Kώστας Αρβανίτης: Ευρω-φραγμός στο έγκλημα κατά Φυσικού Κάλλους–Περιβάλλοντος στη Σκάλα Ερεσού Λέσβου

Ευρωβουλή, Κώστας Αρβανίτης,
Ερώτηση του ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ / The Left και μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE),Κώστα Αρβανίτη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις σοβαρές περιβαλλοντικές παραβάσεις στη Σκάλα Ερεσού Λέσβου
Στην αποτροπή ενός εν εξελίξει περιβαλλοντικού εγκλήματος που απειλεί να τραυματίσει ανεπανόρθωτα το φυσικό κάλλος της παραλίας στην Ερεσό της Λέσβου, αλλά και στην προστασία των θεσμών στοχεύει με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Κώστας Αρβανίτης.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της Ευρωομάδας της Αριστεράς/TheLeft, φέρνει ενώπιον της Ευρωπαϊκής ηγεσίας τις απαράδεκτες πρακτικές της Διοίκησης που οδηγούν στην άρον-άρον ανοικοδόμηση μεγάλου μέρους της παραλίας της Ερεσού, ενάντια σε κάθε λογική διαφύλαξης του φυσικού κάλλους και προστασίας του χαρακτήρα της περιοχής.

Πέρα όμως από τον εξόφθαλμα αντιπεριβαλλοντικό χαρακτήρα της απόφασης και την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας όπως έχει εκφραστεί από τις αλλεπάλληλες προσφυγές του Δήμου Λέσβου και του διάδοχου τοπικού Δήμου Δυτικής Λέσβου, η πρακτική της Διοίκησης συνιστά ξεκάθαρη περιφρόνηση του Κράτους Δικαίου και της λειτουργίας των θεσμών καθώς σπεύδει να εκδώσει οικοδομικές άδειες ενώ εκκρεμεί στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας (ΣτΕ) η συζήτηση και η λήψη απόφασης επί των προσφυγών!

Τα παραπάνω δεν συνιστούν μια απλή εσωτερική υπόθεση μιας διένεξης τοπικού ενδιαφέροντος γύρω από τον επανακαθορισμό του αιγιαλού, της παραλίας και του παλαιού αιγιαλού, αλλά θέτουν μείζον θέμα σεβασμού τόσο της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας της ΕΕ, όσο και του ίδιου του Κράτους Δικαίου.

Με την ερώτησή του ο Κώστας Αρβανίτης επιδιώκει τόσο τη συμμόρφωση της Διοίκησης με τη νομιμότητα, όσο και την αποτροπή μιας δραστηριότητας που έχει όλες τις προϋποθέσεις να προκαλέσει μείζονα και ανεπανόρθωτη βλαπτική παρέμβαση στο φυσικό κάλλος και το χαρακτήρα μιας περιοχής παγκόσμιας φήμης που προσελκύει επισκέπτες ακριβώς λόγω της ιδιαίτερης φυσικής της ομορφιάς. Γι’ αυτό εξάλλου και η προέγκριση οικοδομικής άδειας προκαλεί μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων της Ερεσού, οι οποίοι και αντιδρούν μαζικά στα σχέδια ανοικοδόμησης, στηρίζοντας τις νομικές κινήσεις του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης του Κώστα Αρβανίτη:

Ερώτηση σχετικά με τις, εν εξελίξει, σοβαρές περιβαλλοντικές παραβάσεις στο νησί της Λέσβου.

"Στο νησί της Λέσβου, και συγκεκριμένα στην παραλία Σκάλα Ερεσού, ο καθορισμός των οριογραμμών αιγιαλού και παραλίας βρίσκεται από τις 14/02/2018, υπό εξέταση από το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας (Συμβούλιο της Επικρατείας), ύστερα από προσφυγή της τότε και νυν Δημοτικής Αρχής, με σαφές αίτημα την ακύρωση της σχετικής απόφασης της Νομαρχίας (1).

Με την απόφαση αυτή, το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας χαρακτηρίζεται άρτιο και οικοδομήσιμο παρά το ότι η Σκάλα Ερεσού είναι τοπόσημο φυσικού κάλλους που αναδεικνύει τον οικολογικό χαρακτήρα της περιοχής.

Ωστόσο, με την απόφαση του ΣτΕ σε εκκρεμότητα και την τοπική κοινωνία σε διαρκείς κινητοποιήσεις ενάντια σ’ αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα, η Υπηρεσία Δόμησης του νησιού έχει προχωρήσει παρανόμως στην προέγκριση οικοδομικής άδειας (2) παρά τις νέες προσφυγές της δημοτικής αρχής στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων στις 15-12-2021.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωση και εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ, την οποία και επικαλούνται οι προσφυγόντες στο ΣτΕ;

Σκοπεύει να εγκαλέσει τις αρμόδιες αρχές που παρανομούν διπλά: αφ΄ενός περιφρονώντας τις διαβουλεύσεις ενός δικαστηρίου που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο ελέγχου νομιμότητας των διοικητικών πράξεων, αφ’ ετέρου επιδιδόμενες σε δράσεις με εξαιρετικά αμφίβολο αναστρέψιμο χαρακτήρα, όπως είναι η εσπευσμένη αδειοδότηση δόμησης της περιοχής."
(1) Απόφαση 1740/258/23-10-2021 (ΦΕΚ Δ 36/14-12/2021).
(2) ΥΔΟΜ Δυτικής Λέσβου, προέγκριση υπ΄ αριθμόν 189002/18-12-2020.   


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου