Η Eλλάδα αποχαιρέτησε σήμερα τη μαχήτρια της ζωής και της πολιτικής Φώφη Γεννηματά (video)

Δάκρυα και πανελλήνια συγκίνηση στο τελευταίο «αντίο» - Ράγισε πέτρες το αντίο των παιδιών - Στο μνήμα που είχε ταφεί ο πατέρας της η σορός της

Την μαχήτρια της ζωής και της πολιτικής Φώφη Γεννηματά αποχαιρέτησε σήμερα η Ελλάδα - Συγκλονιστικό το τελευταίο αντίο από τα τρία της παιδιά - Επικήδειους εκφώνησαν η ΠτΔ, ο Κ. Τασούλας, ο Μ. Χριστοδουλάκης - Πλήθος κόσμου σε όλη τη διαδρομή από τη Μητρόπολη ως το Α' Νεκροταφείο όπου έγινε και ο ενταφιασμός της Φώφης Γεννηματά στο μνήμα του πατέρα της.

Στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών κηδεύτηκε η Φώφη Γεννηματά το απόγευμα της Τετάρτης, με τιμές εν ενεργεία υπουργού. Νωρίτερα, σύσσωμη η πολιτειακή, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, οι πολιτικοί αρχηγοί, μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ απέτισαν φόρο τιμής στην Φώφη Γεννηματά στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών.

Όλη η τελετή, Εξόδιος Ακολουθία και Ταφή της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά.


Τελευταίο "αντίο" στη Φώφη Γεννηματά: Η Εξόδιος Ακολουθία και η ταφή στο Α΄ Νεκροταφείο από την ΕΡΤ

Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι η σορός της μεταφέρθηκε από το παρεκκλήσι στο ναό για τη νεκρώσιμη ακολουθία, ενώ παρουσιάστηκε τιμητικό άγημα και από τα Τρία Όπλα.

Ιδιαίτερα συγκινητικά ήταν τα λόγια των παιδιών της Φώφης Γεννηματά, της Αιμιλίας, του Γιώργου και της Κατερίνας που αποχαιρέτησαν τη μητέρα τους.

Στην επίσημη τελετή, εκτός από τα παιδιά της, μίλησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία τόνισε πως η Φώφη Γεννηματά ήταν «ένα πρότυπο ακεραιότητας και γενναιότητας, αισιοδοξίας και διακριτικότητας, αλλά και μια αφοσιωμένη μητέρα, σύζυγος και πολιτικός». Όπως είπε η Κ. Σακελλαροπούλου, «αποχαιρετώντας σήμερα την Φώφη Γεννηματά, δεν αποχαιρετάμε μόνο μια γυναίκα πολιτικό που διακρινόταν για το δημοκρατικό της ήθος, την εντιμότητα και την αποτελεσματικότητά της. Δεν αποχαιρετάμε μόνο μια γυναίκα που αντιμετώπισε τη σκληρή ασθένεια με σθένος και ειλικρίνεια. Αποχαιρετάμε ένα πρότυπο αισιοδοξίας και διακριτικότητας, έναν άνθρωπο με έμφυτη ευγένεια που διέκρινε και διαφύλασσε τα όρια ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό, γνωρίζοντας, ωστόσο, πότε το ατομικό βίωμα αξίζει να κοινοποιηθεί για να στηρίξει και άλλους με την αλήθεια του».

«Αποχαιρετούμε την Φώφη που υπέκυψε στο πεπερασμένο της ανθρώπινης μοίρας», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Εμφανώς συγκινημένος αποχαιρέτησε την Φώφη Γεννηματά και ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Χριστοδουλάκης. «Είναι πολύ δύσκολο να σου πούμε αντίο, γιατί μας λείπει η γενναιότητα, η δύναμή σου. Είναι πολύ σκληρή η σκιά της απουσίας σου», είπε.

Από την οικογένεια της, τη Φώφη Γεννηματά αποχαιρέτησαν ο γιος της, Γιώργος, και οι κόρες της, Αιμιλία και Κατερίνα, μιλώντας για τη μητέρα τους που στάθηκε όρθια ως το τέλος.

Στο μνήμα του πατέρα της Γιώργου, η τελευταία κατοικία της Φώφης Γεννηματά

Ο δήμαρχος Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης παραχώρησε τον ίδιο χώρο όπου είχε ταφεί και ο πατέρας της Φώφης Γεννηματά, Γιώργος Γεννηματάς, για την τελευταία της κατοικία.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, μεικτό άγημα από τα τρία Σώματα θα αποδώσει τιμές, ενώ η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού παιάνιζε το πένθιμο εμβατήριο. Της πομπής προπορεύονταν ένας αξιωματικός που φέρει τα παράσημα με τα οποία τιμήθηκε η Φώφη Γεννηματά, καθώς είχε διατελέσει αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη