ΕΜΑ: 90% των κρουσμάτων στην ΕΕ θα αφορούν τη μετάλλαξη Δέλτα μέχρι το τέλος Αυγούστου

COVID-19, παραλλαγή ΔΕΛΤΑ, ΕΜΑ, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, European Medicines Agency,

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ): Η παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού θα αντιπροσωπεύει το 90% των στελεχών έως τα τέλη Αυγούστου

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) προειδοποίησε ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα αντιπροσωπεύει το 90% των στελεχών του κορωνοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Ο ΕΜΑ υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητες και οι δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, προκειμένου να υπάρξει προστασία από την ταχύτατη μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα.

Ο ΕΜΑ στην έκθεσή του για την τρέχουσα κατάσταση COVID-19 στην ΕΕ, αναφέρει ότι ο εμβολιασμός παραμένει ένα από τα καλύτερα προστατευτικά μέτρα κατά του COVID-19 και προτρέπει τους πολίτες να εμβολιαστούν και να τηρήσουν τον συνιστώμενο αριθμό δόσεων. "Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψη την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του SARS-CoV-2, την ανάγκη προστασίας των πολιτών, ιδίως εκείνων που κινδυνεύουν από σοβαρή ασθένεια και η επιθυμία να ανοίξουμε τις κοινωνίες μας και να χαλαρώσουμε τους περιορισμούς", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.


Όπως σημειώνει, η παραλλαγή Δέλτα (B.1.617.2) είναι μια παραλλαγή που εξαπλώνεται γρήγορα στην Ευρώπη και μπορεί να παρεμποδίσει σοβαρά τις προσπάθειες για τον έλεγχο της πανδημίας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι 40% έως 60% πιο μεταδοτική από την προηγούμενη έκδοση Alpha (Β.1.1.7) που ήταν η πρώτη σημαντική παραλλαγή στην ΕΕ. Επιπλέον, η παραλλαγή Δέλτα μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας.


Ο EMA και το ECDC ενθαρρύνουν τους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της φροντίδας να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, τις οικογένειές τους και εκείνους τους οποίους φροντίζουν.

Προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτές τις ανάγκες και να αυξήσουν την κάλυψη του εμβολιασμού, οι χώρες μπορούν να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους, για παράδειγμα σχετικά με το διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης, με βάση την επιδημιολογική κατάσταση και την κυκλοφορία των παραλλαγών, και τις εξελισσόμενες ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι παραλλαγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου