Σουδάν: Στρατιωτικό πραξικόπημα, στο δρόμο οι πολίτες - Κλειστό το αεροδρόμιο του Χαρτούμ και το διαδίκτυο

Στους δρόμους του Χαρτούμ οι Σουδανοί πολίτες

Οι στρατιωτικές δυνάμεις συνέλαβαν πολλά μέλη της πολιτικής ηγεσίας του Σουδάν νωρίς τη Δευτέρα, μετέδωσε το Al Hadath TV, καθώς μια εξέχουσα φιλοδημοκρατική ομάδα κάλεσε τους Σουδανούς να βγουν στους δρόμους για να αντισταθούν σε οποιοδήποτε στρατιωτικό πραξικόπημα.

Μέλη της μεταβατικής κυβέρνησης του Σουδάν και άλλοι άμαχοι ηγέτες συνελήφθησαν εν μέσω αναφορών για στρατιωτικό πραξικόπημα. Ο πρωθυπουργός Αμπντάλα Χάμντοκ είναι μεταξύ εκείνων που φέρεται να τέθηκαν σε κατ' οίκο περιορισμό από άγνωστους στρατιώτες.

Μάρτυρες λένε ότι το Διαδίκτυο είναι εκτός λειτουργίας και ότι στρατός και παραστρατιωτικά στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί σε όλη την πόλη. Το αεροδρόμιο του Χαρτούμ είναι πλέον κλειστό και οι διεθνείς πτήσεις έχουν διακοπεί.

Ο στρατός στο Σουδάν έχει συλλάβει τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας, ανάμεσά τους και τον πρωθυπουργό, διότι αρνήθηκαν να υποστηρίξουν «ένα πραξικόπημα», έπειτα από εβδομάδες έντασης μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών που μοιράζονται την εξουσία από το 2019.

Οι ΗΠΑ, δήλωσαν «βαθιά ανησυχία» και προειδοποίησαν ότι «οποιαδήποτε αλλαγή στη μεταβατική κυβέρνηση θα θέσει σε κίνδυνο την αμερικανική βοήθεια». Ο απεσταλμένος της Ουάσινγκτον Τζέφρι Φέλντμαν βρισκόταν στο γραφείο του πρωθυπουργού Αμπντάλα Χάμντοκ που συνελήφθη την Κυριακή.

Οι στρατιώτες έχουν αποκλείσει όλες τις εισόδους στην πρωτεύουσα και αρκετές γέφυρες και έχει κοπεί το ίντερνετ.

Εκτός από την καταδίκη του πραξικοπήματος σε διεθνές επίπεδο, στους δρόμους έχουν βγει και πολίτες που δηλώνουν ότι θα αντισταθούν.

«Η επιστροφή στο παλιό καθεστώς είναι αδύνατη ανεξάρτητα από τις δικαιολογίες, η επιστροφή είναι αδύνατη. Αυτή είναι η πρώτη δήλωση του λαού. Γυναίκες και άνδρες αρνούνται κάθε είδους εξαπάτηση στη δημοκρατία και την πολιτική ζωή», δηλώνει ένας οργισμένος πολίτης.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ έκλεισε και οι διεθνείς πτήσεις ανεστάλησαν, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια του Ντουμπάι.

Νωρίτερα, το υπουργείο Πληροφοριών του Σουδάν είχε επιβεβαιώσει πως έχουν συλληφθεί τα περισσότερα από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και του συμβουλίου εθνικής κυριαρχίας, που ανέλαβε τη δημοκρατική μετάβαση της χώρας μετά την ανατροπή του Όμαρ Ελ Μπασίρ το 2019.

Υποστηρικτές του στρατού διαδήλωσαν την περασμένη εβδομάδα, τη δεύτερη στη σειρά, για να απαιτήσουν την παραίτηση της κυβέρνησης./euronews

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη