Υπόθεση Νίκου Μπογιόπουλου: Εκδικάστηκε η αγωγή σε βάρος του – Χωρίς μάρτυρα οι κατήγοροι

Νίκος Μπογιόπουλος, Θόδωρος Θεοδωρόπουλος, αγωγή, Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, ΕΑΑΣ,

Εκδικάστηκε η απαράδεκτη αγωγή σε βάρος του Νίκου Μπογιόπουλου – Στο πλευρό του βουλευτές του ΚΚΕ και συνδικαλιστές – Χωρίς μάρτυρα οι κατήγοροι! – Κύμα συμπαράστασης στον δημοσιογράφο...

Εκδικάστηκε στα Δικαστήρια της Ευελπίδων η αγωγή σε βάρος του Νίκου Μπογιόπουλου. Η απόφαση θα βγει εν ευθέτω χρόνω...

Ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος διώκεται από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), η οποία αξιώνει την καταβολή 70.000 ευρώ για «ηθική βλάβη» και τη φυλάκισή του για 6 μήνες «ως μέσον εκτελέσεως της απόφασης που θα εκδοθεί».

Το ενδιαφέρον είναι ότι στη δίκη, η ΕΑΑΣ, που εμφανίζεται ως ένωση που εκπροσωπεί 34.000 μέλη, δεν παρουσίασε ούτε έναν μάρτυρα! Επίσης οι δικηγόροι της στις αγορεύσεις τους προσπάθησαν να ρίξουν ευθύνες σε τοπικά παραρτήματα για όσα κατέγραψε ως παρανομίες ο κ. Μπογιόπουλος.

Αφορμή για την αγωγή ήταν τα όσα είπε ο Ν. Μπογιόπουλος σε ραδιοφωνική του εκπομπή και περιγράφονταν στο άρθρο του «Οι “κομμουνιστοσυμμορίτες”, οι κατσαπλιάδες του Βαν Φλιτ και τα τσιράκια του Πάιατ», σχετικά με τις αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις της ΕΑΑΣ σε Γράμμο και Βίτσι για τους πεσόντες «κατά τις επιχειρήσεις 1946 – 1949 κατά των κομμουνιστοσυμμοριτών», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΑΑΣ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, άμεσα υπαγόμενο στο υπουργείο Άμυνας, οπότε οφείλει να εκφράζεται όπως ορίζει ο νόμος όταν αναφέρεται στον εμφύλιο πόλεμο και όχι με ορολογία της Χούντας.

Στο πλευρό του Νίκου Μπογιόπουλου, δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους, βρίσκονται συνδικαλιστές, απόστρατοι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι δημοσιογράφοι. Επίσης οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Χρήστος Κατσώτης και Νίκος Παπαναστάσης.

Με ανακοινώσεις τους έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους στον δημοσιογράφο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΚΚΕ.

Για την αγωγή σε βάρος του, ο Νίκος Μπογιόπουλος είχε γράψει ότι :

«Ο αντικομμουνισμός κάποιων της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το διάταγμα του 1947 όταν το εμφυλιοπολεμικό κράτος βάφτιζε τον ΔΣΕ “ληστοσυμμορία” και επικήρυξε τους μαχητές του σαν “ληστές”.

Οι εκδηλώσεις μίσους που διοργανώνουν εναντίον των “κομμουνιστοσυμμοριτών” σε Γράμμο, Βίτσι, Φλώρινα, Μακρυγιάννη κ.λπ. προσδιορίζουν απολύτως και την …ευγένεια και τη …δημοκρατικότητα και τη …φιλαλήθειά τους.

Ότι η ΕΑΑΣ αποτελεί ΝΠΔΔ, άμεσα υπαγόμενο στο υπουργείο Άμυνας, είναι στοιχείο δηλωτικό πλευρών που συγκρότησαν το αστικό κράτος μετά τον εμφύλιο πόλεμο και αναπαράγονται με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Η αγωγή της ΕΑΑΣ στρέφεται τυπικά εναντίον μου, αλλά ουσιαστικά στρέφεται εναντίον όποιου δεν συναινεί στην παραχάραξη της Ιστορίας. Εναντίον όποιου αντιλαμβάνεται ότι ο αντικομμουνισμός δεν είναι “πολιτική θέση”, δεν αποτελεί “πολιτική αντιπαράθεση”, αλλά ποινικοποίηση όχι μόνο της δράσης, αλλά και της σκέψης για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση. Ο αντικομμουνισμός είναι μια αέναη απειλή κατά ατομικών, κοινωνικών, πολιτικών δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Κατέγραψα, αποκάλυψα και έκρινα τα πεπραγμένα τους καταθέτοντας στοιχεία και τεκμήρια. Επομένως δεν θα μπορούσαν να στραφούν εναντίον μου -και κατά συνέπεια ενάντια στην ελευθεροτυπία- παρά μόνο με ψέματα και συκοφαντίες. Ωστόσο δεν στρέφονται εναντίον μου λόγω μόνο της δημοσιογραφικής μου ιδιότητας. Η “ηθική βλάβη” που επικαλούνται ότι υπέστησαν από τις αποκαλύψεις μου προκύπτει, κυρίως, λόγω της ιδιότητάς μου ως μέλους του ΚΚΕ. Δεν στρέφονται μόνο ενάντια στον δημοσιογράφο. Στρέφονται ενάντια στον κομμουνιστή δημοσιογράφο. Τους ευχαριστώ γι’ αυτό».

Αδιάσειστα στοιχεία και ντοκουμέντα

Στην διάρκεια της διαδικασίας αναδείχθηκε από πλήθος στοιχείων που κατατέθηκαν ο βαθιά αντικομμουνιστικός χαρακτήρας των εκδηλώσεων της Ένωσης Αποστράτων και ότι η δίωξη δεν στρέφεται μόνο κατά του δημοσιογράφου, αλλά και ενάντια σε κάθε άνθρωπο που δεν ανέχεται την κακοποίηση της ιστορικής αλήθειας και της μνήμης, με πρακτικές και φρασεολογία της μετεμφυλιακής εποχής.

Η τεκμηριωμένη απάντηση στην άθλια αγωγή, ανάγκασε την πλευρά της ΕΑΑΣ να μη μιλήσει καν για συκοφαντική δυσφήμηση στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας και να περιοριστεί με αντιφατικά επιχειρήματα μόνο στους σχολιασμούς και χαρακτηρισμούς που περιέχονται στην αγωγή σε βάρος του Ν. Μπογιόπουλου.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι ενώ ισχυρίζονται ότι διαθέτουν δεκάδες χιλιάδες μέλη, δεν βρήκαν ούτε ένα διαθέσιμο για να αντιπαρατεθεί δια ζώσης στη χτεσινή ακροαματική διαδικασία με τα ατράνταχτα στοιχεία της υπεράσπισης και να υποστηρίξει το περιεχόμενο της αγωγής.

Με τα ντοκουμέντα που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο να βοούν για τον αντικομμουνισμό στις εκδηλώσεις μίσους της ΕΑΑΣ, οι νομικοί της εκπρόσωποι προσπάθησαν μάταια να αποσυνδέσουν τη διοίκηση της Ενωσης από τα παραρτήματα που έχουν εκδώσει ανακοινώσεις και προσκλήσεις με αναφορές κατά των «κομμουνιστοσυμμοριτών».

Οπως προέκυψε όμως, τα ίδια αναπαράγουν τα στελέχη της σε ομιλίες και αρθρογραφία στα έντυπα της Ενωσης, ενώ δεν υπάρχει η παραμικρή καταδίκη από την πλευρά της διοίκησης σε όσα εμετικά γράφουν τα τοπικά παραρτήματα στις ανακοινώσεις και στις προσκλήσεις τους για τις εκδηλώσεις στο Γράμμο και στο Βίτσι, όπου συμμετέχει κάθε καρυδιάς καρύδι: Από φιλοβασιλικούς, μέχρι εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής και άλλων φασιστικών οργανώσεων.

Στην προσπάθειά της μάλιστα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, η πλευρά της ΕΑΑΣ ζήτησε ούτε λίγο, ούτε πολύ να ...ξεχαστεί το παρελθόν και να επικεντρωθεί η συζήτηση στην τελευταία διετία, με τον ισχυρισμό ότι το 2020 και το 2021 δεν υπάρχουν αντικομουνιστικές αναφορές και μετεμφυλιακή φρασεολογία στις εκδηλώσεις που διοργανώνει. Από πλήθος στοιχείων που παρουσιάστηκαν, αποδείχτηκε βέβαια το εντελώς αντίθετο.

Καταπέλτης και οι μάρτυρες

Σημαντικά ήταν και όσα κατέθεσαν οι μάρτυρες, όπως ο Γιώργος Παγάνης δημοσιογράφος διευθυντής σύνταξης της ηλεκτρονικής «Real News» και του real.gr και παραγωγός στο ραδιόφωνο, ο οποίος υπεραμύνθηκε της ελευθερία της έκφρασης, της σκέψης και το δικαίωμα του δημοσιογράφου να σχολιάζει την επικαιρότητα.

Η κατάθεση επίσης του συνταγματάρχη εν αποστρατεία Ιωάννη Αγγέλου μέλους της Ένωσης Αποστράτων ανέδειξε την αγανάκτηση, την προσβολή και την δυσαρέσκεια των συναδέλφων του για τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Μετά τη χθεσινή διαδικασία, το δικαστήριο θα δεχθεί τυχών παρατηρήσεις την ερχόμενη Τρίτη και εν' ευθέτω χρόνω θα ανακοινώσει την απόφασή του.

Συνήγορος του δημοσιογράφου Ν. Μπογιόπουλου ήταν ο Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, ενώ τον σταθμό «Real fm», ενάντια στον οποίο έχει επίσης κατατεθεί αγωγή, εκπροσώπησε o Θέμης Σοφός και τον διευθύνοντα σύμβουλο του σταθμού Στ. Χατζηνικολάου, ο Αντώνης Σοφιανός.

Δήλωση του Θόδωρου Θεοδωρόπουλου

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, ο Θόδωρος Θεοδωρόπουλος, Συνήγορος του δημοσιογράφου Ν. Μπογιόπουλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Ν. Μπογιόπουλος, ως πολίτης και δημοσιογράφος κατέγραψε, αποκάλυψε και ανέδειξε, ότι κάποιοι από την Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), που είναι ΝΠΔΔ υπαγόμενο στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όταν πηγαίνουν στις γνωστές τελετές στο Γράμμο και το Βίτσι, πηγαίνουν όχι για να τιμήσουν νεκρούς, αλλά για να βρίσουν τους αντιπάλους τους.

Αποκαλούν τον "Εμφύλιο Πόλεμο" ως "συμμοριτοπόλεμο" και τους μαχητές του "Δημοκρατικού Στρατού" ως "κομμουνιστοσυμμορίτες", παραβαίνοντας έτσι, συνειδητά και κατ' εξακολούθηση το Ν. 1863/1989 που αναφέρει ότι η περίοδος από την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής έως την 31/12/1949 αναγνωρίζεται ως "...περίοδος εμφυλίου πολέμου" και ότι όπου στη Νομοθεσία αναφέρεται ο όρος "συμμοριτοπόλεμος" αντικαθίσταται με τον όρο "Εμφύλιος Πόλεμος" και όπου "συμμορίτες" με τον όρο "Δημοκρατικός Στρατός". Ο Ν. Μπογιόπουλος ανέδειξε την παρανομία στελεχών της ΕΑΑΣ, γεγονός που αποδεικνύεται από σωρεία αποδεικτικών εγγράφων.

Τα όσα άλλα ανέφερε στην επίδικη ραδιοφωνική εκπομπή, διατυπώθηκαν πάνω στη βάση της παραπάνω αποδεδειγμένης παράνομης συμπεριφοράς, από δικαιολογημένο ενδιαφέρον, που πηγάζει από τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη ελευθερία και κοινωνική αποστολή του Τύπου, συνιστάμενο - πέρα από την έκφραση των ιδίων του πεποιθήσεων - στην ενημέρωση της κοινής γνώμης για ένα θέμα γενικότερης πολιτικής και ιστορικής σημασίας, που είναι ο Εμφύλιος Πόλεμος.

Πρόκειται για έντονη και δριμύτατη κριτική - που δεν συνιστά άδικη πράξη - με την οποία καυτηριάζονται οι παραπάνω κατ' εξακολούθησιν παράνομες, δημόσιου χαρακτήρα, διχαστικές και μισαλλόδοξες συμπεριφορές, ομιλίες και απόψεις ορισμένων από τη Διοίκηση του θεσμικού οργάνου της ΕΑΑΣ, που ιδιαίτερα ως ΝΠΔΔ, πέραν των άλλων, δεν επιτρέπεται να παραβαίνει το νόμο χρησιμοποιώντας εμφυλιοπολεμική ρητορική».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου