής G-20 με φυσική παρουσία των παρευρισκόμενων, θα αποκλείσει τις προσωπικές συναντήσεις μεταξύ παγκόσμιων ηγετών που μερικές φορές προσφέρουν αχτίδες φωτός σε δυσάρεστες κρίσεις.

Η Σαουδική Αραβία θα προεδρεύει της Συνόδου των G-20 μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου ενώ από την 1η Δεκεμβρίου αναλαμβάνει η Ιταλία τη γραμματεία και την ευθύνη για τη φιλοξενία της συγκέντρωσης των παγκόσμιων ηγετών για το επόμενο έτος, εάν φυσικά το επιτρέψει η πανδημία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου