«Απομονωμένη και ευάλωτη η Τουρκία» - Ανάλυση

Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απομόνωση, Ε.Ε., Ισραήλ, Παντελής Γκόνος, ΕΡΤ,

Οι ταραχές στην Ιερουσαλήμ έδωσαν αφορμή στον Ερντογάν να μιλήσει εξ`ονόματος των μουσουλμάνων και να επιτεθεί στο Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς το κράτος – τρομοκράτη... 

Οι ταραχές στην Ιερουσαλήμ έδωσαν αφορμή στον Ερντογάν να μιλήσει εξ`ονόματος των μουσουλμάνων και να επιτεθεί στο Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς το κράτος – τρομοκράτη. Και τα πυρά του δεν εξαντλήθηκαν εκεί καθώς με αφορμή την ημέρα της Ευρώπης, ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει έμμεση απειλή και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας ότι το μέλλον της εξαρτάται από την Τουρκία.

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Παντελής Γκόνος, “κατά καιρούς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επικρίνει με βαρείς χαρακτηρισμούς το Ισραήλ και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Νετανιάχου για το θέμα των Παλαιστινίων, καθώς ένας από τους στόχους του είναι να παρουσιάζει τον εαυτό του ως ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου και υπέρμαχο των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων σε όλον τον κόσμο. Στο παρελθόν έχει υποστηρίξει και τους Ουιγούρους της Κίνας αν και το θέμα αυτό το έχει αφήσει, καθώς συνάπτει οικονομικές συμφωνίες με το Πεκίνο.

Με το Ισραήλ οι σχέσεις είναι σε άσχημο σημείο αν και υπάρχουν σημάδια προσέγγισης, όχι μόνο γιατί ο Ερντογάν μιλά για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων αλλά κυρίως γιατί εμπράκτως στηρίζει τη Χαμάς, κάτι που ενοχλεί και την Ουάσιγκτον”
.

Ο Παντελής Γκόνος αναφέρθηκε και στην προσπάθεια της Τουρκίας να βελτιώσει τις σχέσεις της με γειτονικά κράτη.

“Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η Τουρκία προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με τα γειτονικά κράτη, καθώς είναι διπλωματικά απομονωμένη και ευάλωτη οικονομικά, ενώ εκείνα συνεργάζονται μεταξύ τους, όπως για παράδειγμα το Ισραήλ με την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Αίγυπτο, με την οποία έχει συγκρουστεί για τη Λιβύη, τα θαλάσσια σύνορα αλλά και για το θέμα της μουσουλμανικής αδελφότητας, καθώς ο Ερντογάν έχει προσφέρει καταφύγιο σε μέλη της οργάνωσης. Συναντήσεις ετοιμάζει και με τη Σαουδική Αραβία με την οποία επίσης οι σχέσεις είναι τεταμένες με αποκορύφωμα την υπόθεσΚασόγκι.

Μετά από τη ρητορική του Ερντογάν εναντίον τους και την εμπλοκή του στρατιωτικά στη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ δεν είναι σίγουρο ότι τα κράτη αυτά θα είναι θετικά απέναντί του. Βλέπουν αυτές τις κινήσεις και ως αποτέλεσμα της κακής σχέσης με την κυβέρνηση Μπάιντεν”.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου