ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Η Κύπρος κατατάσσεται 35η στον Παγκόσμιο Δείκτη Ψηφιακής Ποιότητας Ζωής - DQL - 2021 αλλά... 96η όσον αφορά την τιμή!

Η Κύπρος κατατάσσεται 35 ανάμεσα σε 110 χώρες παγκοσμίως όσον αφορά την ψηφιακή ποιότητα ζωής το 2021, σύμφωνα με τον δείκτη Digital Quality of Life - DQL - που δημοσιεύεται κάθε χρόνο.

Η Κύπρος καταλαμβάνει την 35η θέση παγκοσμίως στην 3η ετήσια έκδοση του Ψηφιακού Δείκτη Ποιότητας Ζωής 2021 (Digital Quality of Life - DQL).

Ο δείκτης καλύπτει το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού και η μελέτη διεξάγεται από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Surfshark που αξιολογεί τις χώρες στη βάση πέντε θεμελιωδών ψηφιακών πυλώνων ευημερίας. Η Κύπρος παρουσιάζει ισχυρά αποτελέσματα στην ποιότητα του διαδικτύου (15η), αλλά εμφανίζει συγκριτικά χαμηλότερα αποτελέσματα σε σχέση με την προσιτή τιμή για το διαδίκτυο (57η), την ηλεκτρονική υποδομή (38η), την ηλεκτρονική ασφάλεια (64η) και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση (34η).

Η ταχύτητα κινητής τηλεφωνίας της Κύπρου είναι η 18η καλύτερη παγκοσμίως, με 63,18 Mbps. Από την αρχή της πανδημίας του COVID-19, έχει βελτιωθεί κατά 155%.

Συνολικά, η Κύπρος διατηρεί την κατάταξή της σε σχέση με τον δείκτη DQL 2020, παρά το γεγονός ότι 27 επιπλέον χώρες συμμετείχαν στη μελέτη φέτος. Η Κύπρος διακρίνεται για την ποιότητα του διαδικτύου, ειδικά για την ταχύτητα του διαδικτύου κινητής και την ανάπτυξή του σε ετήσια βάση. Παρ `όλα αυτά, η Κύπρος έχει ακόμα περιθώρια βελτίωσης σε συγκεκριμένους τομείς ψηφιακής ευημερίας.

Αν και η ποιότητα του διαδικτύου κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο είναι υψηλή, η χώρα κατατάσσεται 96η όσον αφορά την προσιτή τιμή. Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι στην Κύπρο πρέπει να δουλέψουν σχεδόν 18 λεπτά για 1 GB από τα φθηνότερα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, 8 λεπτά περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Η χώρα στερείται επίσης ηλεκτρονικής ασφάλειας, καταλαμβάνοντας την 64η θέση.

Όσον αφορά την συνολική εικόνα, 6 στις 10 χώρες που έχουν τις υψηλότερες βαθμολογίες βρίσκονται στην Ευρώπη, ακολουθώντας την τάση του περασμένου έτους. Η Δανία κατατάσσεται στην 1η θέση για δεύτερο συνεχόμενο έτος και ακολουθείται στενά από τη Νότια Κορέα. Η Φινλανδία κατατάσσεται στην 3η θέση, ενώ το Ισραήλ και οι ΗΠΑ ολοκληρώνουν την πρώτη πεντάδα των 110 χωρών που αξιολογήθηκαν. Οι 5 χώρες με την χαμηλότερη βαθμολογία είναι η Αιθιοπία, η Καμπότζη, το Καμερούν, η Γουατεμάλα και η Αγκόλα.

Η έρευνα DQL του 2021 εξέτασε έναν συνολικό πληθυσμό άνω των 6,9 δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε πέντε βασικούς πυλώνες και 14 βασικούς δείκτες. Η μελέτη βασίζεται σε ανοιχτές πληροφορίες που παρέχονται από τα Ηνωμένα Έθνη, την Παγκόσμια Τράπεζα, το Freedom House, τη Διεθνή Ένωση Επικοινωνιών και άλλες πηγές.


Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη