Αντίδραση του Τουρκικού ΥΠΕΞ κατά του Ζοζέπ Μπορέλ και την τοποθέτησή του για το θέμα των Βαρωσίων

Τουρκία, τουρκικό ΥΠΕΞ, ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, Κύπρος, Βαρώσια,

Η τοποθέτηση του Ζοζέπ Μπορέλ στο θέμα των Βαρωσίων προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας. Η Άγκυρα επιτέθηκε κατά του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ κατηγορώντας τον πως «δεν μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο στο Κυπριακό».

Σε ανακοίνωση του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως η δήλωση Μπορέλ για την Αμμόχωστο «έγινε αποκλειστικά για χάρη της αλληλεγγύης της ΕΕ προς ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση’ και Ελλάδα» και γι’ αυτό στην Άγκυρα την θεωρούν «άκυρη».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει πως «οι αποφάσεις λήφθηκαν από τις αρχές της ‘ΤΔΒΚ’» και ότι αυτές «στοχεύουν στην προστασία των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών των περιουσιών στο Βαρώσι».

Τέλος καλεί την ΕΕ να αντιληφθεί «τις πραγματικότητες στο νησί και να τερματίσει την πολιτική που ακολουθεί και αγνοεί τους Τουρκοκύπριους και τα δικαιώματά τους.

Βαθιά ανησυχία για τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, εκφράζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σημειώνοντας πως "αποτελούν μια απαράδεκτη μονομερή απόφαση για αλλαγή του στάτους των Βαρωσίων".


Ζοζέπ Μπορέλ:  «Η ΕΕ συνεχίζει να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ σε σχέση με τα Βαρώσια...»

Σε γραπτή του δήλωση, ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει πως "η ΕΕ συνεχίζει να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με τα Βαρώσια, που πρέπει να τύχουν πλήρους σεβασμού - περιλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992)".

Υπογραμμίζει πως "δεν πρέπει να γίνουν οποιεσδήποτε ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που να μην είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα. Η ΕΕ συνεχίζει να θεωρεί την Κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια. Η ΕΕ θα παρακολουθήσει στενά τις αυριανές κλειστές διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για την Κύπρο και θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα ανάλογα", προσθέτει.

Ακόμη, αναφέρει πως "η ΕΕ για άλλη μια φορά υπογραμμίζει την ανάγκη για αποφυγή μονομερών ενεργειών που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και νέων προκλήσεων, που μπορεί να δημιουργήσουν εντάσεις στο νησί και να θέσουν σε κίνδυνο την επιστροφή στις συνομιλίες για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ".

Ο κ. Μπορέλ σημειώνει πως "η ΕΕ καλεί για τον άμεσο τερματισμό των περιορισμών στην ελευθερία διακίνησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που επιβλήθηκε στην περιοχή των Βαρωσίων, ώστε η αποστολή να μπορεί να περιπολεί και να διεξάγει τις δραστηριότητες για τις οποίες είναι εντεταλμένη".

"Η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και με τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ και αναμένει το ίδιο από την Τουρκία", καταλήγει ο κ. Μπορέλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου