ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Τουλάχιστον 103 οι νεκροί και 1.300 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες του φονικού φαινομένου της «ψυχρής λίμνης» (vid)

Γερμανία, Βέλγιο, κακοκαιρία, καταιγίδες, πλημμύρες, φαινόμενο «ψυχρής λίμνης», Ελλάδα, Κλέαρχος Μαρουσάκης,

Τουλάχιστον 103 νεκροί και 1300 αγνοούμενοι συνθέτουν το σκηνικό από το πέρασμα του φονικού καιρικού φαινομένου της «ψυχρής λίμνης» με ισχυρές βροχοπτώσεις στη δυτική Γερμανία και Βέλγιο. 

Ήταν μία «πρωτοφανής» κακοκαιρία, δεν πρόκειται για δημοσιογραφικό στερεότυπο. Οι μετεωρολόγοι επιβεβαιώνουν ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχε πέσει μέσα σε 24 ώρες τόσο μεγάλη ποσότητα βροχής- εικοσαπλάσια του μέσου όρου- στη συγκεκριμένη περιοχή της δυτικής Γερμανίας, στα σύνορα με το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο. Σημειώνουν μάλιστα ότι η στατιστική πιθανότητα να επαναληφθεί το φαινόμενο είναι μία στα 100 χρόνια. Τουλάχιστον 103 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Γερμανία και άλλοι 4 στο Βέλγιο. Μόνο στην περιοχή του Άρβαϊλερ, νότια της Βόννης, εξακολουθούν να αγνοούνται 1.300 άνθρωποι. Πολλά χωριά έχουν εκκενωθεί, όπως και ένα μέρος της πόλης Τρίερ, στα σύνορα με το Λουξεμβούργο. ολόκληρα σπίτια κατέρρευσαν.

Τουλάχιστον 165.000 άνθρωποι είχαν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα το βράδυ της Πέμπτης. Δεν έλλειψαν όμως και άλλα προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Στο Λεβερκούζεν σημειώθηκε βραχυκύκλωμα σε μεγάλο νοσοκομειο της πόλης και 470 ασθενείς μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε ασφαλές καταφύγιο. Προβλήματα καταγράφονται και στις συγκοινωνίες. Η σιδηροδρομική σύνδεση της Γερμανίας με τις Βρυξέλλες έχει διακοπεί. Η αστυνομία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς να αποφεύγουν το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στις μετακινήσεις τους.


Οι πολιτικές αντιδράσεις

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε ήδη αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, όταν έγιναν γνωστές οι συνέπειες της κακοκαιρίας. Σε μήνυμά της από την Ουάσιγκτον επισημαίνει ότι έχει «συγκλονιστεί» από το μέγεθος της καταστροφής και υπöσχεται άμεση βοήθεια στους πληγέντες. Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ακύρωσε τις διακοπές του και επισκέφθηκε το κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο, που επίσης επλήγη από την κακοκαιρία. Αλλά και η υποψήφια των Πρασίνων στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, Αναλένα Μπέρμποκ, επέστρεψε στο Βερολίνο εσπευσμένα από τις διακοπές της, προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις.

Ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών και πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ διάκοψε την προεκλογική του καμπάνια και επισκέφθηκε το Χάγκεν, μία από τις πόλεις που επλήγησαν έντονα από την κακοκαιρία. Το βράδυ της Πέμπτης, μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση (WDR), επισήμανε την ανάγκη να καταστεί προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.



Βέλγιο: Στους 23 ανήλθαν οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βαλλονία

Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους από τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν τη Βαλλονία τα τελευταία εικοσιτετράωρα, όπως δήλωσε ο Ερβέ Ζαρμάν, κυβερνήτης της Λιέγης στο rtl.

Στους 13 ανέρχεται ο αριθμός των αγνοουμένων.


Το φαινομένου της «ψυχρής λίμνης» και στην Ελλάδα

Το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης» θα κάνει την εμφάνισή του και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, μετά τη ζέστη, έρχονται επικίνδυνες καταιγίδες.

Από αύριο Σάββατο και κυρίως από Κυριακή θα γίνει αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές ενώ ταυτόχρονα θα ξεσπάσουν και καταιγίδες..

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη στο Facebook:


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου