Η απρόσκοπτη φυγή των ΗΠΑ: Η 20χρονη καταστροφική παραμονή στο Αφγανιστάν με αριθμούς

Αφγανιστάν, ΗΠΑ, φυγή, 20χρονη παραμονή,

Η απρόσκοπτη φυγή των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν σηματοδοτεί το τέλος δύο δεκαετιών ξένων στρατιωτικών επεμβάσεων στη χώρα, αφήνοντας πίσω καταστροφές και ερείπια δύσκολο να κατανοηθούν.

Οι τρεις τελευταίες στρατιωτικές μεταφορές των ΗΠΑ αναχώρησαν από το αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι αργά τη Δευτέρα, λίγο πριν από την προθεσμία της 31ης Αυγούστου που είχε οριστεί για πλήρη απόσυρση. 

Για χρόνια, η Ουάσιγκτον και τα μέσα ενημέρωσης περιέγραφαν τη σύγκρουση στο Αφγανιστάν ως αδιέξοδο που είχε προσφέρει αρκετή ασφάλεια για να πυροδοτήσει την κοινωνική πρόοδο, ασφάλεια και σταθερότητα. Αλλά μια μεταθανάτια τα τελευταία είκοσι χρόνια λέει μια διαφορετική ιστορία-μια αιματοχυσία, αστάθεια και καταστροφή, με συνολικό κόστος άνω των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.


Αμερικανικά όπλα και εξοπλισμός 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων που παραδόθηκαν στους Ταλιμπάν

Σύμφωνα με τον Κογκρέσο Τζιμ Μπανκς (R-Indiana), λόγω της «αμέλειας» της κυβέρνησης Μπάιντεν, οι Ταλιμπάν έχουν στην κατοχή τους 75.000 οχήματα, πάνω από 200 αεροπλάνα και ελικόπτερα, 600.000 φορητά όπλα και ελαφριά όπλα, καθώς και γυαλιά νυχτερινής όρασης και πανοπλία σώματος.

Ισχυρίστηκε ότι οι Ταλιμπάν έχουν τώρα περισσότερα ελικόπτερα Black Hawk από το 85% των χωρών στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων στενών συμμάχων των ΗΠΑ. Εκτίμησε ότι ο εξοπλισμός ήταν αξίας 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά μερικοί πρότειναν έναν πολύ υψηλότερο αριθμό.


Τουλάχιστον 47.000 άμαχοι σκοτώθηκαν

Ενώ οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, το έργο Costs of War του Πανεπιστημίου Brown υπολόγισε ότι τουλάχιστον 47.000 Αφγανοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ακόμα και τώρα που σταμάτησαν οι μάχες, οι συνέπειες της σύγκρουσης εξακολουθούν να γίνονται αισθητές: Τα μη εκραγμένα πυρομαχικά συνεχίζουν να σκοτώνουν και να ακρωτηριάζουν πολίτες, σε πολλές περιπτώσεις παιδιά. Ο πόλεμος έχει επιδεινώσει επίσης τις επιπτώσεις της φτώχειας και της κακής υγιεινής και υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα.

 
Σχεδόν 6 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Αφγανοί

Η σύγκρουση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν τροφοδότησε μια προσφυγική κρίση που συνεχίζει να αντηχεί σε όλη την Ευρώπη. Σε μια χώρα 38 εκατομμυρίων, περίπου 5,9 εκατομμύρια Αφγανοί είτε έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά είτε έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος τον Οκτώβριο του 2001.

Μόνο τα τελευταία τρία χρόνια, περισσότεροι από 395.800 Αφγανοί έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με στοιχεία της αφγανικής κυβέρνησης που δημοσιεύθηκαν στις αρχές Ιουλίου.


Περισσότεροι από 2.400 Αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και 20.000 τραυματίστηκαν

Οι τρέχουσες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι συνολικές απώλειες των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων ξεπερνούν τους 2.400, ενώ άλλοι 20.000 τραυματίζονται. Ένα επιπλέον 3.800 ιδιώτες εργολάβους έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου των 20 ετών. Περισσότεροι από 1.100 συμμαχικοί στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από κράτη του ΝΑΤΟ, έχασαν επίσης τη ζωή τους.

 
Τουλάχιστον 64.000 Αφγανοί στρατιωτικοί και αστυνομικοί σκοτώθηκαν

Περισσότερα από 64.000 μέλη του Αφγανικού Εθνικού Στρατού (ANA) και της αστυνομίας της χώρας που εκπαιδεύτηκαν στις ΗΠΑ χάθηκαν στον πόλεμο.

 
Αμέτρητες χιλιάδες αμερικανικές βόμβες και πυρομαχικά έπεσαν στο Αφγανιστάν

Καθώς ο πόλεμος εισήλθε στα τελευταία του χρόνια, ο αμερικανικός στρατός ενίσχυσε ριζικά την εκστρατεία βομβαρδισμών του στο Αφγανιστάν. Το 2019, αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη έριξαν 7.423 βόμβες και άλλα πυρομαχικά στη χώρα, σχεδόν οκταπλάσια αύξηση από το 2015.\


Εκατοντάδες χιλιάδες εκτάρια παπαρούνας οπίου

Σύμφωνα με εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών, η παραγωγή οπίου του Αφγανιστάν εκτιμήθηκε σε 6.300 τόνους το 2020. Εκείνη τη χρονιά, η συνολική έκταση καλλιέργειας παπαρούνας στο Αφγανιστάν εκτιμήθηκε σε 224.000 εκτάρια, αύξηση 37% σε σύγκριση με το 2019. Το Αφγανιστάν είναι και πάλι το παγκόσμιο κορυφαία πηγή παπαρούνας οπίου. Υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν, η σοδειά είχε σχεδόν εξαλειφθεί πλήρως μέχρι τον Μάιο του 2000.


Ανυπολόγιστα επίπεδα ακαθαρσιών και απορριμμάτων

Με τιμή άνω των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν υπέστη από ένα φαινομενικά ασταμάτητο ρεύμα κερδοφόρων και κακοποιών.

Το 2007, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ πλήρωσε 18 εκατομμύρια δολάρια σε μια ιδιωτική εταιρεία για την κατασκευή στρατώνων στο Camp Phoenix, μια στρατιωτική εγκατάσταση στο Αφγανιστάν. Η εταιρεία ζήτησε τη βοήθεια ενός υπεργολάβου που παρακράτησε τους μισθούς των εργαζομένων του και αργότερα εγκατέλειψε τη χώρα με 2 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία χρησιμοποίησε για να χτίσει ο ίδιος πολυτελή σπίτια στο εξωτερικό. Οι άξονες του εργάτες αποφάσισαν να πληρώσουν τον εαυτό τους φεύγοντας με γεννήτριες και άλλα υλικά που είχαν ληφθεί από το στρατιωτικό στρατόπεδο. Οι καθυστερήσεις που προέκυψαν άφησαν εκατοντάδες στρατιώτες του ΝΑΤΟ χωρίς επαρκή στέγαση για περισσότερο από ένα χρόνο.

Αυτή είναι μόνο μία από τις δεκάδες παρόμοιες περιπτώσεις. Το 2019, ένας πληροφοριοδότης ισχυρίστηκε ότι μια αμυντική εταιρεία, η Navistar Defense, χρέωσε το Πεντάγωνο κατά 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια για εξαρτήματα τεθωρακισμένων οχημάτων που χρησιμοποιούνται από στρατεύματα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
SG με πληροφοριες από RT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου