Άγκυρα: Η Τουρκία και το Κατάρ υπέγραψαν 10 νέες οικονομικές συμφωνίες

Τουρκία, Κατάρ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ταμίμ Χαμάντ αλ-Θάνι. 6η Συνάντηση, συμφωνίες, οικονομικές, εμπορικές,

Η Τουρκία και το Κατάρ στην σημερινή 6η Διακρατική Συνάντηση της Άγκυρας υπέγραψαν 10 συμφωνίες συνεργασίας ύψους συνολικά 300 εκατομμυρίων δολαρίων σε ροές κεφαλαίων προς την Τουρκία.

H Τουρκία και Κατάρ υπέγραψαν σήμερα Πέμπτη, 10 νέες συμφωνίες στο πλαίσιο της 6ης Διακρατικής Συνάντησης του Τούρκου προέδρου και του Εμίρη του Κατάρ που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.
  
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Εμίρης του Κατάρ Ταμίμ Χαμάντ αλ-Θάνι συμπροήδρευσαν στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση.
  1. Η πώληση 10% των μετοχών του χρηματιστηρίου της Τουρκίας "Borsa Istanbul" ήταν στην κορυφή του καταλόγου των συμφωνιών που έγιναν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

  2. Μια άλλη συμφωνία υπεγράφη για τη μεταφορά μετοχών του "Istinye Park¨, ενός πολυτελούς εμπορικού κέντρου της Κωνσταντινούπολης,

  3. Υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης (MoU) για κοινή επένδυση στο "Made in Istanbul Golden Horn Project"

  4. Συμφωνήθηκε επίσης η μεταβίβαση και αγορά μετοχών της "Middle East Antalya Port Operator"s από το "Turkey's Global Ports" στο "Qatar's Terminals W.L.L." 

  5. Υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας για την προώθηση κοινών δραστηριοτήτων μεταξύ του υπουργείου Εμπορίου της Τουρκίας και της Διοίκησης Ελεύθερης Ζώνης του Κατάρ.

  6. Μια άλλη συμφωνία επιτεύχθηκε για τη σύσταση κοινής εμπορικής επιτροπής μεταξύ των δύο χωρών.

  7. Υπεγράφησαν επίσης πολλά μνημόνια για τη διαχείριση των υδάτων, τη βελτίωση της οικονομικής και νομισματικής συνεργασίας, καθώς και για τις οικογενειακές και κοινωνικές υπηρεσίες.

  8. Υπεγράφη δήλωση προθέσεων για πρόγραμμα ανταλλαγής διπλωματών και των δύο χωρών.


«Βαθιά ριζωμένοι δεσμοί»

Ο Ερντογάν αργότερα την σήμερα δήλωσε ότι οι δυο ηγέτες είχαν πολύ παραγωγικές συναντήσεις.

"Θα συνεχίσουμε την αλληλεγγύη μας προς τον αδελφικό λαό του Κατάρ, με τον οποίο έχουμε βαθιά ριζωμένους δεσμούς αγάπης, σε όλους τους τομείς", έγραψε ο Ερντογάν στο Twitter.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και ο oμόλογός του από το Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θανί, υπέγραψαν επίσης την κοινή δήλωση της 6ης επανάληψης της συνάντησης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Λούτφι Ελβάν, ο υπουργός Εμπορίου Ρουχάρ Πεκάν, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Αντίλ Καραϊσμιλόγλου, ο υπουργός Γεωργίας και Δασών Μπεκίρ Πακντεμίρι, η υπουργός Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Ζέχρα Ζούμρουτ Σελτσούκ, ο Διευθυντής Επικοινωνιών Φαχρέταν Αλτούν, ο προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραήμ Καλίν, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Πλούτου της Τουρκίας Ζαφέρ Ινσεμέζ και πολλοί επιχειρηματίες.

Στο παρελθόν, οι δύο χώρες είχαν συνάψει συνολικά 52 συμφωνίες και πέντε κοινές δηλώσεις.

Με την τελευταία συνεδρίαση, ο συνολικός αριθμός των συμφωνιών αυξήθηκε σε 62.

Σε προηγούμενες συνεδριάσεις, η επιτροπή κατέληξε σε συναίνεση σε πολλά σημαντικά ζητήματα στους τομείς της οικονομίας, της βιομηχανίας, της ασφάλειας, των επενδύσεων, της ενέργειας, του πολιτισμού, της πνευματικής ιδιοκτησίας, της εκπαίδευσης και της νεολαίας.

Ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε κατά 6% το 2020 και έφθασε τα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι επενδύσεις του Κατάρ στην Τουρκία ανήλθαν σε 22 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Πρεσβείας της Τουρκίας στη Ντόχα.

Συνολικά 533 τουρκικές επιχειρήσεις
δραστηριοποιούνται στο Κατάρ, ολοκληρώνοντας κατασκευαστικά έργα ύψους 18,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Συνολικά 179 εταιρείες από το Κατάρ δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.

Ο αριθμός των τουριστών του Κατάρ που επισκέπτονται την Τουρκία έχει αυξηθεί με την πάροδο των ετών, με 110.000 το 2019.

πηγή: Anadolu Agency

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου