Αλέξης Τσίπρας: Ο λαός να στείλει τον Μητσοτάκη σπίτι του το συντομότερο δυνατό - Ομιλία από το Ηράκλειο Κρήτης (vid)

Αλέξης Τσίπρας, ΣΥΡΙΖΑ, Ηράκλειο Κρήτης,

«Είμαστε σήμερα πιο ώριμοι να αναλάβουμε την ευθύνη να ξαναγυρίσουμε τη πατρίδα μας στο δρόμο της δικαιοσύνης και της προκοπής» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας από το Ηράκλειο...

Πλατύ προοδευτικό και δημοκρατικό προσκλητήριο για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στις επόμενες εκλογές απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ηράκλειο της Κρήτης. «Η μόνη ασφαλής λύση είναι ο ελληνικός λαός να στείλει σπίτι του το συντομότερο δυνατό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πριν προλάβει να κάνει ακόμα μεγαλύτερο κακό στην ελληνική κοινωνία» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική κατά την κεντρική του ομιλία.

«Με αυτούς τους κυνικούς και ανίκανους συνάμα, δε μπορεί η χώρα να βρει περπατησιά, δε μπορεί η κοινωνία να βρει στήριγμα. Είναι μονόδρομος πια να φύγουν. Όσο το συντομότερο τόσο το καλύτερο» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως ανέφερε, «εμείς είμαστε σήμερα πιο ώριμοι και πιο έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη να ξαναγυρίσουμε τη πατρίδα μας στο δρόμο της δικαιοσύνης και της προκοπής. Η πυξίδα μας είναι οι αξίες και οι εμπειρίες μας. Και τα λάθη μας θα πω. Γιατί προφανώς κάναμε και λάθη, αλλά μάθαμε από αυτά»

«Αλλά μια νέα», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, «ισχυρή, προοδευτική κυβέρνηση που θα πάρει την εντολή από τον ελληνικό λαό να βάλει τέλος σε αυτή την παρένθεση της παρακμής και της ανασφάλειας. Της ρεμούλας και του πλιάτσικου. Μια κυβέρνηση που θα προκύψει την αμέσως επόμενη μέρα των εκλογών, ακόμη και των εκλογών της απλής αναλογικής, που μπορούν να μην είναι άγονες εκλογές, εφόσον ο ελληνικός λαός δώσει τη νίκη έστω και με μία ψήφο διαφορά στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία».«Επικίνδυνος ο Μητσοτάκης»

ΕΙδικότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης στο μέτωπο της πανδημίας. «Ήρθε η ώρα να πούμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη. Ενάμιση χρόνο τώρα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη καταρρίπτει το ένα ρεκόρ ανεπάρκειας μετά το άλλο. Ένα διαρκές πίσω - μπρός. Με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με τα ανύπαρκτα τεστ, με το άνοιγμα των καταστημάτων, με την ανύπαρκτη ιχνηλάτηση, με το διαρκή συνωστισμό στα ΜΜΜ, με τον τουρισμό που ανοίγει δίχως σχέδιο, με τα σχολεία που ανοίγουν όπως κλείνουν, με τον εμβολιασμό που καρκινοβατεί. Και με τον ιό παρά, ότι μας είπε ο κ. Μητσοτάκης δυο φορές μέσα σε ένα χρόνο ότι τον νίκησε, ο ιός συνεχίζει να απειλεί και να αφαιρεί ζωές».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι όλα βρίσκονται σε διαρκή αναστολή. «Γιατί η χώρα δυστυχώς κυβερνάται από ανθρώπους αλαζόνες και αυταρχικούς, δίχως καμία επαφή με την πραγματικότητα.

Και κυρίως από έναν πρωθυπουργό που έχει αποφασίσει ότι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει πολιτικά είναι να διχάσει, να χωρίσει τη χώρα σε στρατόπεδα. Η χώρα έχει έναν πρωθυπουργό που έχει αποφασίσει είναι ότι ο μόνος τρόπος για να μη ρίξουν όλοι οι πολίτες μαζί την ευθύνη στον ίδιο, είναι να ρίχνει ο καθένας ξεχωριστά την ευθύνη στο διπλανό του.

Αυτή όμως η τακτική εγκυμονεί βαθύτατους κινδύνους. Είναι ολισθηρός και επικίνδυνος δρόμος. Γιατί καμία κρίση δεν αντιμετωπίζεται με τη διχόνοια. Και ειδικά η υγειονομική κρίση χρειάζεται ενότητα. Ή όλοι μαζί θα νικήσουμε την πανδημία ή όλους μαζί θα μας νικήσει. Τώρα, λοιπόν, δεν είναι η ώρα του διχασμού, αλλά είναι η ώρα της ευθύνης και της λογικής».

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη επικίνδυνο, λέγοντας ότι «ένας πρωθυπουργός που υβρίζει, διαχωρίζει και διχάζει μια κοινωνία ανήσυχη και φοβισμένη εν μέσω μιας πρωτοφανούς πανδημίας, δεν είναι απλά ένας κακός πρωθυπουργός. Είναι ένας επικίνδυνος πρωθυπουργός. Είναι επικίνδυνος γιατί πέφτει από λάθος σε λάθος. Και δυο φορές επικίνδυνος γιατί ποτέ δεν παραδέχεται τα λάθη του».
«Είδε την πανδημία ως ευκαιρία»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώσε ότι «την ώρα που όλοι έχουμε το μυαλό στη πανδημία αυτός είδε την ευκαιρία:

 • Να ξηλώσει το 8ωρο και να νομιμοποιήσει την παρανομία, την απλήρωτη εργασία.
 • Να φέρει ένα πτωχευτικό που ρευστοποιεί την περιουσία των Ελλήνων.
 • Να καταργήσει την προστασία της πρώτης κατοικίας.
 • Να βάλει φραγμό στην κοινοβουλευτική διαδικασία.
 • Να στήσει πάρτι ημέτερων και κολλητών με απευθείας αναθέσεις.
 • Να επιβάλει σιωπητήριο σε κάθε διαφορετική φωνή, δίνοντας δεκάδες εκατομμύρια σε ΜΜΕ για να υμνούν τον ίδιο και την κυβέρνησή του.

«Για αυτό και η μόνη ασφαλής λύση είναι ο ελληνικός λαός να τον στείλει σπίτι του το συντομότερο δυνατό, πριν προλάβει να κάνει ακόμα μεγαλύτερο κακό στην ελληνική κοινωνία.

Η χώρα σήμερα χρειάζεται ηγεσία που θα προσδίδει ηρεμία και ασφάλεια. Όχι ηγεσία με πρωτοφανές έλλειμα ενσυναίσθησης των δύσκολων στιγμών που περνά η μέση οικογένεια, η ελληνική κοινωνία.

Ηγεσία που θα βοηθήσει τους Έλληνες να βάλουν τις ζωές τους σε μια τάξη. Όχι ηγεσία που διχάζει και σκέφτεται μόνο πολιτικά κέρδη και ζημιές»
τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Διαδήλωναν χέρι χέρι με τους συνωμοσιολόγους

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κάνει δυστυχώς το ένα λάθος μετά το άλλο. Αποδίδει το πρόβλημα αποκλειστικά στους ψεκασμένους, όπως τους λέει, στους σκοταδιστές και τους συνωμοσιολόγους. Αυτή όμως είναι μια μικρή μειοψηφία, όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Και αποτελεί πρωτοφανή ασέβεια του κ. Μητσοτάκη να ταυτίζει την πλειοψηφία όσων έχουν επιφυλάξεις γιατί ανησυχούν για την υγεία τους, με τους γνωστούς συνομοσιολόγους και τους σκοταδιστές.

Τους οποίους άλλωστε δε πρωτοβλέπει τώρα. Τους γνωρίζει καλά και αυτός και οι βουλευτές τους, καθώς χέρι χέρι διαδήλωναν στα συλλαλητήρια του μίσους και του διχασμού για τη δήθεν προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών. Μαζί τους ήτανε. Τον ψηφίσανε μάλιστα οι περισσότεροι.

Το θέμα, όμως, δεν είναι οι ψεκασμένοι. Το θέμα είναι οι φοβισμένοι, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία. Οι άνθρωποι που φοβούνται γιατί 18 μήνες τώρα, ο φόβος και η ανασφάλεια έχει γίνει κυρίαρχο συναίσθημα. Και τον φόβο δεν τον νικάς με τιμωρία, αλλά με ψυχραιμία, με λογική και κατανόηση».


Μονόδρομος η πολιτική αλλαγή

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «στο πρώτο κύμα, βάλαμε πλάτη. Τη στιγμή που όλη η ανθρωπότητα προσπαθούσε να καταλάβει τι συμβαίνει, εμείς δεν θα κάναμε μικροκομματικά κόλπα.

Στο δεύτερο και στο τρίτο αναδείξαμε τα εγκληματικά λάθη. Προτείναμε άμεσα μέτρα για να σωθούν ζωές, για να μη σκάσει το ΕΣΥ από την πίεση. Καταθέσαμε συγκεκριμένη λύση για τις πατέντες, για να αρθεί το πρόβλημα με τη διαφαινόμενη έλλειψη εμβολίων.

Και σήμερα, με το τέταρτο κύμα σε εξέλιξη, το λέμε καθαρά. Θα συνεχίζουμε να προτάσσουμε την ανθρώπινη ζωή. Αλλά το λέμε καθαρά γιατί δεν πάει άλλο:

Με αυτούς τους κυνικούς και ανίκανους συνάμα, δε μπορεί η χώρα να βρει περπατησιά, δε μπορεί η κοινωνία να βρει στήριγμα. Είναι μονόδρομος πια η πολιτική αλλαγή, μονόδρομος να φύγουν. Όσο το συντομότερο τόσο το καλύτερο. Δεν ξέρουν, δεν μπορούν, δεν ακούν, δε θέλουν και κάθε μέρα που περνά προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά».

«Και εμείς είμαστε σήμερα πιο ώριμοι και πιο έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη να ξαναγυρίσουμε τη πατρίδα μας στο δρόμο της δικαιοσύνης και της προκοπής.

Η πυξίδα μας είναι οι αξίες και οι εμπειρίες μας. Και τα λάθη μας θα πω. Γιατί προφανώς κάναμε και λάθη, αλλά μάθαμε από αυτά.

Και το τιμόνι στα χέρια μας είναι οι θέσεις και το πρόγραμμά μας που συγκροτήσαμε με σκληρή δουλειά και με τη συμμετοχή παραγωγικών φορέων, του κόσμου της εργασίας και του πολιτισμού, καθώς και εξέχουσες προσωπικότητες της επιστημονικής κοινότητας».


Τα πέντε θεμέλια της Ελλάδας της επόμενης μέρας

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Πρόκειται για πέντε σημεία και ειδικότερα:

 • Πρώτα απ’ όλα ένα δίκαιο και βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο που μεταξύ άλλων θα προβλέπει γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού που δημιουργήθηκε τη περίοδο της πανδημίας, με διαγραφή μεγάλου μέρους τους και 120 δόσεις για το υπόλοιπο, ώστε να μπορέσει να επανακκινήσει η οικονομία.

 • Το δεύτερο σημείο που είναι πραγματικά αναγκαίο είναι να επιστρέψει το αίσθημα της ασφάλειας στον εργαζόμενο κόσμο: Όχι απλήρωτες υπερωρίες, όχι υπερεργασία, όχι σπαστά ωράρια, όχι στον άθλιο νόμο Χατζηδάκη αλλά 8 ώρες δουλειάς τη μέρα και πιλοτικά 7 ώρες δουλειάς, 35 ώρες την εβδομάδα, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, σοβαροί ελεγκτικοί μηχανισμοί και κατώτατος μισθός αξιοπρέπειας στα 800 ευρώ.

 • Τρίτο σημείο, ένα ισχυρό και ανθρώπινο κράτος. Που σημαίνει, πρώτα απ’ όλα προστασία της υγείας και της ζωής των ανθρώπων αυτής της χώρας. Με καλά νοσοκομεία, ένα νέο ΕΣΥ. Χρειαζόμαστε και καλά σχολεία, χρειαζόμαστε και καλά Πανεπιστήμια, να ενισχύσουμε το Λύκειο για να μην είναι απλά διακοσμητικό πριν τις πανελλήνιες, να δώσουμε βαρύτητα στο απολυτήριο.

 • Τέταρτο σημείο είναι η Πράσινη Μετάβαση να γίνει με δικαιοσύνη, ώστε να μη γίνει όχημα για τον κοινωνικό αποκλεισμό.

 • Και τελευταίο σημείο των θέσεών μας, είναι η ανάγκη να ενισχυθούν η Δημοκρατία και οι θεσμοί.Ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση για να βάλει τέλος στην παρακμή

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι αυτά τα θεμέλια μόνο μία κυβέρνηση μπορεί να τα στήσει γερά και ακλόνητα.

«Όχι αυτοί που επανέρχονται στην εξουσία για να συνεχίσουν τη ζημιά. Όχι αυτοί που εξαπατούν, διχάζουν, ψεύδονται, συκοφαντούν. Όχι αυτοί που ζουν εις βάρος ενός ολόκληρου λαού, συντηρώντας τους εαυτούς τους, την οικογένειά τους και μια ολόκληρη παρασιτική ελίτ που νομίζει ότι έχει ιδιοκτησία τη χώρα και κάνει κουμάντο στον τόπο. Όχι αυτοί που καταπατούν τη χώρα και νομίζουν ότι είναι τσιφλίκι τους.

Αλλά μια νέα, ισχυρή, προοδευτική κυβέρνηση που θα πάρει την εντολή από τον ελληνικό λαό να βάλει τέλος σε αυτή την παρένθεση της παρακμής και της ανασφάλειας. Της ρεμούλας και του πλιάτσικου.

Μια κυβέρνηση που θα προκύψει την αμέσως επόμενη μέρα των εκλογών, ακόμη και των εκλογών της απλής αναλογικής, που μπορούν να μην είναι άγονες εκλογές, εφόσον ο ελληνικός λαός δώσει τη νίκη έστω και με μία ψήφο διαφορά στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία».


Κάλεσμα για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, «η Κρήτη δεν είναι τυχαία το δημοκρατικό νησί που δίνει πάντα το πρόσταγμα της νίκης απέναντι στη δεξιά. Και δεν είναι τυχαίο που από δω από τη Κρήτη, απευθύνω σήμερα πλατύ προοδευτικό και δημοκρατικό προσκλητήριο για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στις επόμενες εκλογές όποτε και αυτές αναγκαστεί ο κος Μητσοτάκης να τις κάνει».

Στη συνέχεια ξεδίπλωσε το όραμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Κρήτη αλλά και τα έργα που έκανε ως κυβέρνηση. «Σε κάθε περίπτωση όραμά μας για τη Κρήτη είναι η ενίσχυση του πρωτόγεννούς τομέα της παραγωγής.

Η ενίσχυση των υποδομών, η πράσινη μετάβαση και η στροφή σε έναν ποιοτικότερο τουρισμό που θα σέβεται τη φέρουσα ικανότητα του νησιού και θα αφήνει μεγαλύτερο αποτέλεσμα στο ΑΕΠ της Κρήτης.

Και τα λόγια μας δεν είναι λόγια του αέρα, καθώς στα χρόνια της διακυβέρνησής μας, παρά τις χειρότερες δυνατές δημοσιονομικές συνθήκες, αφήσαμε πίσω μας έργο.

Είμαι ευτυχής που οι υποσχέσεις που έδωσα στον δήμαρχο της πόλης σας, όταν τον συνάντησα πριν από 3,5 χρόνια, στα τρία αιτήματά που μου έθεσε ως πρωθυπουργός τότε, δρομολογήθηκαν.

Το υδρευτικό δίκτυο της πόλης, η μεταβίβαση της χερσαίας ζώνης στον Δήμο, το στέγαστρο στο Παγκρήτιο στάδιο.

Είμαι ευτυχής που επί των ημερών μας εξασφαλίστηκε ο δημόσιος χαρακτήρας του Λιμανιού της πόλης κι ο ΟΛΗ έγινε και πάλι κερδοφόρος.

Είμαι ευτυχής που επί των ημερών μας δρομολογήθηκε, κατασκευάστηκε και παραδόθηκε, μετά από περιπέτεια 16 χρόνων, ο δρόμος Ηράκλειο - Μεσσαράς.

Είμαι ευτυχής που ξεκινήσαμε από το μηδέν αλλά ωριμάσαμε το έργο, προκηρύξαμε διαγωνισμό, αναδείξαμε ανάδοχο, εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και έτσι μπήκε σε ράγες το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο για το νησί, το αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Είμαι επίσης ευτυχής για τον σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση και τη κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, έργο που εντάσσει την Κρήτη στο εθνικό ενεργειακό σύστημα και ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού και αποτελεί το πρώτο βήμα για τη πράσινη μετάβαση.

Και είμαι τέλος ευτυχής για επί των ημερών μας και χωρίς τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης βάλαμε σε ράγες τον ΒΟΑΚ.

Χάραξη, απαλλοτριώσεις, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, προκήρυξη διαγωνισμών για μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση.

Ξεκαθαρίζοντας ότι το έργο θα ολοκληρώνονταν έως το 2025 χωρίς διόδια για τους κατοίκους της Κρήτης.

Και παρά τα ψέματα δύο ετών και τη συκοφαντία, η ΝΔ ήρθε να παρουσιάσει το σχεδιασμό που εμείς δρομολογήσαμε με μόνα νέα στοιχεία την καθυστέρηση και τα διόδια και για τους πολίτες της Κρήτης.

Και επειδή, να το θυμάστε, εμείς πάλι θα το ολοκληρώσουμε αυτό το μεγάλο έργο, να ξέρετε ότι εμείς δε πρόκειται να δεχθούμε οι Κρητικοί να πληρώνουν διόδια.

Το χρωστάμε στη Κρήτη και στους κατοίκους της, που θα έπρεπε εδώ και χρόνια να είχαν αυτό το μεγάλο έργο υποδομής, το χρωστάμε ως ελάχιστο φόρο τιμής στους ανθρώπους που χάθηκαν άδικα στο απαράδεκτο οδικό δίκτυο της Κρήτης».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου