Ανδρέας Λοβέρδος: «Ελλάδα χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται» - Συνέντευξη στο "THE SOCIALIST"

Ανδρέας Λοβέρδος, ΚΙΝ.ΑΛ., Συνέντευξη, Άγγελος Γαβρής, THE SOCIALIST.,


Ο Υποψήφιος Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, παραχώρησε αποκαλυπτική συνέντευξη στον Δημοσιογράφο, Άγγελο Γαβρή και το THE SOCIALIST. 

Το THE SOCIALIST, ξεκινά τις συνεντεύξεις στους Υποψηφίους για την Προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, παρουσιάζοντας ισότιμα τις θέσεις τους, το όραμά τους για την “επόμενη ημέρα” δίνοντας έμφαση στην ουσιαστική παρουσίαση των υποψηφιοτήτων, όλων των υποψηφιοτήτων.

“Ήρθε η ώρα του ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα” , τονίζει μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Λοβέρδος κατά την συνέντευξή του, ασκώντας δριμύτατη κριτική στο δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και δίνοντας απαντήσεις σχετικά με το με ποιά κυβέρνηση, θα αποκτούσε “κυβερνητική εμπειρία” -σύμφωνα με το “μανιφέστο” του Ανδρέα Λοβερδου- το Κίνημα Αλλαγής.

Για “αλλαγή ηγεσίας” και “αλλαγή νοοτροπίας” κάνει λόγο ο Ανδρέας Λοβέρδος υπογραμμίζοντας πως το κόμμα έχει “εγκλωβιστεί” σε χαμηλά ποσοστά δημοσκοπικά και τονίζοντας την ανάγκη να γίνει στο επόμενο διάστημα, κυβερνητικός “πόλος” εξουσίας η Δημοκρατική Παράταξη.

Ενώ αναφορικά με την πανελλαδική περιοδεία του επισημαίνει: “Είναι αίτημα πολλών και διαφορετικών ομάδων πολιτών, ο οποίοι δεν επιστρέφουν σε ένα κόμμα του 5 ή 6%. “

Κλείνοντας, αναφέρει χαρακτηριστικά πως σε ενδεχόμενο νίκης του στις εσωκομματικές εκλογές: “Εάν είμαι ο επόμενος Πρόεδρος το ΠΑΣΟΚ θα γίνει μαγαζί-γωνία, ένα ανοικτό κόμμα το οποίο θα αγκαλιάζει όλους τους πολίτες και θα εγγυάται μία παρουσία δύναμης εξουσίας”

,


Αναλυτικά η συνέντευξη του Ανδρέα Λοβέρδου

  • - Ακόμα μια φορά, μετά από μια εθνική κρίση, αυτή τη φορά μετά από τις Πυρκαγιές που κατέκαψαν την χώρα, στις δημοσκοπήσεις η ΝΔ δείχνει να “κρατά” τα ποσοστά της ενώ αντίστροφα, το Κίνημα Αλλαγής δείχνει να “χάνει”. Πως το σχολιάζετε αυτό; Τι πιστεύετε πως φταίει;
 
Η παράταξη είναι αιχμάλωτη σε χαμηλά ποσοστά. Οι κάλπες των εθνικών εκλογών του 2019 και οι δημοσκοπήσεις για περισσότερο από δύο χρόνια δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση αυτής της διαπίστωσης.

Το ζήτημα πλέον μπαίνει καθαρό: ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα κατά πρόσωπο γιατί σε διαφορετική περίπτωση βαδίζουμε με τελικό προορισμό τα βράχια.

Η θέση μου είναι συγκεκριμένη. Χρειαζόμαστε αμέσως αλλαγή ηγεσίας, αλλαγή νοοτροπίας, αλλαγή στάσης στα μεγάλα ζητήματα της μετανάστευσης, της ασφάλειας του πολίτη και του ριζοσπαστικού μετασχηματισμού του κράτους.

  • - 3η Σεπτεμβρίου. Μια σημαδιακή ημερομηνία που το ΠΑΣΟΚ “κλείνει” τα 47α χρόνια από την ίδρυσή του. Δεδομένου πως στο μανιφέστο σας “πράσινη επανάσταση” μιλάτε ξεκάθαρα για επιστροφή με το ΠΑΣΟΚ, τι σηματοδοτεί η ημερομηνία αυτή για το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος;

Για μένα η 3η Σεπτέμβρη είναι τομή στην σύγχρονη ελληνική ιστορία: μία πολιτική παράταξη άλλαξε την μοίρα της κοινωνίας και της χώρας.

Η 3η Σεπτέμβρη δεν απευθύνεται σε νοσταλγούς και γι΄αυτό πρέπει να τη διαβάζει κανείς με τη ματιά της εποχής της.

Ναι, όποιος γνωρίζει το παρελθόν μπορεί να βαδίσει στο παρόν και το μέλλον. Αλλά επειδή η νοσταλγία δεν αποτελεί λόγο πολιτικής ύπαρξης, επειδή οι νοσταλγοί πολιτικοί δεν είναι ελκυστικοί, επειδή ο χρόνος είναι ανίκητος δεν αρκεί να υπενθυμίζεις τί έκανες.

Είναι επιβεβλημένο να λες τί θα κάνεις. Είχα επισημάνει σε παρελθόντα χρόνο ότι «οφείλουμε την 3η Σεπτεμβρίου να την γιορτάζουμε όχι ως παλαίμαχοι του Β’ Παγοσμίου Πολέμου που παρελαύνουν, όσοι απέμειναν γεμάτοι παράσημα, αλλά ως σύγχρονοι πολιτικοί».

  • - Έχετε γυρίσει όλη την Ελλάδα κατά την διάρκεια των περιοδειων σας εν όψει και εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής για την ανάδειξη Προέδρου καθότι έχετε θέσει από νωρίς την υποψηφιότητά σας. Τι “κρατάτε” από τις συνομιλίες σας με τον κόσμο; Τι θέλουν να δουν για να “επιστρέψουν σπίτι τους” οι “απογοητευμένοι ΠΑΣΟΚοι;

Οι συμπολίτες μας αποζητούν ισχυρό ΠΑΣΟΚ. Έχουν καταλάβει πλήρως πόσο λαϊκίστικο, δημαγωγικό και επικίνδυνο είναι το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και καθημερινά απογοητεύονται από τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία.

Τα τραγελαφικά συμβάντα του πρόσφατου ανασχηματισμού είναι τουλάχιστον ενδεικτικά. Η χώρα έχει ανάγκη από προοδευτικό πρωταγωνιστή και εμείς έχουμε υποχρέωση να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Αν, όμως, δεν υπερδιπλασιάσουμε τα ποσοστά μας και αφήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να κυριαρχήσει στα αριστερά μας και τον Μητσοτάκη να λεηλατεί το κέντρο θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Ο κόσμος θέλει να νιώσει ότι μπορούμε να αποτελέσουμε δύναμη εξουσίας.

Αυτό είναι το μήνυμα που παίρνω σε όποιο σημείο της χώρας και αν βρεθώ αυτή την περίοδο. . Αν ήσασταν μαζί μου στις περιοδείες μου θα το παίρνατε κι εσείς ατόφιο. Και το μήνυμα αυτό δεν μου το δίνουν μόνο οι ψηφοφόροι μας.

Είναι αίτημα πολλών και διαφορετικών ομάδων πολιτών, ο οποίοι δεν επιστρέφουν σε ένα κόμμα του 5 ή 6%.

Κάποιο πήγαν στον υπαρξιακό μας αντίπαλο που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι άλλοι στράφηκαν στον Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία που είναι ο ιδεολογικός μας αντίπαλο με μοναδικό στόχο να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία και ορισμένοι άλλοι έχουν αδρανοποιηθεί από το 2010. Όλοι αυτοί θέλουν ένα μεγάλο κόμμα για να επανέλθουν.

Το Κίνημα Αλλαγής δεν κατάφερε να τους πείσει. Ήρθε η ώρα του ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα να τους δώσει χώρο και προοπτική.

  • - Μεταξύ άλλων, κύριε Λοβέρδο, έχετε μιλήσει για την “ανάγκη να αποκτήσει το Κίνημα Αλλαγής κυβερνητική εμπειρία” με στόχο να “πείσει” πως μπορεί να κυβερνήσει την χώρα. Έχετε ξεκαθαρίσει πως με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συνεργαζόσασταν ποτέ ως Πρόεδρος του Κινήματος. Αυτό όμως μπορεί να σημαίνει πως θα συμμετείχατε σε ένα κυβερνητικό σχήμα με την ΝΔ;

Δεν διεκδικώ την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για να οραματίζομαι την ύπαρξή του ως παρακολούθημα των δύο άλλων κομμάτων.

Αυτό όποιος υποψήφιος το διανοείται είναι αξιοθρήνητος.

Το ακριβώς αντίθετο είμαι αποφασισμένος να κάνω.

Είμαι αποφασισμένος να φτάσουμε το ΠΑΣΟΚ ψηλά. Το απαξιωτικό ερώτημα, «με ποιον θα πάτε», τα χαμηλά ποσοστά μας σας δίνουν το δικαίωμα να το θέτετε. Προσωπικά φιλοδοξώ στον υπερδιπλασιασμό των δυνάμεών μας.

Εάν το ΠΑΣΟΚ γίνει δύναμη εξουσίας τότε άλλοι θα καλούνται να απαντήσουν σε τέτοια διλήμματα και όχι εμείς.

  • - Ποιο είναι κατά την γνώμη σας, το διακύβευμα των εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής;

Το αποτέλεσμα των επικείμενων εσωκομματικών εκλογών είναι ευθέως συνδεδεμένο με την επιβίωσή μας ως παράταξη αλλά κυρίως με την τελευταία ελπίδα ολικής επαναφοράς μας.

Οι διπλές εθνικές εκλογές που έρχονται είναι σημείο μηδέν.

Ή θα γίνουμε εμείς ο άλλος πόλος ή θα βρεθούμε στα αζήτητα παρακολουθώντας τα άλλα δύο κόμματα να κυριαρχούν. Γι΄αυτό και καλώ τους συμπολίτες μου σε μαζική συμμετοχή στις κάλπες που θα στηθούν για την ανάδειξη νέου Προέδρου της παράταξης ώστε να στείλουμε όλοι μαζί το πρώτο ηχηρό μήνυμα για την αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό.

Δεν έχουμε δικαίωμα να χαρίσουμε στη δεξιά την εξουσία αλλά ούτε και στον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  • - Έστω ότι κερδίζετε την αρχηγία στις εκλογές, τις πρώτες 100 ημέρες ποιές θα ήταν οι πρώτες σας κινήσεις για την παράταξη.

Έχω δώσει λόγο πολιτικής τιμής ότι εάν ο κόσμος επιλέξει εμένα για αρχηγό θα εργασθώ με πίστη και αφοσίωση για το κόμμα μας που θα είναι το ΠΑΣΟΚ. Θα τα αλλάξουμε όλα. Όλα από την αρχή. Αμέσως ανοικτό κόμμα, χωρίς διορισμένους αλλά με ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς φόβο στη διαφωνία ακόμη και μέσα στο κοινοβούλιο. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μαγαζάκι.

Εάν είμαι ο επόμενος Πρόεδρος το ΠΑΣΟΚ θα γίνει μαγαζί-γωνία, ένα ανοικτό κόμμα το οποίο θα αγκαλιάζει όλους τους πολίτες και θα εγγυάται μία παρουσία δύναμης εξουσίας.

Γιατί σε επίπεδο τελευταίας ανάλυσης Ελλάδα χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου