Η Χάλκη γίνεται το πρώτο GR -eco island της Ελλάδας

Μετατρέπεται σε νησί - πρότυπο ενεργειακής μετάβασης, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία του ομώνυμου δικτύου ελληνικών νησιών.

Ηλίας Παλιαλέξης*

Σε νησί - πρότυπο ενεργειακής μετάβασης μετατρέπεται η Χάλκη, καθώς γίνεται το πρώτο GR-eco island της χώρας μας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη δημιουργία του ομώνυμου δικτύου ελληνικών νησιών. Τα GR-eco islands αποτελούν στρατηγική πρωτοβουλία της κυβέρνησης στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, που στόχο έχει τη μετατροπή ελληνικών νησιών σε διεθνή πρότυπα πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης και εστίες καινοτομίας. Έρχεται, μάλιστα, σε συνέχεια των φιλόδοξων κλιματικών δεσμεύσεων, όπως αυτές διατυπώθηκαν πρόσφατα από τον πρωθυπουργό στην COP26 της Γλασκώβης, με αιχμή του δόρατος την απολιγνιτοποίηση της χώρας και τη μετάβαση σε μια κοινωνία μηδενικών εκπομπών ρύπων μέχρι το 2050. 

Η μετατροπή της Χάλκης σε πράσινο νησί αποτελεί καρπό του μνημονίου συνεργασίας που υπογράφηκε το καλοκαίρι από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με την πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Χάλκης, τη ΔΕΗ, τον Όμιλο Συγγελίδη/Citroen, την AKUO ENERGY GREECE, την OMEXOM/Vinci Energies, τη Vodafone Ελλάδας και την ALD Automotive. 

Με την ολοκλήρωση του έργου και την έναρξη λειτουργίας, η ετήσια εκτιμώμενη εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ρεύματος του δήμου και των κατοίκων θα ανέλθει σε 180.000-250.000 ευρώ. Το σύνολο των δράσεων αναμένεται να επιτύχει επιπλέον εξοικονόμηση εκπομπών περίπου 1.800 τόνων CO2 στην ατμόσφαιρα, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος. 

Αύριο, μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί στο νησί και η σχετική εκδήλωση, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του κ. Σκρέκα, της γενικής γραμματέως Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρας Σδούκου, του πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα Πατρίκ Μεζονάβ και άλλων επίσημων προσκεκλημένων, όπου θα κηρυχτεί και επίσημα η έναρξη της νέας εποχής για το νησί, με την παραλαβή των επιμέρους έργων και δράσεων. 

Τα έργα 

Οι πρώτες δράσεις στο νησί της Χάλκης περιλαμβάνουν την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 1MWp, το οποίο θα παράγει πράσινη ενέργεια ικανή να καλύψει την ενεργειακή ζήτηση των κατοίκων του νησιού, μέσω Virtual Net Metering. Θα πραγματοποιηθεί επίσης δωρεά έξι αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία θα ενισχύσουν τον στόλο της Αστυνομίας και του Λιμενικού, αλλά και του δήμου, με τηνπαράλληλη τοποθέτηση τεσσάρων φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων στο λιμάνι του νησιού. 

Ταυτόχρονα, θα αναβαθμιστεί ο δημόσιος φωτισμός με «έξυπνα» συστήματα διαχείρισης, ενώ θα αναπτυχθούν καινοτόμες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και τεχνολογικές εφαρμογές για την υποστήριξη της ηλεκτρονικής μάθησης, με την ανάπτυξη υποδομής 5G και ευρυζωνικών δικτύων. Το συνολικό ποσό της δωρεάς ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ. 

Τα οφέλη 

Στο πλαίσιο των δράσεων ιδρύεται ενεργειακή κοινότητα από τον Δήμο Χάλκης με τον διακριτικό τίτλο «ChalkiON», στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι του νησιού, καθώς πρόκειται για την πρώτη περίπτωση τέτοιου έργου στην Ελλάδα. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον φωτοβολταϊκό σταθμό αναμένεται να μειώσει δραστικά ή ακόμα και να μηδενίσει τις ανταγωνιστικές χρεώσεις των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών της Χάλκης. 

 Έτσι, όλοι οι κάτοικοι θα προστατευτούν από τις τρέχουσες διακυμάνσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και δεν θα επηρεάζονται από οποιαδήποτε αστάθεια των τιμών στο μέλλον. 

Περαιτέρω, οι κάτοικοι θα αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο 5G, διευκολύνοντας την καθημερινότητά τους στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών.

Όπως έγινε γνωστό, η ΔΕΗ κάλυψε το κόστος των υλικών που απαιτούνται για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού σταθμού, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη μεταφορά υλικών, ηλεκτρικών οχημάτων και φορτιστών στο λιμάνι της Χάλκης. Citroën και ALD Automotive προσφέρουν τα ηλεκτρικά οχήματα. Akuo Energy και Omexom/Vinci Energies ήταν υπεύθυνες για την αδειοδότηση, την ανάπτυξη και την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου. Παράλληλα, οι δύο αυτές εταιρείες έχουν αναλάβει τον «έξυπνο» δημόσιο και αρχιτεκτονικό φωτισμό στο δημαρχείο της πόλης και τον πύργο με το παλιό ρολόι του Δήμου Χάλκης. 

Τέλος, μεγάλο μέρος των τουριστικών θαλάσσιων μετακινήσεων, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, θα εκτελείται από ηλεκτρικό σκάφος, χορηγία της εταιρείας Παπαστράτος, στο πλαίσιο των προσπαθειών της εταιρείας για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ στην πραγματοποίηση της αυριανής εκδήλωσης συμβάλλει επίσης η Aegean Airlines. 
πηγή: Political.gr
_____________________________________________________________

Ο Ηλίας Παλιαλέξης είναι δημοσιογράφος του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων μιλά στην εκπομπή "Ιδεοδρόμιο" και στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, για τις διαπραγματεύσεις και τις αποφάσεις της COP22 για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε στο Μαρακές, το μέλλον της COP21 και τις θέσεις της Ελλάδας στη συζήτηση για την Κλιματική Αλλαγή.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη