Και στην Ιταλία αναστολή εμβολιασμών με Astra Zeneca - B. Κικίλιας: "Ψυχραιμία και νηφαλιότητα"

εμβόλια. AstraZeneca, κορονοϊός,

Κεραυνός εν αιθρία η προσωρινή απόφαση αναστολής. Σύμφωνα με την La Repubblica, ο Ντράγκι έλαβε την απόφαση μετά από επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο.
Η απόφαση της Ιταλίας να σταματήσει προσωρινά τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της Astra Zeneca προκάλεσε σειρά προβλημάτων. Την ώρα που ανακοινώθηκε η απόφαση χθες το απόγευμα, χιλιάδες άνθρωποι περίμεναν στην ουρά σε όλη την χώρα για να εμβολιαστούν. Σε πολλές περιπτώσεις αποφάσισαν να αναβάλουν τον εμβολιασμό και άρχισαν να επιστρέφουν στο σπίτι τους.

Αυτό συνέβη για παράδειγμα στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ρώμης, Τέρμινι, με το τεράστιο κέντρο εμβολιασμού του, στο υπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο La Nuvola (το Σύννεφο), όπως και σε όλες σχεδόν τις άλλες περιοχές της Ιταλίας. Μέρος του ιταλικού Τύπου ασκεί κριτική για το ότι ο κόσμος δεν ενημερώθηκε νωρίτερα, για να μειωθεί ο αποπροσανατολισμός. Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα La Repubblica, και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι πήρε την σχετική απόφαση μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Τώρα αναμένονται γρήγορες και λειτουργικές λύσεις από την στιγμή που σχεδόν ένα εκατομμύριο Ιταλών έχει λάβει μόνον την πρώτη δόση του εμβολίου Astra Ζeneca. Μόνον σήμερα οι υποχρεωτικές αναβολές του εμβολιασμού στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης ξεπέρασαν τις επτά χιλιάδες.

Όπως τονίζουν πολλοί αναλυτές, ακόμη και αν η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή, EΜΑ, αποφασίσει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, είναι πιθανό αρκετοί πολίτες να παραμείνουν διστακτικοί. Δεν αποκλείεται να σχεδιαστεί νέα επικοινωνιακή εκστρατεία για την τόνωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο εμβόλιο. Στην Ιταλία όλοι ελπίζουν παράλληλα ότι η κατάσταση θα μπορέσει να διορθωθεί με την αύξηση προμηθειών της Pfizer, την κυκλοφορία του Johnson & Johnson και την επίσπευση των διαδικασιών για την έγκριση του ρωσικού Sputnik V.

Για τον Μάριο Ντράγκι πρόκειται όμως και για ένα προσωπικό στοίχημα: Πριν μόλις δυο ημέρες η κυβέρνησή του ανακοίνωσε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα μπορέσει να εμβολιαστεί το 80% των Ιταλών, ώστε να επιτευχθεί η «ανοσία αγέλης». Το σχέδιο είναι έτοιμο, αλλά ακόμη απουσιάζουν οι παρτίδες των εμβολίων…

EMA για Astra Zeneca: Εξετάζονται τα περιστατικά – Τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων


Τα οφέλη του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA). Εμερ Κουκ, κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε αφού αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 λόγω ανησυχιών για την εμφάνιση αιματικών θρόμβων.

«Παραμένουμε σταθερά πεπεισμένοι ότι τα οφέλη του εμβολίου της Astra Zeneca στην πρόληψη της Covid-19, με τον συνδεόμενο με αυτήν κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, υπερτερούν του κινδύνου των παρενεργειών», δήλωσε η Εμερ Κουκ.

Β. Κικίλιας: Οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Astra Zeneca συνεχίζονται κανονικά στην Ελλάδα

Ψυχραιμία και νηφαλιότητα σε όλους, ενώ συνεχίζεται η ανάλυση των επιστημονικών δεδομένων, συνέστησε ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για το ζήτημα που έχει προκύψει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες με το εμβόλιο της Astra Zeneca.

Αναμένουμε τις αποφάσεις των επισήμων οργανισμών, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος θα συνεδριάσει για το θέμα μέσα στην εβδομάδα, τόνισε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε: «Μέχρι να πει κάτι άλλο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά με το εμβόλιο της Astra Zeneca
», συνέχισε ο κ. Κικίλιας, επισημαίνοντας ότι Οργανισμός αυτός είναι θεσμός της ασφάλειας για το φάρμακο και τα εμβόλια στην Ευρώπη και αυτόν ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση και αρμόδιες Αρχές στη χώρα μας από την αρχή των εμβολιασμών. Παρατήρησε, επίσης, ότι υπήρξαν χώρες που έκαναν μπρος και πίσω στο θέμα και κάλεσε όλους να περιμένουν τις αποφάσεις του EMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου