Δεν είναι αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις τα εμβόλια - Χρειάζονται επικαιροποίηση

Covid-19, κορονοϊός, μεταλλάξεις ιού, εμβόλια, έρευνες, επικαιροποίηση,

Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, που ήδη χρησιμοποιούνται, χρειάζονται επικαιροποίηση προκειμένου να προσφέρουν προστασία έναντι της μετάλλαξης του ιού... 

Τα εμβόλια κατά της COVID-19, που ήδη διατίθενται, χρειάζονται επικαιροποίηση προκειμένου να προσφέρουν προστασία έναντι της μετάλλαξης του κοροναϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική. Βραζιλία και αλλού. Ακόμα και όσοι νόσησαν με COVID-19, κατά πάσα πιθανότητα, είναι ευάλωτοι στη μετάλλαξη, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες. 

Αυτά είναι τα ανησυχητικά συμπεράσματα μελέτης που εκπονήθηκε από τους επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η νέα μεταλλαγμένη μορφή του ιού (501Υ.v2) είναι ανθεκτική στα αντισώματα του πλάσματος αίματος ασθενών που ανέρρωσαν από COVID-19. Αυτό το γεγονός τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το νοτιοαφρικανικό στέλεχος έχει τη δυναμική να προσβάλλει ακόμα και άτομα που νόσησαν από COVID-19 και ότι τα εμβόλια που κυκλοφορούν σήμερα είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντί του.

Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ικανότητα των αντισωμάτων να εξουδετερώνουν τον κοροναϊό ήταν κατά οκτώ φορές μικρότερη όταν επρόκειτο για το μεταλλαγμένο στέλεχος. Στα εργαστηριακά πειράματα χρειάστηκε, δηλαδή, οκταπλάσια ποσότητα αντισωμάτων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η 501Υ.v2. Παρότι η μελέτη ακόμα δεν έχει αξιολογηθεί από ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή, οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα για την επικινδυνότητα της νέας εξέλιξης.

Λογική λοιπόν η απόφαση της καγκελαρίου Μέρκελ και των ηγετών των κρατιδίων να παρατείνουν το lockdown στη Γερμανία μέχρι τη 14η Φεβρουαρίου και να αυστηροποιήσουν κάποια μέτρα επιβάλλοντας τη χρήση «ιατρικής μάσκας» παντού και προκρίνοντας την τηλεργασία, λόγω του φόβου των μεταλλάξεων.

Σε μία άλλη εξέλιξη, επιτροπή επιστημόνων από διαφορετικούς τομείς αναμένεται να καταθέσει τις προτάσεις της για την επίτευξη του «μηδενικού COVID-19» (ΖeroCovid). Πρόκειται για τον στόχο μιας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες από τη Γερμανία και την Αυστρία και στοχεύει σε ολοκληρωτική νίκη επί του κορονοϊού. Σύμφωνα με το κίνημα, που έχει κερδίσει έδαφος τον τελευταίο καιρό, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος επιβάλλεται το ολοκληρωτικό «πάγωμα» της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και κάθε έννοιας κοινωνικής ζωής.

Τέλος, ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, με την καθυστέρηση παράδοσης εμβολιαστικών δόσεων κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNTech, επισημαίνοντας ότι τέτοιες πρακτικές θέτουν σε κίνδυνο την εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα. Η Ιταλία, μάλιστα, που αντιμετωπίζει εξίσου σοβαρό πρόβλημα λόγω των καθυστερήσεων, μελετά το ενδεχόμενο άσκησης ένδικων μέσων κατά των φαρμακοβιομηχανιών.
πηγή: medlabnews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου