Bloοmberg: Μέρκελ και Μακρόν "μάλωσαν" τον Μητσοτάκη για τους τουρίστες! Ζητούν ταξιδιωτικούς περιορισμούς (video)

Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ταξιδιωτικοί περιορισμοί, Άγκελα Μέρκελ, Εμμανουέλ Μακρόν, Κυριάκος Μητσοτάκης, Bloomberg,
foto tvxs.gr

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχτηκε αυστηρή κριτική από τους δύο ισχυρότερους ηγέτες της ΕΕ, Άγκελα Μέρκελ και Εμμανουέλ Μακρόν για τις εξελίξεις με τη μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα, αλλά και το γεγονός ότι αποφάσισε να δέχεται τουρίστες εμβολιασμένους με ρωσικά και κινεζικά εμβόλια.

Χαμός προκλήθηκε από δημοσίευμα του Bloomberg που θέλει τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να «κατσαδιάστηκε» από Μακρόν και Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής, για τους Άγγλους τουρίστες και γενικότερα τους τουρίστες που είναι εμβολιασμένοι με εμβόλια που δεν έχει εγκρίνει ο ΕΜΑ.\
Όσον αφορά στους Βρετανούς τουρίστες η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως έρχονται στην Ελλάδα με PCR test 72 ωρών ή rapid test και όταν επιστρέφουν στη χώρα τους, μπαίνουν σε καραντίνα 10 ημερών. Ενώ δήλωσε πως είχε ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση πως η Ελλάδα θα δεχτεί τουρίστες εμβολιασμένους με το ρωσικό και κινεζικό εμβόλιο.
«Ελέγχους συνοριακούς δεν έχουμε προβλέψει. Μίλησα και με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και με διαβεβαίωσε ότι αν πάνε εμβολιασμένοι και με άλλα εμβόλια όπως για παράδειγμα με το Sputnik, τότε θα λάβουν χώρα και άλλοι έλεγχοι και τεστ και εξετάσεις», ήταν η δήλωση της Άνγκελας Μέρκελ.

Προειδοποίηση από Μέρκελ

Σύμφωνα, πάντως, με Έλληνα αξιωματούχο που μίλησε στο Bloomberg, πολλοί ηγέτες κρατών, απαντώντας στην κριτική που δέχτηκαν, ισχυρίστηκαν πως η παραλλαγή Δέλτα έχει ήδη εξαπλωθεί στην ΕΕ και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα ταξίδια.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν στάθηκε στο πλευρό της Μέρκελ, με τους δύο να συζητούν ακόμη και μια πιθανή απαγόρευση ταξιδιών από χώρες όπου η παραλλαγή Δέλτα είναι ανεξέλεγκτη, κίνηση που ερμηνεύθηκε ως αναφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι.

Υπενθυμίζεται ότι η Μέρκελ είχε πει σε ομιλία της στο γερμανικό κοινοβούλιο ότι θα θίξει τα προβλήματα στα συνοριακά καθεστώτα ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ, ιδίως όταν πρόκειται για χώρες εκτός ΕΕ. «Ακόμα και σήμερα, τα κράτη μέλη εξακολουθούν να μην συντονίζονται επαρκώς για τις αφίξεις από τρίτες χώρες, ειδικά όσων προέρχονται από περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί παραλλαγές του ιού,», είπε.

Στην ΕΕ αυξάνονται οι ανησυχίες ότι δεν είναι όλοι εμβολιασμένοι με τα ίδια πρότυπα και ότι το μπλοκ μπορεί να αντιμετωπίσει μια νέα έξαρση από λοιμώξεις, δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες που γνωρίζει τις συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής.



Ο Κυρ. Μητσοτάκης για το "μάλωμα"

Για το δημοσίευμα του Bloomberg τοποθετήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, κάνοντας λόγο για "δημοσιογραφικές υπερβολές",  παραδεχόμενος ότι η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές χώρες που δέχονται τα εν λόγω εμβόλια, και άλλες που δεν τα δέχονται. «Είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε όλα τα εγκεκριμένα από την ΕΕ εμβόλια, έχουμε δικαίωμα να αναγνωρίζουμε και άλλα» σχολίασε ο Πρωθυπουργός.
Και υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει ανοίξει τον τουρισμό τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Και αναφερόμενος στους εμβολιασμούς δήλωσε: «Εκφράστηκε η ικανοποίηση με την πρόοδο σε όλη την ΕΕ. Ως Ευρώπη, καλύψαμε το χαμένο έδαφος και προμηθευτήκαμε αρκετές δόσεις ώστε να εμβολιαστούν, με όλα τα σκευάσματα, οι ενήλικες πολίτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου