Μεσανατολικό: Τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς με μεσολάβηση της Αιγύπτου

Μεσανατολικό, Λωρίδα Γάζας. Ισραήλ, Χαμάς, Αίγυπτος, ΗΠΑ, Γερμανία, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Μαχμούντ Αμπάς, Τζο Μπάιντεν, Αντόνι Μπλίκεν,



Η ανακωχή επήλθε μετά από μεσολάβηση της Αιγύπτου και την αυξανόμενη διεθνή πίεση προς το Ισραήλ για τον τερματισμό των 11 αιματηρών ημερών συγκρούσεων που έχουν προκαλέσει πάνω από 200 ζωές Παλαιστινίων.

Η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς, της ισλαμιστικής παράταξης που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, τέθηκε επίσημα σε εφαρμογή στις 02:00, τοπική ώρα  Ελλάδας.

Η ανακωχή επήλθε μετά από μεσολάβηση της Αιγύπτου και την αυξανόμενη διεθνή πίεση προς το Ισραήλ για τον τερματισμό των 11 αιματηρών ημερών συγκρούσεων που έχουν προκαλέσει πάνω από 200 ζωές Παλαιστινίων.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανέφερε ότι το Ισραήλ αποδέχτηκε την αιγυπτιακή πρόταση μετά από συνεδρίαση αργά το βράδυ του Υπουργικού Ασφαλείας του. Η Χαμάς ακολούθησε γρήγορα το ίδιο και είπε ότι θα τιμήσει τη συμφωνία.

Σε δήλωση, το γραφείο του Νετανιάχου ανέφερε ότι το Υπουργείο Ασφαλείας ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση μετά από συστάσεις του αρχηγού του στρατιωτικού προσωπικού και άλλων κορυφαίων αξιωματούχων της άμυνας.


Η συμμετοχή των ΗΠΑ

 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι ο Νετανιάχου τον ενημέρωσε ότι το Ισραήλ συμφώνησε για «αμοιβαία, άνευ όρων εκεχειρία που θα ξεκινήσει σε λιγότερο από δύο ώρες».

Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι μίλησε με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου έξι φορές, καθώς και με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και την Παλαιστινιακή Αρχή ως μέρος της έντονης διπλωματικής του συμμετοχής.

Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς ενδιαφερόμενους για την παροχή ταχείας ανθρωπιστικής βοήθειας και διεθνούς υποστήριξης για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της Γάζας.

«Πιστεύω ότι Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί αξίζουν εξίσου να ζουν με ασφάλεια και να απολαμβάνουν ίσα μέτρα ελευθερίας, ευημερίας και δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντόνι Μπλίκεν «θα συναντηθεί με τους Ισραηλινούς, Παλαιστίνιους και περιφερειακούς ομολόγους τους τις επόμενες ημέρες για να συζητήσουν τις προσπάθειες ανάκαμψης και να συνεργαστούν για την οικοδόμηση καλύτερων μελλοντικών συνθηκών για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Η Γερμανία χαιρετίζει την κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή και τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών
Η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ χαιρέτισε σήμερα μέσω του εκπροσώπου της ως «καλή είδηση» την απόφαση για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή, ενώ η κυβέρνηση τάχθηκε και πάλι υπέρ της λύσης των δύο κρατών.

«Το θέμα τώρα είναι η κατάπαυση του πυρός να γίνει σεβαστή ώστε να διαρκέσει», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι εξίσου σημαντικό είναι «να καταστεί άμεσα εφικτή η εκ νέου παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας». Ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε ακόμη ότι πρέπει τώρα να συνεχιστεί η προσπάθεια για έναν ουσιαστικό πολιτικό διάλογο και επισήμανε ότι «μόνο μια πολιτική λύση δύο κρατών θα μπορούσε να διευθετήσει τα αίτια της διένεξης». Αυτό θα πρέπει να έχουν ως στόχο όλες οι πλευρές, ανέφερε.

Την απόφαση για κατάπαυση του πυρός χαιρέτισε και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, με ανάρτησή του στο Twitter: «Τώρα το ζήτημα είναι να αντιμετωπιστούν τα αίτια και να καλλιεργηθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη, προκειμένου να φτάσουμε σε λύση», έγραψε και ευχαρίστησε ιδιαίτερα την κυβέρνηση της Αιγύπτου για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου