DW: Τα δύο πρώτα κρούσματα «Όμικρον» στη Γερμανία

Covod-19, μετάλλαξη OMICRON, DW,

 photo Deutsche Welle








Επιβεβαιώθηκαν στο Μόναχο τα δύο πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης "Όμικρον". Φόβοι για διπλασιασμό του δείκτη θετικότητας. Διαφωνίες για τα περιοριστικά μέτρα.

Στο Μόναχο τελικά επιβεβαιώθηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα "Όμικρον" στη Γερμανία και μάλιστα σε επιβάτες που είχαν φθάσει στις 24 του μηνός από τη Νότια Αφρική. Στη Φρανκφούρτη εξάλλου εντοπίστηκε πιθανώς άλλο ένα κρούσμα. Πρόκειται επίσης για επιβάτη πτήσης από τη Νότια Αφρική, στον οποίο διαπιστώθηκαν μετά από εξέταση χαρακτηριστικά συμπτώματα της μετάλλαξης. Στο μεταξύ το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επέβαλε λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον» περιορισμούς στα εναέρια δρομολόγια με οκτώ χώρες τις νοτίου Αφρικής (Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Ζιμπάμπουε, Μποτσουάνα, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Μαλάουι και Λεσότο).

Από την Κυριακή θα επιτρέπεται στις αεροπορικές εταιρείες να μεταφέρουν στη Γερμανία μόνο γερμανούς πολίτες ή αλλοδαπούς που ζουν στη Γερμανία. Όλοι οι εισερχόμενοι ανεξαιρέτως, ακόμη και η εμβολιασμένοι και αναρρώσαντες, θα πρέπει να μπαίνουν για 14 ημέρες σε καραντίνα.

Συζήτηση για τα μέτρα

Κατά την εκτίμησή του αναμένεται να διπλασιαστεί ο δείκτης θετικότητας το επόμενο δεκαήμερο. Τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντός μιας εβδομάδας θα φτάσουν από 444,3 σήμερα ως και τα 800, επισημαίνει σε συνέντευξη με τις εφημερίδες του ομίλου Funke. Αυτή η εξέλιξη θα προκύψει, ανεξάρτητα από τα όποια περιοριστικά μέτρα ληφθούν άμεσα. Ακόμη και η επιβολή ενός lockdown θα αρχίσει να δείχνει αποτελέσματα με καθυστέρηση δύο εβδομάδων. Ο κ. Μοντγκόμερι ζητά δραστικό περιορισμό των επαφών και απαγόρευση των δημοφιλών χριστουγεννιάτικών αγορών σε ολόκληρη τη Γερμανία.

Ο κίνδυνος να εξαπλωθεί η μετάλλαξη «Όμικρον» με τους ίδιους ρυθμούς, όπως και η «Δέλτα», αλλά και η ραγδαία αύξηση του αριθμού κρουσμάτων προκαλούν στη Γερμανία φόβους και ανησυχίες για την πορεία της πανδημίας.Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Ιατρών (WMA), Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, προειδοποιεί ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» ενδεχομένως να είναι πολύ πιο μεταδοτική από τη «Δέλτα» και πιο επικίνδυνη από τον ιό Έμπολα.

Οι προσπάθειες, πάντως, της καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, για επιβολή lockdown δύο εβδομάδων σε εθνικό επίπεδο απέτυχαν.Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι, τα κόμματα που θα σχηματίσουν σε λίγες εβδομάδες τη νέα κυβέρνηση, απέρριψαν ο αίτημά της. 

Ηγετικά τους στελέχη τονίζουν σε δημόσιες παρεμβάσεις τους ότι τα ομόσπονδα κρατίδια διαθέτουν το αναγκαίο οπλοστάσιο, ακόμη και για την επιβολή πολύ αυστηρών μέτρων σε περιοχές τους με πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Μπορούν για παράδειγμα να κλείσουν μπαρ και ντισκοτέκ, να περιορίσουν της ώρες λειτουργίας στην εστίαση και να επιβάλουν lockdown για ανεμβολίαστους.
Παναγιώτης Κουπαράνης / DW

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου