Αλέξης Τσίπρας: Σχέδιο για να ζήσουν οι νέοι με ασφάλεια, προοπτική και αυτονομία - Ομιλία στο συνέδριο της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ

Συνέδριο Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας,

Ο Αλέξης Τσίπρας στο χαιρετισμό του τόνισε πως «Οι νέοι είναι η αιχμή του δόρατος για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις επόμενες εκλογές, που θα ανοίξει δρόμους για τη νέα γενιά αυτού του τόπου»

Τι προβλέπει για μισθό, στέγαση και Παιδεία το σχέδιο που παρουσίασε μιλώντας στο δεύτερο συνέδριο της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ

Οι νέοι είναι η αιχμή του δόρατος για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις επόμενες εκλογές που θα ανοίξει δρόμους για τη νέα γενιά αυτού του τόπου. Για μία προοδευτική διακυβέρνηση που θα δώσει ελπίδα και προοπτική στη νέα γενιά του τόπου τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην έναρξη του 2ο συνεδρίου της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη συνθλίβει τα όνειρα τους, κόβει και ράβει το μέλλον τους να χωρά στα 600 ευρώ» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και τόνισε με πάνω από 1 εκατ. ανεμβολίαστους άνω των 50 το πρόβλημα Μητσοτάκη είναι οι νέοι.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε μεταξύ άλλων τρεις σημαντικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εφόσον αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Πρόκειται για το δικαίωμα στη στέγη με δύο προτάσεις:

  1. Μείωση φορολογίας ιδιοκτητών για κατοικίες που ενοικιάζουν σε νέους με προϋπόθεση τη μείωση του ενοικίου

  2. Επιδότηση ενοικίου για νέους και νέα ζευγάρια μέχρι 40 ετών από 140 ευρώ το μήνα το πρώτο άτομο και έως 350 ευρώ το μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφέρθηκε στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για θέσπιση πολιτικού γάμου για τα ΛΟΑΤΚΙ ζευγάρια με πλήρη και ίσα δικαιώματα καθώς επίσης και ελληνική ιθαγένεια σε κάθε παιδί μεταναστών που γεννιέται στην Ελλάδα.

Οι νέοι κινούν τον τροχό της ιστορίας

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι οι «νέοι έχουν αποφασίσει να παλέψουν για έναν καλύτερο κόσμο, έναν κόσμο κοινωνικής δικαιοσύνης. Πάντα οι νέοι κινούν τον τροχό της ιστορίας. «Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι εδώ και δέκα χρόνια συναντιούνται στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, διατηρώντας τον σταθερά πρώτο κόμμα στις νέες ηλικίες.

«Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι ζουν στην επισφάλεια άνεργοι με δυο πτυχία, δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες, δεν έχουν δικαιώματα, αξιοπρεπείς μισθούς, ωράρια και ζωή. Χιλιάδες νέοι που δικαιούνται ποιοτικές σπουδές σε καλά δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια, ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας».

Όπως σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «οι γενιές που μεγάλωσαν μέσα στην κρίση, σήμερα είναι ξανά στο επίκεντρο μιας νέας κρίσης. Οφείλουμε να μην αποδεχθούμε αυτήν την κανονικότητα, την αδικία.

Ο Μητσοτάκης βλέπει τη νεολαία ως στρατηγικό του εχθρό

«Η γενιά που πλήρωσε το μάρμαρο της χρεωκοπίας, σήμερα πληρώνει την εκδικητική μανία μίας παράταξης που βίαια τη στοχοποιεί» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει τη νεολαία ως στρατηγικό του εχθρό, τη θεωρεί ασύμμετρη μη ελέγξιμη απειλή στο καθεστώς που προσπαθεί να συντηρήσει και τη βάζει διαρκώς στο στόχαστρο, στρέφει τις μεγαλύτερες γενιές απέναντι στις νεότερες. Θέλει να εξουσιάζει διαρκώς το παρελθόν.

Από τις εφόδους της ΕΛ.ΑΣ σε κινηματογράφους και τις συλλήψεις μαθητών, μέχρι την ωμή βία σε πλατείες με πρόσχημα την πανδημία. Από τα απλήρωτα 12ωρα και την κατάργηση του 8ωρου μέχρι την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που εξασφαλίζει ότι οι νέοι δεν θα δουν ποτέ σύνταξη. Από την ΕΒΕ που πέταξε χιλιάδες μαθητές εκτός ΑΕΙ και τη συρρίκνωση του δημοσίου πανεπιστημίου με ελλείψεις καθηγητών αλλά προσλήψεις αστυνομικών μέχρι τη βρώμικη προπαγάνδα της ανεμελιάς και τη στοχοποίηση μίας ολόκληρης γενιάς ως υπεύθυνης για την εξάπλωση της πανδημίας».

Έχουν μετατρέψει σε Squid Game την οχύρωση της χώρας απέναντι στον κορονοϊό

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει πετάξει λευκή πετσέτα στην πανδημία και έχει μετατρέψει την οχύρωση της χώρας απέναντι στον ιό σε Squid Game. Σε μία χώρα με πάνω από 1 εκατ. ανεμβολίαστους άνω των 50 το πρόβλημα Μητσοτάκη είναι οι νέοι.

«Η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη συνθλίβει όνειρα, φιλοδοξίες, ικανότητες, ευαισθησίες, ενδιαφέροντα και προοπτική των νέων. Το μέλλον όλων κόβεται και ράβεται για να χωρά στα 600 ευρώ, την εξάρτηση από το σπίτι, την αδυναμία να οργανώσουν την ίδια τους τη ζωή.

Οι μόνοι που δικαιούνται να έχουν όνειρα είναι όσοι τους το επιτρέπει ο τραπεζικός λογαριασμός, τα παιδιά των ελίτ. Όλοι οι άλλοι στην αρένα.

30άρηδες να πασχίζουν για αυτονομία από το πατρικό τους, 20ρηδες να δουλεύουν μαύρα 12ωρα για να ζήσουν και να σπουδάσουν, 17άρηδες να δίνουν τη μάχη της γνώσης με σημαδεμένα χαρτιά από μία κυβέρνηση που ξηλώνει το δημόσιο σχολείο για να ντιλάρει με κολεγιάρχες.

Από το 2008 πάνω από 600.000 νέοι πήραν το δρόμο της ξενιτιάς. Δικαίως οι νέοι έχουν γίνει δύσπιστοι απέναντι στα πάντα.

Δεν είναι ανέμελοι οι νέοι αλλά νοιώθουν βαθιά ανασφάλεια. Γιατί στην Ελλάδα αυτοί τραβάνε κουπί, μεγάλωσαν απότομα, τα όνειρα ζωής έγιναν όνειρα εβδομάδας και ο ορίζοντάς τους περιορίζεται στο πώς θα βγει ο μήνας».

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα γενιά

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα το βασικό ερώτημα είναι πώς οι νέες και οι νέοι στη χώρα μας θα ζήσουν καλύτερα. «Αυτό καθόλου δεν απασχολεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Απασχολεί όμως εμάς και οφείλουμε πειστικές απαντήσεις με όραμα και σχέδιο ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο».

«Οι νέοι στην Ελλάδα είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι στην Ευρώπη. Οι πιο σκληρά εργαζόμενοι μαθητές στην Ευρώπη. Είναι η πιο μορφωμένη φουρνιά Ελλήνων στην ιστορία της χώρας. Αυτή η γενιά θα γίνει το βασικό υλικό για τη Νέα Ελλάδα που οραματιζόμαστε».

Ασφάλεια

Κάθε νέος να νοιώθει ασφάλεια, ότι μπορεί να ζήσει καλά με όσα αμείβεται από τη δουλειά του, χωρίς εξάντληση, χωρίς απειλές στην εργασία του. Για αυτό σχεδιάζουμε 7ωρο τη μέρα 35 ώρες την εβδομάδα με μισθό όχι λιγότερο από 800 ευρώ. Για αυτό και θα καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις. Για αυτό και θα έχει ένα ισχυρό ΣΕΠΕ απέναντι στην αυθαιρεσία.

Προοπτική

Κάθε νέος να νοιώθει ότι έχει προοπτική. Αποφοιτώντας από ένα ισχυρό δημόσιο σχολείο, με πτυχίο από ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο. Για αυτό και έχουμε σχέδιο: Αύξηση δημοσίων δαπανών για την Παιδεία με 20.000 διορισμούς δασκάλων και καθηγητών. Διπλασιασμός σε βάθος 4ετίας μελών ΔΕΠ στα ΑΕΙ με 2.000 διορισμούς ανά έτος. Καθηγητές στα ΑΕΙ και όχι αστυνομικούς. Άμεση κατάργηση ΕΒΕ και επαναφορά συστήματος με δυνατότητα και ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ.
Έμπρακτη στήριξη με πολιτικές μέσω Αναπτυξιακής για νεοφυείς επιχειρήσεις και σύνδεση έρευνας και καινοτομίας με νεανική επιχειρηματικότητα. Μικροχρηματοδοτήσεις εκτός τραπεζικού συστήματος για ευκαιρίες σε νέους επιστήμονες και επαγγελματίες για άνοιγμα δικής τους επιχείρησης. Χρηματοδοτικά προγράμματα για ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων, συνεταιρισμών και άλλων μορφών κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Αυτονομία

Κάθε νέος να αποκτήσει την αυτονομία του. Τα τεράστια κόστη για τη στέγαση σήμερα αποτελούν τροχοπέδη για να στήσουν τη ζωή τους. Κάθε νέος πρέπει να έχει δικαίωμα στη στέγη. Για αυτό έχουμε σχέδιο: Μείωση φορολογίας σε ιδιοκτήτες ακινήτων αν νοικιάζουν σε νέους με προϋπόθεση και τη μείωση του ενοικίου. Επιδότηση ενοικίου για ζευγάρια μέχρι 40 ετών από 140 ευρώ το μήνα το πρώτο άτομο μέχρι 350 ευρώ το μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά (για εισοδήματα ως 25.000 για ζευγάρι με δύο παιδιά).

Το πρόγραμμά μας απαντά στο ερώτημα πώς μπορούν οι νέοι να ζήσουν καλύτερα, σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.

Μετά το αυτονόητο βήμα για το σύμφωνο συμβίωσης, τώρα σχεδιάζουμε θέσπιση πολιτικού γάμου για ΛΟΑΤΚΙ ζευγάρια με πλήρη και ίσα δικαιώματα. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την φρίκη της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών».

Οι νέοι απέναντι στην οπισθοδρομική λαίλαπα που απειλεί να μας γυρίσει πίσω

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν πιστεύει στη θεωρία της χαμένης γενιάς. «Καμιά γενιά δεν πάει χαμένη, κανένας δεν παραιτείται από το δικαίωμά του να ζει καλά και με αξιοπρέπεια.

Οι μεγάλες αλλαγές, οι πολυτιμότερες κατακτήσεις έγιναν από τους αγώνες αυτών που δεν είχαν τίποτα και ήθελαν τα πάντα. Πάντα αυτοί ήταν οι πολλοί απέναντι σε λίγους ισχυρούς που δεν μόχθησαν για τίποτα και αξίωναν τα πάντα.

Οι νέοι είναι η συλλογική δύναμη της κοινωνίας που προσπαθεί να ορθώσει ανάστημα απέναντι σε μία οπισθοδρομική λαίλαπα που απειλεί να γυρίσει τη χώρα δεκαετίες πίσω».
πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου