Βαγγέλης Αποστόλου: «Η επιβίωση των αγροτών της Β. Εύβοιας αποτελεί πατριωτικό καθήκον»

Βαγγέλης Αποστόλου, ΣΥΡΙΖΑ, Β. Εύβοια, πυρκαγιές, πυρόπληκτοι,

Δελτίο Τύπου του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και πρώην Υπουργού, Βαγγέλη Αποστόλου, για τη στήριξη των αγροτών, ρητινοκαλλιεργητών και όλων όσων έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Β. Εύβοια, αποτελεί πατριωτικό καθήκον...


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήλωση του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού, με αφορμή τη συνάντησή του με αγρότες στα χωριά της Β. Εύβοιας:

«Η μάχη για την επόμενη ημέρα στη Β. Εύβοια πρέπει να ξεκινήσει άμεσα με τους αγρότες σε προτεραιότητα και ειδικότερα για όσους διατηρούν κτηνοτροφικές και μελισσοκομικές μονάδες. Να εξασφαλιστούν καθημερινά και για μεγάλο χρονικό διάστημα τροφή για τα ζώα και τα μελισσοσμήνη, που κατάφεραν να διασώσουν. Παράλληλα θα πρέπει να αποκαταστήσουν τις κατεστραμμένες κτιριακές και μηχανολογικές υποδομές καθώς και το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε.

Ιδιαίτερο βάρος επίσης πρέπει να δοθεί και στις καλλιέργειες ελιάς, συκιάς, αμπελιών κ.α. Χιλιάδες στρέμματα απανθρακώθηκαν και μαζί ο αγροτικός εξοπλισμός, αρδευτικά, αποθήκες και μηχανήματα.

Ο ΕΛΓΑ ως βασικός μηχανισμός αγροτικής ασφάλισης καλείται να στηρίξει το χώρο της πρωτογενούς παραγωγής. Στον υπολογισμό και στην καταβολή των αποζημιώσεων να λάβει υπόψη ότι, κυριολεκτικά, εξαϋλώθηκαν ζώα και εξοπλισμός κι επομένως είναι αδύνατο οι αγρότες να έχουν για το σύνολο της ζημιάς τα αποδεικτικά στοιχεία που ζητούνται.

Για τις περιπτώσεις των ζημιών που χρειάζεται συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να σπεύσει για την απλούστευση των διαδικασιών και την ταχύτατη απόδοση των χρημάτων. Δεν θα πρέπει να χαθεί ούτε μία στιγμή. Οι καταστάσεις είναι έκτακτες και απαιτούν έκτακτες αντιδράσεις.

Επίσης, χρηματοδότηση μπορεί να ζητηθεί και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αντιμετώπισης Καταστροφών, αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η στήριξη για την επιβίωση αγροτών, ρητινοκαλλιεργητών και όλων όσων έχουν πληγεί αποτελεί πατριωτικό καθήκον».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου