'Εφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος αρχαιολόγος Στέφανος Μίλλερ – Είχε αναδείξει τον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας

Στέφανος Μίλλερ, Αρχαιολόγος, ανασκαφές στη Νεμέα,

Ο αρχαιολόγος Στέφανος Μίλλερ είχε ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε τιμηθεί ως Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας

Απεβίωσε την Τετάρτη (11/08) ο αρχαιολόγος Στέφανος Μίλλερ, ο άνθρωπος που ανακάλυψε το Στάδιο που διεξάγονταν τα Νέμεα και που με το έργο του συνέδραμε στην ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού.

Έφυγε από τη ζωή χθες Τετάρτη, σε ηλικία 79 ετών, ο αρχαιολόγος Στέφανος Μίλλερ και η είδηση γέμισε με θλίψη το χώρο της αρχαιολογίας, του πολιτισμού και όσους τον γνώριζαν ή είχαν συνεργαστεί μαζί του. Ποιος ήταν ο Στέφανος Μίλλερ

Ο Στέφανος Γκ. Μίλλερ γεννήθηκε στο Γκόσεν της Ιντιάνα των ΗΠΑ, το 1942. Ολοκλήρωσε το πρώτο πτυχίο του στα Αρχαία Ελληνικά στο Κολλέγιο Γουάμπας και το διδακτορικό του στην Κλασική Αρχαιολογία, στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.

Μετά από ανασκαφές σε διάφορες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Ολυμπίας και της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών, ξεκίνησε τις δικές του ανασκαφές στη Νεμέα το 1973.

Κατά τα χρόνια της εργασίας του στη Νεμέα, όχι μόνο διενήργησε ανασκαφές που έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα, όπως το Στάδιο όπου διεξάγονταν τα Νέμεα, αλλά δημιούργησε και αρχαιολογικό πάρκο, κατασκεύασε αρχαιολογικό μουσείο και οργάνωσε την έκθεσή του, ενώ ξεκίνησε και την αναστήλωση του αρχαίου Ναού του Δία.

Ταυτόχρονα, υπηρετούσε ως καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Μπέρκλεϊ, με εξαίρεση τα έτη 1982-1987, όταν διετέλεσε διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα.

Δημοσίευσε πολλά βιβλία και άρθρα σχετικά με τις ανακαλύψεις του στη Νεμέα, όπως π.χ. το «Nemea II: The Early Hellenistic Stadium» (University of California Press 2001), καθώς και άλλα, όπως τα «The Prytaneion: Its Function and Architectural Form» (U.C. Press 1978), «Arete: Greek Sports from Ancient Sources» (U.C. Press 2004), «Ancient Greek Athletics» (Yale University Press 2004) και «The Berkeley Plato». (U.C. Press 2009).

Το 2020 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καπόν το δίτομο βιβλίο "Η Νεμέα και εγώ" (επίσης στα αγγλικά «Nemea and Me»), όπου ο συγγραφέας παρουσιάζει τα 46 χρόνια των αρχαιολογικών ανακαλύψεών του, έρευνας, όπως και αδιάκοπων προσπαθειών για την ανάδειξη και προστασία της αρχαίας Νεμέας.

Είχε ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε τιμηθεί ως Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και είχε αναγνωριστεί ως "Πρόσωπο της Εβδομάδας" από το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι ABC, το 2004. Ο Στέφανος Μίλλερ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχε πολιτογραφηθεί Έλληνας υπήκοος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου