Δημ. Παπαδημούλης: «950 χιλιάδες στρέμματα κάηκαν ως τώρα - Να προσαρμοστούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης»

Κομισιόν, Δημήτρης Παπαδημούλης, πυρκαγιές, Β.Εύβοια, Ελλάδα 2.0,

Επίκαιρη ερώτηση Δημήτρη Παπαδημούλη προς Κομισιόν για την ανάγκη αναθεώρησης του σχεδίου "Ελλάαδ 2.0", καθώς όπως τονίζει, «οι πυρκαγιές στην Ελλάδα έχουν καταστρέψει ώς τώρα πάνω από 950.000 στρέμματα και στο σχέδιο “Ελλάδα 2.0” προβλέπεται έως το 2026, η αναδάσωση μόλις 165.000 στρεμμάτων - έξι φορές λιγότερα από όσα έχουν καεί από τις αρχές του 2021. Εξετάζετε την προσαρμογή του σχεδίου;»

Στην Κομισιόν φέρνει με επίκαιρη Ερώτησή του ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, την ανάγκη τροποποίησης του εθνικού σχεδίου “Ελλάδα 2.0”, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών που
πλήττουν την Ελλάδα.

Επικαλούμενος τις εκτιμήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EFFIS), σύμφωνα με τις οποίες «οι πυρκαγιές στην Ελλάδα έχουν καταστρέψει έως τώρα πάνω από 950.000 στρέμματα», ο Δημήτρης Παπαδημούλης επισημαίνει πως «στο σχέδιο “Ελλάδα 2.0” προβλέπεται έως το 2026, η αναδάσωση μόλις 165.000 στρεμμάτων, έκταση 6 φορές μικρότερη από εκείνη που έχει καεί από τις αρχές του 2021» έως σήμερα.

Επιπλέον, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρεται στη συνολική ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, για την οποία στο σχέδιο “Ελλάδα 2.0” «διατίθενται περίπου 800 εκατ. ευρώ, ποσοστό μόλις 2.6% του συνολικού ποσού των 30.5 δισ. ευρώ» και θέτει στην Κομισιόν δυο κρίσιμα ερωτήματα.


Συγκεκριμένα:

Αν «είναι διατεθειμένη να εξετάσει προσαρμογή του ελληνικού σχεδίου προκειμένου να ενισχυθούν τα μέτρα και τα κονδύλια για την ενίσχυση της πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών», καθώς και «για τη στήριξη τοπικών αναπτυξιακών σχεδίων στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο», όπως η Βόρεια Εύβοια, η Βόρεια Αττική και η Πελοπόννησος κλπ.

Και συνακόλουθα, «αν έχει διερευνηθεί αυτή η δυνατότητα προσαρμογής από τις ελληνικές αρχές, μέσω της αξιοποίησης-τροποποίησης του σχεδίου “Ελλάδα 2.0” και του αντίστοιχου προγράμματος ΕΣΠΑ 2021-2027».

* * *

σ.σ.: Η εικόνα από το Copernicus_EMS που αναφέρει πως η καμμένη έκταση στην Εύβοια μόνο φτάνει τα 50 χιλιάδες εκτάρια (500 χιλιάδες στρέμματα) - ο πυκνός καπνός, ας σημειωθεί, εμποδίζει την ακριβή χαρτογράφηση των υπόλοιπων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας που έχουν επίσης καεί


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου