63 Νοσοκομεία και Νοσηλευτικά Ιδρύματα στο "στόχαστο" της κυβέρνησης - Καταδαφίζεται το ΕΣΥ!

Νοσοκομεία, Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Κυρ. Μητσοτάκης, κυβέρνηση, συγχωνεύσεις, λουκέτα, ΕΣΥ, Γ. Φερεντίνος,

Σχέδιο για λουκέτα και συγχωνεύσεις σε Δημόσια Νοσοκομεία και Νοσηλευτικά Ιδρύματα σε Αττική και περιφέρεια επεξεργάζεται ο Κυρ. Μητσοτάκης, σχεδιασμός που θα τινάξει στον αέρα ό,τι έχει απομείνει όρθιο από το Εθνικό Σύστημα Υγείας - ΕΣΥ...

Εξήντα τρία (63) Δημόσια Νοσοκομεία και Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Αττικής και περιφέρειας, στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης. Το γαλάζιο πλάνο βάζει στο στόχαστρό του όλα τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία αλλά και όσα βρίσκονται στον ίδιο νομό!

Προ των πυλών βρίσκεται η υλοποίηση του σχεδίου που επιφυλάσσει η κυβέρνηση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο περιλαμβάνει συγχωνεύσεις και κλείσιμο νοσοκομείων. Τα στελέχη του Μαξίμου, άλλωστε, δεν το κρύβουν ότι, τώρα που «βγαίνουμε από την πανδημία», χρειάζονται μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας και νέος υγειονομικός χάρτης.

Μόνο που αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα συγχωνεύσεις και κλείσιμο νοσοκομειακών μονάδων. Με προεξέχοντα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα μέλη τής κυβέρνησης έχουν ήδη προϊδεάσει για το σχέδιό τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ που είχαν δημοσιευθεί στις 8 Ιουλίου, το γαλάζιο πλάνο βάζει στο στόχαστρό του όλα τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία αλλά και όσα βρίσκονται στον ίδιο νομό!

Μάλιστα, από το σχέδιο του Μαξίμου δεν λείπουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής, παρά το γεγονός ότι η πανδημία απέδειξε τις ανάγκες που υπάρχουν για ενίσχυση και όχι για αποψίλωση των δημόσιων δομών Υγείας. Ειδικά την ώρα που αναμένουμε ακόμα ένα κύμα, το τέταρτο κατά σειρά, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα.

Αν συνυπολογίσουμε τα νοσοκομεία που έχουν χάσει τη νομική τους αυτοτέλεια, με τα περιφερειακά που βρίσκονται στον ίδιο νομό, προκύπτει ότι στο επίκεντρο του κυβερνητικού πλάνου βρίσκονται 63 νοσοκομεία!

Μιλώντας στην ΑΥΓΗ, ο γενικός γραμματέας της ΕΙΝΑΠ Ηλίας Σιώρας τονίζει ότι η κυβέρνηση επικαλείται το καλύτερο management, δηλαδή τα λιγότερα έξοδα, όμως ο στρατηγικός σκοπός είναι η μείωση των δαπανών και η εξασφάλιση πελατείας. «Δεν έχουν ωφελήσει πουθενά οι συγχωνεύσεις. Αντιθέτως, έχουν δυσκολέψει τα πράγματα» αναφέρει ο Η. Σιώρας και προσθέτει ότι τα μεγάλα τμήματα που συγχωνεύθηκαν λειτούργησαν αυτόνομα, γιατί κατάλαβαν ότι είναι δυσλειτουργικά. «Τώρα προχωράνε να συγχωνεύσουν ό,τι βρουν μπροστά τους, με τον μανδύα της σύμπραξης δημόσιου - ιδιωτικού τομέα».

πίνακας από υην εφημερίδα ΑΥΓΗ

Γιώργος Φερεντίνος: «Αντί να συζητάμε άνοιγμα κλειστών δομών, γίνεται η άκαιρη κουβέντα για συγχωνεύσεις και κλείσιμο νοσοκομείων»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» Γιώργος Φερεντίνος τόνισε στην ΑΥΓΗ ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση ενόψει του τέταρτου κύματος. «Αντί να συζητάμε άνοιγμα κλειστών δομών, γίνεται η άκαιρη κουβέντα για συγχωνεύσεις και κλείσιμο νοσοκομείων» αναφέρει και εξηγεί ότι μπήκαμε στην πανδημία με 11 νοσοκομεία κλειστά και μειωμένη την κρατική χρηματοδότηση κατά 572 εκατ. ευρώ. «Η έλλειψη απλών κλινών και ΜΕΘ ήταν εμφανής μέσα στην πανδημία. Είχαμε και πριν αρκετά περιστατικά που χρειάζονταν ΜΕΘ και βρίσκονταν σε λίστα αναμονής» διευκρινίζει. Σύμφωνα με τον Γ. Φερεντίνο, η απογύμνωση του ΕΣΥ φάνηκε όταν τα ποσοστά θνητότητας των ΜΕΘ έφταναν το 100% (π.χ. Αγρίνιο, Πύργος), κάτι που αναδεικνύει ότι ήδη υπήρχαν ελλείψεις στα νοσηλευτικά ιδρύματα που εξυπηρετούν μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Στόχος της κυβέρνησης, τονίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», είναι να γιγαντωθεί ο ιδιωτικός τομέας. «Είναι λογικό ο ιδιωτικός τομέας να καλύπτει τα κενά του δημόσιου. Προφανώς όχι προς όφελος της υγείας του λαού, αλλά υπέρ της κερδοφορίας». Ωστόσο, ο Γ. Φερεντίνος υπενθυμίζει ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν συνέβαλε καθόλου στη μάχη κατά της πανδημίας. « Ήταν κρίμα να μένουν αναξιοποίητοι αξιόλογοι συνάδελφοι με καλές υποδομές και ασθενείς να είναι διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους» καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου