Θανάσης Δημόπουλος: «Η μετάλλαξη "Δέλτα" της COVID-19 δεν είναι πιο θανατηφόρα από τα άλλα στελέχη»

Θανάσης Δημόπουλος, κορονοϊός, Covid-19, μετάλλαξη Δέλτα, συμπτώματα, κίνδυνοι,

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θανάσης Δημόπουλος με δηλώσεις του λύνει απορίες σε βασικά θέματα που αφορούν την μετάλλαξη 'Δέλτα' της COVID-19. όπως συμπτώματα της μετάλλαξης και τους κινδύνους που προκύπτουν από την αυξημένη μεταδοτικότητα της...

Τα συμπτώματα της μετάλλαξης 'Δέλτα' και τους κινδύνους που προκύπτουν από την αυξημένη μεταδοτικότητα της εξήγησε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θανάσης Δημόπουλος τονίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι πιο θανατηφόρα από τα υπόλοιπα μεταλλαγμένα στελέχη.

«Η μετάλλαξη 'Δέλτα' είναι πολύ πιο μεταδοτική από άλλα στελέχη, αλλά δεν είναι πιο θανατηφόρα. Όταν θα έχουμε περισσότερα άτομα, τα οποία θα μολυνθούν, δυστυχώς κάποια από αυτά θα είναι ευάλωτα και μπορεί να έχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Γι’ αυτό και επανέρχεται η σύσταση για μεγάλη προσοχή στους εσωτερικούς χώρους ακόμα κι αν είμαστε πλήρως εμβολιασμένοι, με χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων, και σε εξωτερικούς χώρους αν υπάρχει συγχρωτισμός», δήλωσε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι».


Τα συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα

Σχετικά με τα συμπτώματα που παρουσιάζουν όσοι έχουν προσβληθεί από το παραλλαγμένος στέλεχος του ιού, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ επισήμανε ότι υπάρχει μια διαφοροποίηση ιδιαίτερα σε νεαρότερα άτομα, τα οποία μπορεί να έχουν λιγότερα συμπτώματα από το αναπνευστικό και περισσότερα από το γαστρεντερικό, όπως διάρροια, κοιλιακό άλγος ή κεφαλαλγία. «Δεν είναι πιο επικίνδυνο, αλλά επειδή είναι πιο μεταδοτικό το στέλεχος αυτό, χρειάζεται κάποια επιπλέον προσοχή», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν η μετάλλαξη 'Δέλτα' προσβάλλει περισσότερο τους νέους, είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμα σχετικά στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν, ωστόσο υπάρχει αυτή η εικόνα επειδή «τα νεαρότερα άτομα έχουν εμβολιαστεί λιγότερο σε ολόκληρο τον κόσμο».


Δημόπουλος: Πώς θα αποφύγουμε το τέταρτο κύμα πανδημίας

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο τέταρτου κύματος της πανδημίας, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να αποφευχθεί. «Μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 36% του πληθυσμού στην Ελλάδα. Περίπου το 50% έχει πάρει τη μια δόση. Αν επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία, εμβολιαστούμε εγκαίρως και προσέξουμε με κάποια μέτρα όπου υπάρχει συγχρωτισμός, θα το αποφύγουμε», υπογράμμισε.

Ο ίδιος εξέφρασε τη διαφωνία του με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό.Εμβολιασμός παιδιών

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, ερωτηθείς για το αν η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει και στον εμβολιασμό των παιδιών, σημείωσε ότι στις ΗΠΑ έχει δοθεί έγκριση για τα παιδιά άνω των 12 ετών και σύντομα θα έρθει και στην Ευρώπη. Συμπλήρωσε δε ότι «στην Ελλάδα για τα παιδιά άνω των 15 ετών είναι λογικό να δώσουμε τη δυνατότητα σύντομα να εμβολιαστούν ώστε όσοι θέλουν, να προλάβουν και την εκπαιδευτική περίοδο που αρχίζει τον Σεπτέμβριο. Είναι μια επιλογή που πρέπει να δοθεί στις οικογένειες».

Κατέληξε δε σημειώνοντας ότι μπορεί μεν να νοσούν σπάνια, αλλά υπάρχει ένα μικρό ποσοστό που μπορεί να νοσήσει σοβαρά.

Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι φάρμακα κατά του κοροναϊού θα είναι διαθέσιμα πριν το τέλος του έτους τονίζοντας ότι το ιδανικό φάρμακο θα πρέπει να είναι φθηνό, εύχρηστο και να χορηγείται με το που βγαίνει θετικό το αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου