«Και εγένετο... Ελλάς»: Μια αφιερωματική σειρά του OPEN TV για την Ελληνική Επανάσταση

Και εγένετο... Ελλάς, OPEN TV, OPEN, αφιερωματική σειρά, 200 χρόνια από επανάσταση 1821,
Αφιερωματική σειρά του OPEN, 21 επεισοδίων για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, που συμπληρώνονται στις 25 Μαρτίου 2021. Πρεμιέρα την Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου στις 23:45 στο OPEN...


Στα άδυτα της Φιλικής Εταιρείας. Άγνωστες πτυχές της μυστικής οργάνωσης που άναψε τη φλόγα της Επανάστασης. Οι ιδρυτές, το τελετουργικό, η δράση, το παρασκήνιο, απόγονοι των μελών και ιστορικοί ρίχνουν φως στις πιο σκοτεινές λεπτομέρειες. «Και εγένετο... Ελλάς», με τον Γεώργιο Σαρρή, πρεμιέρα Πέμπτη 19 Νοεμβρίου στις 23:45 στο OPEN. 

Η αφιερωματική εκπομπή «Και εγένετο… Ελλάς» ξετυλίγει τα γεγονότα που οδήγησαν στην επανάσταση, εστιάζει στους πρωταγωνιστές της και στη γένεση του Ελληνικού Κράτους και, στη συνέχεια, επικεντρώνεται στις μεγάλες προσωπικότητες που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε διαφορετικούς τομείς της σύγχρονης ιστορίας μας, από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους μέχρι και σήμερα.

Την εκπομπή παρουσιάζει ο δημοσιογράφος και ιστορικός Γεώργιος Σαρρής, με επιστημονικούς συνεργάτες τους Γιώργο Θεοδωρίδη (Λέκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Κοινωνικής και Πολιτικής Ιστορίας της Ευρώπης στο ΕΚΠΑ) και Νίκο Ζέρβα (Διδάκτορας Διοικητικής Επιστήμης και Ιστορίας στο ΕΚΠΑ), που βρίσκονται μαζί του στο στούντιο.


Η αφιερωματική σειρά χωρίζεται σε τρείς κύκλους που αφορούν σε διαφορετικές περιόδους:

- Ο πρώτος κύκλος (5 επεισόδια) ρίχνει φως στα γεγονότα που οδήγησαν στην Ελληνική Επανάσταση.

- Ο δεύτερος κύκλος (9 επεισόδια) αναλύει τα σημαντικά γεγονότα, τις μάχες, τις ναυμαχίες, αλλά και τις προσωπικότητες των ηρώων της Επανάστασης, με γυρίσματα σε εμβληματικούς χώρους και περιοχές που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέγερση που οδήγησε στην απελευθέρωση.

Ο τρίτος κύκλος (7 επεισόδια) εστιάζει στις προσωπικότητες που, από την Επανάσταση του 1821 μέχρι σήμερα, 200 χρόνια μετά, εξέλιξαν, αναμόρφωσαν, τίμησαν και προώθησαν την Ελλάδα και τον Ελληνισμό στα πέρατα της Γης. Κάθε επεισόδιο του τρίτου κύκλου είναι αφιερωμένο σε προσωπικότητες που διακρίθηκαν σε 7 διαφορετικούς τομείς: Επιστήμη, Τέχνες, Γράμματα Αθλητισμός, Ευεργέτες, Οικονομία, Πολιτική. Μάλιστα, το τηλεοπτικό κοινό θα έχει τη δυνατότητα μέσω ψηφοφορίας στο micro-site της εκπομπής «Και εγένετο… Ελλάς» να συμμετέχει στην επιλογή των προσωπικοτήτων που θα παρουσιαστούν.

Η αφιερωματική σειρά «Και εγένετο… Ελλάς» φιλοξενεί απογόνους ηρώων της επανάστασης, σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, ιστορικούς, εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδος, πολιτικούς και πρέσβεις ξένων χωρών στην Ελλάδα, καταθέτοντας ιστορικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες που θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελληνική τηλεόραση.

Η σύνθεση του σήματος αλλά και της μουσικής επένδυσης της εκπομπής, είναι πρωτότυπη δημιουργία, αποκλειστικά για τη σειρά «Και εγένετο Ελλάς», από τον Δημήτρη Σταθακόπουλο, διακεκριμένο Μουσικολόγο, Ιστορικό, Οθωμανολόγο-Τουρκολόγο και Νομικό.

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος ενορχήστρωσε με την αρωγή των συνεργατών του τη μουσική επένδυση της εκπομπής με μουσικά όργανα που ήταν διαδεδομένα στις αρχές του 19ου αιώνα.

Το πρώτο επεισόδιο της αφιερωματικής σειράς «Και εγένετο Ελλάς» ξετυλίγει τα γεγονότα που οδήγησαν στην ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό το 1814, της μυστικής οργάνωσης που βοήθησε να φουντώσει η φλόγα της επανάστασης, την ίδια χρονιά που η Ιερά Συμμαχία μέσα από το συνέδριο της Βιέννης αποζητούσε τη σταθερότητα στην Ευρώπη.

Το πρώτο επεισόδιο της docuseries του OPEN «Και εγένετο Ελλάς» ρίχνει φως στη δημιουργία της Φιλικής Εταιρείας, όσα οδήγησαν στη σύστασή της, τους ιδρυτές, τη δράση, τους περίφημους κώδικες επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της στα πρότυπα των τεκτονικών στοών και τους λόγους που εδραιώθηκε και εξαπλώθηκε. Γιατί ο Ιωάννης Καποδίστριας αρνήθηκε να ηγηθεί της Φιλικής Εταιρείας και τι οδήγησε τελικά τον Αλέξανδρο Υψηλάντη να αποδεχθεί την ηγεσία;

Μέσα από ρεπορτάζ και συνεντεύξεις με ιστορικούς αλλά και απογόνους εμβληματικών προσωπικοτήτων του απελευθερωτικού αγώνα, η σειρά «Και εγένετο Ελλάς», που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γεώργιος Σαρρής, μας ταξιδεύει δύο αιώνες πίσω, φωτίζοντας πτυχές της ένδοξης ιστορίας μας.


Στο πρώτο επεισόδιο της Docuseries του OPEN μιλούν:

Ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος, εκ των κορυφαίων Ελλήνων ιστορικών, αναλύει τη φιλοσοφία και τους μυστικούς κώδικες των Φιλικών. Πότε έπαψε να υφίσταται η φιλική εταιρεία και ποιον ρόλο διαδραμάτισε ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, ηγετική μορφή της Φιλικής Εταιρείας;
Η Βασιλική Αναγνωστοπούλου, μοναδική απόγονος του Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου, μας μεταφέρει άγνωστα περιστατικά από τη ζωή του μεγάλου αυτού άνδρα. 

Ο Σωφρόνης Παραδεισόπουλος, διευθυντής του Μουσείου Φιλικής Εταιρείας, εξηγεί το λόγο που επιλέχθηκε η Οδησσός, ελληνική παροικία και σημαντικό λιμάνι στον Εύξεινο Πόντο, ως έδρα της Φιλικής Εταιρείας και μας ξεναγεί στα άδυτα του Μουσείου. 

Ο Γιάννης Δεμέτης, πρώην διευθυντής του Μουσείου Σολωμού - Επιφανών Ζακυνθίων μιλά για την ορκωμοσία των Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και Διονύσιου Σολωμού στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στη Ζάκυνθο- εκεί που ο ήρωας της επανάστασης έθαψε τη σύζυγό του, σκάβοντας τον τάφο με τα ίδια του τα χέρια.

Έρευνα-Αρχισυνταξία : Κλοντιάν Γκιουζέλης
Διεύθυνση Παραγωγής: Χρήστος Γλυμής
Σκηνοθέτης: Αντώνης Περούλης

Το trailer  της σειράς

πηγή: OPEN TV

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου