Για ένα δημοκρατικό και αποτελεσματικό, ανθρώπινο κράτος

Κώστας Ζαχαριάδης, Γρηγόρης Θεοδωράκης, κράτος, δημοκρατικό, αποτελεσματικό,

Για εμάς, σε αντίθεση με τη ΝΔ, το κράτος δεν είναι ο μηχανισμός εξυπηρέτησης συμφερόντων και αναπαραγωγής κατεστημένων παρασιτικών συστημάτων εξουσίας. Για μας το κράτος είναι υπηρέτης των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος.

των Κώστα Ζαχαριάδη* - Γρηγόρη Θεοδωράκη*

Για εμάς, σε αντίθεση με τη ΝΔ, το κράτος δεν είναι ο μηχανισμός εξυπηρέτησης συμφερόντων και αναπαραγωγής κατεστημένων παρασιτικών συστημάτων εξουσίας. Για μας το κράτος είναι υπηρέτης των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος.

Η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές του 2019 ομνύοντας στην αριστεία, στην αξιοκρατία και υποσχόμενη ασφάλεια στους Έλληνες πολίτες. Δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά λίγοι μήνες για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της πολιτικής εξαπάτησης. Η διακυβέρνηση της ΝΔ χαρακτηρίζεται από αναξιοκρατία, αδιαφάνεια, κομματισμό και αυταρχισμό. Κυρίως όμως η διακυβέρνηση της ΝΔ χαρακτηρίζεται από αναποτελεσματικότητα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτέλεσε η τραγική διαχείριση των πυρκαγιών όπου αναδείχτηκε η παντελής έλλειψη σχεδιασμού αλλά και η εμφανής απουσία συντονισμού την ώρα της μάχης καθώς και η πορεία διαχείρισης της πανδημίας σε βάθος χρόνου που μετά τις πρώτες καλές επιδόσεις η χώρα κατρακυλά σε μαύρους δείκτες. Είχε προηγηθεί η εξίσου τραγική διαχείριση της κακοκαιρίας «Μήδεια» όπου ολόκληρες περιοχές της Αττικής παρέμειναν χωρίς πρόσβαση σε νερό και ηλεκτρικό επί πολλές ημέρες, με τους φορείς του δημοσίου να έχουν χαθεί στον κυκεώνα των αρμοδιοτήτων.

Τελικά η κυβέρνηση της ΝΔ που ήρθε στην εξουσία υποσχόμενη ασφάλεια, το μόνο που πετυχαίνει είναι να διογκώνει διαρκώς το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών.

Στον αντίποδα του αποτυχημένου δήθεν επιτελικού και αυταρχικού κράτους του κ. Μητσοτάκη , ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τις βασικές πτυχές ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού προγράμματος για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης.

Για ένα κράτος αποτελεσματικό και δημοκρατικό, για ένα κράτος δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του. Για ένα κράτος που θα εμπνέει ασφάλεια στο πολίτη, με στόχο την ανθεκτικότητα, τη σταθερότητα, την προβλεψιμότητα. Κράτος κοντά στους πολίτες. Κράτος για τους πολίτες.

Με σεβασμό στους κανόνες του κράτους δικαίου, με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών, με διαφάνεια, κοινωνική λογοδοσία, ισότητα, αξιοκρατία. Με θεσμούς που θα έχουν συνέχεια και θεσμική μνήμη ανεξαρτήτως της αλλαγής των κυβερνήσεων.

Και βέβαια με απόλυτη προτεραιότητα στη στήριξη του κοινωνικού κράτους. Η ενίσχυση και στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, της Δημόσιας Παιδείας και των άλλων κρίσιμων δομών του κοινωνικού κράτους, όπως εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.. Ας δούμε κάποιες από τις βασικές αρχές του προγράμματος:


Αποκομματικοποίηση του κράτους - Αξιοκρατία

Η προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε δραστικές παραβάσεις ώστε να εμπεδωθεί η αξιοκρατία σε όλες τις εκφάνσεις της διοικητικής λειτουργίας, να διασφαλιστεί η θεσμική μνήμη και η συνέχεια του κράτους. Οι κυριότερες από αυτές είναι:

Δημιουργείται Ενιαία Αρχή Πολιτικής Προστασίας με επιλογή διοίκησης διακομματικής αποδοχής και τη λειτουργική συνύπαρξη επιστημόνων και φορέων, στο πλαίσιο της πρότασης νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή.

Δημιουργείται Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας που θα έχει πρωτεύοντα ρόλο στη χάραξη και υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Υλοποιείται ο πραγματικός εκδημοκρατισμός των Σωμάτων Ασφαλείας με αξιοκρατική επιλογή της ηγεσίας τους από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και την υπαγωγή όλων των προσλήψεων είτε στο ΑΣΕΠ είτε στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Οι διοικήσεις των Νοσοκομείων και άλλων κρίσιμων δομών του κοινωνικού κράτους επιλέγονται αξιοκρατικά μέσω ανοιχτών και αντικειμενικών διαδικασιών.

Τελειώνουν οι στρατιές των μετακλητών που επί της παρούσας κυβέρνησης έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Στηρίζεται ενεργά η δημόσια διοίκηση και καταργείται η δυνατότητα τοποθέτησης μετακλητών σε θέσεις της πάγιας διοικητικής ιεραρχίας.

Ενισχύεται το ΑΣΕΠ σε υποδομές και προσωπικό. Όλες οι προσλήψεις στο δημόσιο θα διενεργούνται μέσω ΑΣΕΠ. Κατάργηση κάθε παρέκκλισης.


Χρηστή Διοίκηση - Διαφάνεια - Κοινωνική Λογοδοσία

Στον αντίποδα της πολιτικής των αδιαφανών συμβάσεων, των απευθείας και προκλητικών αναθέσεων και χρηματοδοτήσεων και της διαρκούς απόπειρας χειραγώγησης της ενημέρωσης από την παρούσα κυβέρνηση, το νέο Μοντέλο Διακυβέρνησης θα έχει ως αφετηρία τις ακόλουθες εμβληματικές κινήσεις:

Ενισχύεται ο πλουραλισμός στην ενημέρωση με οδηγό μία σύγχρονη κι ανταγωνιστική δημόσια τηλεόραση. Η Διοίκηση της ΕΡΤ και του ΑΠΕ επιλέγεται από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Εγκαθιδρύεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο διαφάνειας και ελέγχου της εγκυρότητας των μετρήσεων κοινής γνώμης.

Καταργούνται οι απαράδεκτες διατάξεις της ΝΔ για απευθείας αναθέσεις και λοιπές παρεκκλίσεις από το καθεστώς των δημοσίων συμβάσεων.

Ενισχύονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης. Ενισχύεται το ΣΕΠΕ για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και των καταχρηστικών πρακτικών στους χώρους εργασίας.

Τίθεται σε εφαρμογή ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την μείωση των διοικητικών βαρών και την αντιμετώπιση γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και καθυστερήσεων. Βασική προτεραιότητα η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών με βάση μετρήσιμους στόχους και διαρκή παρακολούθηση.


Ολοκληρωμένη πολιτική για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου

Σε αντίθεση με τις αποσπασματικές και συνήθως ανεφάρμοστες πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης, τίθεται σε άμεση εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου. Βασικοί άξονες:

Υλοποίηση τους πολυετούς στρατηγικού προγραμματισμού προσλήψεων με έμφαση: Στην ενίσχυση των κρίσιμων δομών του κοινωνικού κράτους (υγεία – παιδεία – πρόνοια), στην ενίσχυση της αυτοδιοίκησης και στην προσέλκυση νέων επιστημόνων ώστε να ανασχεθεί το φαινόμενο της «γήρανσης» του προσωπικού του δημοσίου και να «εμβολιαστεί» το δημόσιο με νέα γνώση και καινοτομία.

Ολοκλήρωση και επικαιροποίηση των ψηφιακών οργανογραμμάτων και των περιγραμμάτων θέσεων εργασίας σε όλο το δημόσιό τομέα.

Πλήρης εφαρμογή του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας με τις αναγκαίες βελτιώσεις και την απαραίτητη μέριμνα για την στήριξη υποστελεχωμένων φορέων του δημοσίου.

Δημοκρατικό και αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων 3600 με κριτήρια κοινά αποδεκτά, μετρήσιμα και αντικειμενικά, ελεγχόμενα ως προς την εφαρμογή τους. Αποκλειστικός στόχος η συνολική βελτίωση του δημοσίου τομέα και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου επιμόρφωσης των δημοσίων υπαλλήλων στο ΕΚΔΔΑ για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.

Αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών της ΕΣΔΔΑ με ενσωμάτωση στο πρόγραμμα σπουδών σύγχρονων δημόσιων πολιτικών όπως η κλιματική κρίση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η έμφυλη βία, κ.α.


Ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης - Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση

Στο πλαίσιο της εκπεφρασμένης άποψης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για αποκεντρωμένο κράτος που θα παρέχει τις υπηρεσίες του κοντά στον πολίτη, υπάρχουν ήδη επεξεργασμένες προτάσεις για μεταφορά αρμοδιοτήτων σε Περιφέρειες και Δήμους ώστε οι μεν Περιφέρειες να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, οι δε Δήμοι ως το εγγύτερο σημείο προς τον πολίτη, να αποτελέσουν βασικό πυλώνα άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Η μεταφορά αρμοδιοτήτων θα συντελεστεί υπό τον απαρέγκλιτο όρο ύπαρξης των ακόλουθων προϋποθέσεων:

Εκτενής και ειλικρινής διάλογος με τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης, χωρίς αιφνιδιασμούς.

Ταυτόχρονη μεταφορά των αναγκαίων κονδυλίων και υποδομών και ενίσχυση της αυτοδιοίκησης σε ανθρώπινο δυναμικό.


Ψηφιακό Δημόσιο

Δυστυχώς και στον τομέα αυτό η πολιτική της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται από αποσπασματικότητα και έμφαση κυρίως στην επικοινωνία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το τελευταίο διάστημα η πανδημία διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στο να προχωρήσουν με πιο γοργούς ρυθμούς οι διαδικασίες ηλεκτρονικής έκδοσης διαφόρων πιστοποιητικών του δημοσίου. Όμως αυτό δεν αρκεί. Αν η ψηφιοποίηση δεν συνοδευτεί από απλοποίηση των διαδικασιών και κυρίως από μία νέα προσέγγιση στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε μια νέου τύπου ψηφιακή γραφειοκρατία.

Για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημοσίου θα προκύψει από ένα ολιστικό σχέδιο που θα βασίζεται στις ακόλουθες αρχές:

  • - Η ψηφιοποίηση θα συνοδεύεται από ταυτόχρονη απλοποίηση των διαδικασιών ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος διολίσθησης σε μια νέου τύπου ψηφιακή γραφειοκρατία.

  • - Η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης δεν θα βασίζεται πλέον σε έγγραφα αλλά σε δεδομένα. Σε συνέχεια του ανωτέρω, κρίνεται απαραίτητη η πλήρης εφαρμογή της αυτεπάγγελτης αναζήτησης δικαιολογητικών και της αρχής onlyonce, δηλαδή της αρχής με βάση την οποία πληροφορίες και στοιχεία που έχουν προσκομισθεί σε δημόσιες αρχές δεν απαιτείται να ξαναϋποβληθούν.

  • - Αναγκαία συνθήκη αποτελεί η εξάλειψη του φαινομένου των κατακερματισμένων συστημάτων του δημοσίου τα οποία δεν μιλάνε την ίδια γλώσσα. Είναι επιτακτική η ανάγκη διαλειτουργικότητας μεταξύ μητρώων και υπηρεσιών του δημοσίου τομέα.

  • - Απαιτείται η απόκτηση τεχνογνωσίας και διαχειριστικής επάρκειας από φορείς του δημοσίου ώστε να καταστεί εφικτή η απεξάρτηση του δημοσίου από τους κλειστούς κώδικες διαφόρων πληροφοριακών συστημάτων που το κρατούν σε ομηρεία.

  • - Είναι αναγκαία η σταδιακή ενσωμάτωση ανοιχτών προτύπων και ανοιχτού λογισμικού που διευκολύνουν τη διαλειτουργικότητα και την απρόσκοπτη διεπαφή μεταξύ συστημάτων.

  • - Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το θέμα των προσωπικών δεδομένων. Απαιτείται ειδική μέριμνα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στον αντίποδα των εγκληματικών επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ (περιπτώσεις cisco, palantir).

  • - Αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων του συνόλου του πληθυσμού μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαρκούς επιμόρφωσής που θα δημιουργηθεί με συνεργασία του ΕΚΔΑΑ, Πανεπιστημιακών ή Ερευνητικών Ιδρυμάτων και άλλων φορέων του δημοσίου

Οι παραπάνω είναι μερικές μόνο από τις επεξεργασμένες προτάσεις του ΣYΡΙΖΑ – ΠΣ για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, το οποίο εξάλλου θα τεθεί στην κρίση των πολιτών στο προσεχές διάστημα. Και βέβαια κάθε καλοπροαίρετη κριτική είναι καλοδεχούμενη. Γιατί στόχος μας είναι πράγματι η θεμελίωση ενός δημοκρατικού και αποτελεσματικού κράτους την επόμενη μέρα. Ενός κράτους που θα συναντιέται με τις ανάγκες και τις επιθυμίες της πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας. Διότι για εμάς, σε αντίθεση με τη ΝΔ, το κράτος δεν είναι ο μηχανισμός εξυπηρέτησης συμφερόντων και αναπαραγωγής κατεστημένων παρασιτικών συστημάτων εξουσίας. Για μας το κράτος είναι υπηρέτης των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος. Είναι δύναμη για την επίτευξη της κοινωνικής συνοχής, την εδραίωση της κοινωνικής ειρήνης, τη δημιουργία μιας χώρας σύγχρονης και ισχυρής.

πηγή: ieidiseis.gr                                        
                                                    _______________________________________

* Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι Τομεάρχης Εσωτερικών, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Β1 εκλογική περιφέρεια βορείου τομέα Αθηνών- 
Γρηγόρης Θεοδωράκης είναι πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου