Σεργκέι Λαβρόφ: « Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να μείνουν στη Συρία επ' αόριστον»

Ρωσία, Σεργκέι Λαβρόφ, ΗΠΑ, Συρία, βομβαρδισμοί, sputniknews,

Κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα της θητείας της, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν ανέστρεψε την πολιτική του προκατόχου της στη Συρία, προβαίνοντας μάλιστα χθες σε βομβαρδισμό της χώρας

Η Μόσχα διαθέτει στοιχεία για τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών να κρατήσουν τις δυνάμεις τους στη Συρία επ' αόριστον και θα ρωτήσει άμεσα για αυτό το θέμα την Ουάσινγκτον, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Λάβαμε πρόσφατα διαφορετικές πληροφορίες από διάφορες πηγές. Δεν μπορούμε να τις επιβεβαιώσουμε προς το παρόν και θέλουμε να ρωτήσουμε απευθείας τους Αμερικανούς για αυτό. Φέρονται να έχουν λάβει την απόφαση να μην εγκαταλείψουν ποτέ τη Συρία, ακόμη και σε σημείο να καταστρέψουν αυτήν τη χώρα» δήλωσε ο Λάβροφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σχολιάζοντας τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ το βράδυ της Πέμπτης εναντίον των «ιρανικών υποστηριζόμενων» βάσεων πολιτοφυλακών στην ανατολική Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον παρείχε στον ρωσικό στρατό προειδοποίηση μόλις μερικά λεπτά πριν πραγματοποιήσει τις επιθέσεις.

«Ο στρατός μας προειδοποιήθηκε τέσσερα ή πέντε λεπτά νωρίτερα [...] αυτό δεν είναι τίποτα. Ήταν ένα είδος ειδοποίησης όταν το χτύπημα είχε ήδη πραγματοποιηθεί» δήλωσε ο Λαβρόφ.

Εκτός από τις στρατιωτικού τύπου ανησυχίες, ο Ρώσος διπλωμάτης είπε επίσης ότι είναι αδύνατο να εξεταστούν τα χτυπήματα ξεχωριστά «από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται παράνομα στο συριακό έδαφος, παραβιάζοντας όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη συμφιλίωση της Συρίας».

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε επίσης ότι η Μόσχα θεωρεί ότι είναι «πολύ σημαντικό» να επαναληφθούν οι επαφές Ρωσίας-ΗΠΑ για τη Συρία σε πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο: «Ελπίζουμε ότι η νέα διοίκηση θα δημιουργήσει σύντομα ομάδες για αυτό το σκοπό» είπε ο αξιωματούχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου