Έφτασε στην Θράκη ο Μ. Τσαβούσογλου - Οι προκλητικές δηλώσεις του τούρκου ΥΠ.ΕΧ και οι προσδοκίες της Αθήνας

Ελλάδα, Τουρκία, εληνοτουρκικά, Μ. Τσαβούσογλου, επίσκεψη Ξάνθη,

Λίγο μετά τις 10.00 το πρωί της Κυριακής, νωρίτερα από το προγραμματισμένο, αφίχθη στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης το τουρκικό κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε στην Ελλάδα τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνοδεία πολλών εκπροσώπων των τουρκικών ΜΜΕ.

Σχεδόν αμέσως μετά την άφιξή του στην Αλεξανδρούπολη, ο τούρκος υπουργός έκανε ένα tweet στο οποίο υπάρχει μια φωτογραφία από το αεροδρόμιο αλλά και αναφορά του σε τουρκικά και αγγλικά ότι βρίσκεται στην Ελλάδα για να συναντήσει μέλη της «τουρκικής μειονότητας στην Δυτική Θράκη» και να συζητήσει τις διμερείς σχέσεις.



Βιντεο απο την παρουσία του τουρκικού κυβερνητικού αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης ανέβασε στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα «Μακεδονία».




Το ανεπίσημο πρόγραμμα στην Θράκη

Mετά την άφιξη στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και έπειτα την μετάβαση, οδικώς, στην Κομοτηνή, ο Μ. Τσαβούσογλου πραγματοποίησε επίσκεψη στο τουρκικό προξενείο όπου και πραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι μευδομουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής.

Στην συνέχεια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μετέβη στο μειονοτικό γυμνάσιο και λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ, το οποίο βρίσκεται μέσα στην πόλη της Κομοτηνής.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται ακόμα επίσκεψη στο μειονοτικό χωριό Θάμνα Ροδόπης αλλά και επίσκεψη στον τάφο του παλιού βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ.

Ο Μ. Τσαβούσογλου αναχωρεί το απόγευμα από Αλεξανδρούπολη για Αθήνα όπου τη Δευτέρα στις 10.30 θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσει στις 11.15 η κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το Σάββατο ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων, χαρακτήρισε τον κ. Τσαβούσογλου, «ανεπιθύμητο» γεγονός που ίσως δεν θα πρέπει να θεωρείται άσχετο με την ματαίωση της επίσκεψής του στην ορεινή Ξάνθη και τα Πομακοχώρια.

Σε σχετική ανάρτησή τους μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Εμείς όταν πεθαίναμε για αυτά τα εδάφη τουρκικά δεν ξέραμε, τώρα δεν ξέρουμε την μητρική μας γλώσσα. Τις τελευταίες δεκαετίες οι Πομάκοι και οι Ρομά της Θράκης υφίστανται πολιτισμική και γλωσσική πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία από εγκάθετους της Τουρκίας».


Οι προσδοκίες της Αθήνας από την επίσκεψη Τσαβούσογλου

«Με καχυποψία αλλά και συγκρατημένη ελπίδα ότι έστω βραχυπρόθεσμα θα καταστεί εφικτό να υπάρξει σχετική αποκλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» ανάμενε τον ερχομό του Τουρκου ΥΠΕΞ στην Αθήνα, όπως σχολιάζει η «Καθημερινή».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι το πρώτο σκέλος της επίσκεψης Τσαβούσογλου, καίτοι θεωρούμενο ως «ιδιωτικό», ξεκινά από τη Θράκη και συγκεκριμένα από την Κομοτηνή, γεγονός που αποκαλύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το μειονοτικό αποτελεί προτεραιότητα της Αγκυρας στα ελληνοτουρκικά.

Από την πλευρά της Αθήνας έχουν επιλεγεί συνειδητά χαμηλοί τόνοι, καθώς είναι αντιληπτό ότι και στην Αγκυρα υπάρχει κάποια –έστω ιδιότυπη– πρόθεση αποκλιμάκωσης.

Και από τις δύο πλευρές μεταδίδεται ότι δεν επιθυμούν να δυναμιτίσουν τις προοπτικές μιας συνάντησης που μπορεί να αποβεί κρίσιμη, προκειμένου να είναι ήσυχο το προσεχές καλοκαίρι, ανεξάρτητα από τις εσωτερικές αναταράξεις της Τουρκίας.

Προφανής προτεραιότητα των συζητήσεων θα είναι η συνάντηση που προγραμματίζεται να γίνει στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου, ανάμεσα στον Ελληνα Πρωθυπουργό Κυριακο Μητσοτάκη και τον Τουρκο Προεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, η έκδοση NAVTEX για «επιστημονικές έρευνες» του «Tubitak Marmara» με έναρξη, αύριο, Δευτέρα 31 Μαΐου, δηλαδή την ώρα κατά την οποία θα πραγματοποιούνται οι επαφές του κ. Τσαβούσογλου με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Δένδια, ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη για την Αθήνα.

Επιπλέον ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας φρόντισε ήδη να συμπεριλάβει μία επιθετική αναφορά στο πλαίσιο συνέντευξής του (στο Βήμα). «Αν η Ελλάδα μόνο απαιτεί και ποτέ δεν συμβιβάζεται δεν μπορούμε να φθάσουμε σε κοινή κατανόηση. Είναι λάθος υπολογισμός από την ελληνική πλευρά να πιστεύει ότι η Τουρκία θα περιοριστεί μόνο στις ακτές του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου», αναφέρει.


Η συνάντηση Φραγκογιάννη - Ονάλ στην Καβάλα

Το προπαρασκευστικό επίπεδο των επαφών της Δευτέρας ξεκίνησε πάντως σε εποικοδομητικό κλίμα με συνάντηση εργασίας που είχε, χθες, στην Καβάλα, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης με τον Τούρκο ομόλογο του Σεντάτ Ονάλ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, έγινε μια διεξοδική συζήτηση επί των προτάσεων προώθησης της διμερούς συνεργασίας στους οικονομικούς και εμπορικούς τομείς, καθώς και σε θέματα που άπτονται των επαφών μεταξύ των δύο λαών.

Οι συζητήσεις εστιάστηκαν σε ζητήματα επιχειρηματικής συνεργασίας, τουρισμού, διασυνδεσιμότητας σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο, καθώς και σε επαναδραστηριοποίηση παλαιότερων πρωτοβουλιών, η υλοποίηση των οποίων εκκρεμεί.

Στο πλαίσιο της συνάντησης τέθηκε επί τάπητος ο πλήρης φάκελος των προκαταρκτικών καταλόγων που έχει καταρτιστεί από κάθε πλευρά με τα παραπάνω διμερή θέματα οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός ωριμότητάς τους και να αποφασιστούν στη συνέχεια τα επόμενα βήματα.


ΥΠ.ΕΞ. για δηλώσεις Τσαβούσογλου: «Διαστρέβλωση της πραγματικότητας από την Τουρκία»



Με μία αυστηρή δήλωση απαντάει ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κατά την διάρκεια της ιδιωτικής επίσκεψης στη Θράκη.

«Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.

Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους.

Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.

Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου