KKE: Στήριξη στον λαό της Β. Εύβοιας που αγωνίζεται να ζήσει στον τόπο του - Δραματική παραμένει η κατάσταση των πυρόπληκτων 4 μήνες μετα! (video)

ΚΚΕ, ΤΕ ΚΚΕ Εύβοιας, Γιώργος Μαρίνος, Κώστας Μπασδέκης, Λένα Γεροπαναγιώτη, πυρόπληκτοι, Βόρεια Εύβοια,
Τέσσερις μήνες μετά τις καταστροφές η κατάσταση παραμένει δραματική για τα λαϊκά στρώματα, για την επιβίωσή τους και την παραμονή στον τόπο τους. Η προσπάθεια εφησυχασμού, οι υποσχέσεις και τα παραπλανητικά τεχνάσματα που χρησιμοποιούν η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και οι δήμοι, δεν μπορούν να κλείσουν τα μάτια του λαού.

Τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα που δίνει ο λαός της Βόρειας Εύβοιας για να συνεχίσει να ζει στον τόπο του τόνισαν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής Ευβοίας του ΚΚΕ (δείτε video και διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία) και ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» (δείτε πιο κάτω video) σε συνέντευξη Τύπου, την οποία προλόγισε η Λένα Γεροπαναγιώτη γραμματέας της ΤΕ Εύβοιας.

Όπως τονίστηκε, τέσσερις μήνες μετά τις καταστροφές από την πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια η κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα παραμένει δραματική, καθώς ούτε οι αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν έχουν δοθεί, ούτε έχουν ληφθεί μέτρα για την ουσιαστική στήριξη του χαμένου λαϊκού εισοδήματος.

Παράλληλα ο λαός της περιοχής συνεχίζει να ζει με τον φόβο της πλημμύρας, καθώς δεν έχουν προχωρήσει έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, ενώ προσδιορίστηκε ότι η κυβέρνηση μέσα από το «σχέδιο ανασυγκρότησης» επιδιώκει να αξιοποιήσει την καταστροφή ως ευκαιρία για την προώθηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου που αναζητά πεδία κερδοφορίας στην περιοχή.

Τόνισαν επίσης ότι οι καταστροφές και τα όσα βιώνει ο λαός τόσο στην Εύβοια όσο και σε ολόκληρη τη χώρα δεν οφείλονται σε «ακραία καιρικά φαινόμενα» και την «κλιματική αλλαγή», που επικαλούνται όλες οι κυβερνήσεις για να κρύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες, αλλά στην έλλειψη μέτρων πρόληψης και προστασίας που δεν λαμβάνονται κάτω από τη λογική του κόστους - οφέλους.

Σημείωσαν ότι σήμερα η επιστήμη και η τεχνογνωσία προσφέρει όλα τα απαραίτητα υλικά και εφόδια για την προστασία του λαού από φυσικά φαινόμενα και επισημάνθηκε ότι είναι μονόδρομος για τον λαό της περιοχής να συνεχίσει τον αγώνα, τη συλλογική οργάνωση, τη διεκδίκηση, την αλληλεγγύη με κριτήριο τα δικά τους συμφέροντα και δικαιώματα και όχι αυτά των επιχειρηματικών ομίλων που κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ ΚΙΝΑΛ, ΕΕ προωθούν.

Η εισηγητική ομιλία από τον Γιώργο Μαρίνο



«Όπως είναι γνωστό, η περιοχή της Βορειοκεντρικής Εύβοιας με τις πυρκαγιές του Αυγούστου υπέστη τεράστιες καταστροφές στον φυσικό της πλούτο και σε λαϊκές περιουσίες, με βαριές συνέπειες στο σύνολο των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Οι ρετσινάδες, που ζούσαν από το δάσος, βρέθηκαν επί "ξύλου κρεμάμενοι". Γενικότερα, δέχθηκαν χτύπημα οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες της περιοχής, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι. Οι ανεπαρκέστατες υποδομές επιβαρύνθηκαν δραματικά.

Ο λαός δεν ξεχνάει! Υπάρχουν ευθύνες για τις αιτίες της πυρκαγιάς, έχει καταγραφεί η διαχρονική έλλειψη σχεδίου πρόληψης και προστασίας του δάσους, ελλείψεις και καθυστέρηση στην παρέμβαση των πυροσβεστικών μέσων. Έχουν αποδειχθεί οι ευθύνες της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ , του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πολιτική της ΕΕ που αντιμετωπίζει τις λαϊκές ανάγκες ως κόστος και ως όφελος τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων βάζει τη σφραγίδα της και στην τραγική κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Εύβοια.

Τέσσερις μήνες μετά τις καταστροφές η κατάσταση παραμένει δραματική για τα λαϊκά στρώματα, για την επιβίωσή τους και την παραμονή στον τόπο τους. Η προσπάθεια εφησυχασμού, οι υποσχέσεις και τα παραπλανητικά τεχνάσματα που χρησιμοποιούν η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και οι δήμοι, δεν μπορούν να κλείσουν τα μάτια του λαού.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Δεν έχουν ξεκινήσει (καν) σχεδιασμένα, βασικά αντιπλημμυρικά έργα που έχουν επείγοντα χαρακτήρα όπως διαπιστώθηκε από τις ζημιές που προξενήθηκαν από τις βροχές αυτής της περιόδου στην Αγ. Άννα, στο Αχλάδι, στο Ψαροπούλι, στην Κοτσικιά και σε άλλα μέρη. Ο χειμώνας είναι μπροστά μας και ο κίνδυνος είναι μεγάλος.
  • Τα μικρής έκτασης αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα καλύπτουν μόλις το 20-25% της πληγείσας περιοχής.
  • Δεν έχει εξασφαλιστεί συνολικά το δικαίωμα στη δουλειά στον κλάδο των ρετσινάδων - δασεργατών. Εργάζονται περιστασιακά και με χαμηλή αμοιβή, η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα της μόνιμης απασχόλησης για τις απαραίτητες εργασίες στο δάσος για δεκαπέντε (15) έτη και όχι μόνο για επτά (7) όπως μέχρι τώρα έχει ανακοινωθεί.
  • Δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ σε αγρότες - ελαιοπαραγωγούς που έχουν υποστεί τεράστια καταστροφή στο φυτικό κεφάλαιο, δεν έχουν αποζημιωθεί οι συκοπαραγωγοί στο ύψος της ζημιάς.
  • Δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις σε μικρούς επαγγελματίες του τουρισμού, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και την εστίαση, γενικότερα σε όλους τους κλάδους που επλήγησαν άμεσα είτε έμμεσα.
  • Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν πάρει παρά ένα πολύ μικρό μέρος αποζημιώσεων και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης στα κοπάδια που έχουν απομείνει καθώς απαγορεύεται η βόσκηση και δεν υπάρχει καμία μέριμνα για δωρεάν παροχή ζωοτροφών.
  • Οι μελισσοκόμοι δεν έχουν αποζημιωθεί στο ύψος της ζημιάς και δεν έχουν εξασφαλιστεί δωρεάν τροφές για τα μελισσοσμήνη.
  • Δεν έχουν αποζημιωθεί στο 100% κατοικίες, υποδομές, επαγγελματικός αγροτικός εξοπλισμός που καταστράφηκε.
Το συμπέρασμα είναι αναμφισβήτητο. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές. Αφήνει τον λαό της περιοχής ξεκρέμαστο σε έναν καμένο τόπο να παλεύει μόνος του για την επιβίωσή του.

Δεν έχει πάρει κανένα μέτρο ουσιαστικής ανακούφισης, στήριξης του χαμένου λαϊκού εισοδήματος.

Δεν δίνει καμία απάντηση στο πώς θα ζήσουν τα επόμενα χρόνια οι ελαιοπαραγωγοί που έμειναν χωρίς ελιές, πώς θα εξασφαλίσουν οι κτηνοτρόφοι τροφή για τα κοπάδια τους, πώς οι μικροί επαγγελματίες θα ανασάνουν από τα συσσωρευμένα χρέη και με κλειστά ή σε υπολειτουργία τα μαγαζιά τους, πώς, πού και με τι όρους και δικαιώματα θα βρουν οι εργαζόμενοι δουλειά.

Τα λειψά αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά μέτρα δεν μπορούν να προστατέψουν τον λαό της περιοχής από τους κινδύνους του φετινού χειμώνα. Παραμένει το πρόβλημα της προστασίας των δασών που έχουν απομείνει από το χιονιά και τις φωτιές το καλοκαίρι.

Για το κυβερνητικό σχέδιο ανασυγκρότησης



Το σχέδιο ανασυγκρότησης που παρουσίασε η επιτροπή Μπένου, το οποίο διαφημίζουν το κυβερνητικό επιτελείο, η Περιφέρεια και οι δήμοι και από κοντά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί να ρίξει "στάχτη στα μάτια" του λαού της περιοχής.

Δεν έχει καμία αναφορά στα ζητήματα που αφορούν την άμεση επιβίωση των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας, δεν περιλαμβάνει κανένα μέτρο ανακούφισης και στήριξης των πληγέντων σε κανένα επίπεδο, δεν προβλέπει κανένα άμεσο έργο υποδομών σε οδικό δίκτυο, αντιπλημμυρικά έργα, αντιπυρική προστασία, κανένα μέτρο στήριξης των οικογενειών και των παιδιών της περιοχής, στα σχολεία, Κέντρα Υγείας, δομές Πολιτισμού και ψυχαγωγίας κλπ.

Τα μεγάλα λόγια περί "ολιστικού" σχεδίου ανασυγκρότησης αποσκοπούν να αποκρύψουν αυτή την αλήθεια και να καλύψουν τον ταξικό, αντιλαϊκό του χαρακτήρα και ο λαός επιβάλλεται να το κρίνει αυστηρά με κριτήριο τα δικά του συμφέροντα και ανάγκες.

Επί της ουσίας, το σχέδιο αυτό πατάει στην καμένη γη, την αξιοποιεί ως ευκαιρία για να προωθηθούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου που αναζητά πεδία κερδοφορίας στην περιοχή.

Στην πράξη εξειδικεύει τον περιφερειακό σχεδιασμό στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πυρκαγιά και προβλέπει την προώθηση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων στον Τουρισμό, στην Ενέργεια, στον αγροτοδιατροφικό και κατασκευαστικό τομέα.

Το σχέδιο άναρχης εγκατάστασης ανεμογεννητριών προωθείται ακόμα και σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Η ιεράρχηση να προχωρήσουν γρήγορα η αλλαγή χρήσης γης και οι μελέτες πολεοδομικού σχεδίου μέσω των δήμων, η δημιουργία νέου φορέα διαχείρισης δάσους, η δημιουργία κέντρου επιχειρηματικότητας επιβεβαιώνουν πως κύριος προσανατολισμός δεν είναι το πώς θα στηριχτούν οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες της περιοχής που έχουν αυξημένες ανάγκες για να καταφέρουν να ζήσουν στον τόπο τους.

Το βασικό κριτήριο του σχεδιασμού είναι το πώς θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο κρατικών και συνεργατικών υποδομών ώστε να στηριχτούν μεγάλες καπιταλιστικές επενδύσεις στην περιοχή που θα αξιοποιήσουν ως φιλέτα την καμένη γη, ως φτηνό εργατικό δυναμικό τους κατεστραμμένους παραγωγούς και εργαζόμενους και θα εκμεταλλευτούν πλεονεκτήματα της περιοχής π.χ. παραλίες, φυσικό τοπίο, αγροτική παραγωγή ως νέο πεδίο κερδοφορίας εκτοπίζοντας ή πιέζοντας μικρούς και μεσαίους παραγωγούς και επαγγελματίες.

Αυτό το ομολογεί και η πείρα από άλλες περιοχές όπου μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι ανέπτυξαν ξενοδοχειακές μονάδες, συνδυασμένες τουριστικές και άλλες οικονομικές δραστηριότητες και οι ντόπιοι εργαζόμενοι δουλεύουν με χαμηλούς μισθούς και απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες.

Για το αποκαλούμενο σχέδιο ανασυγκρότησης θα επανέλθουμε το επόμενο διάστημα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας παλεύει μαζί και στηρίζει από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς τους αγώνες και τα αιτήματα του λαού της Βόρειας και Κεντρικής Εύβοιας, για να γιατρέψει τις πληγές του, βάζοντας τις βάσεις για μια καλύτερη ζωή, σε σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα, την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου, την Τοπική Διοίκηση και την ΕΕ, την καπιταλιστική ανάπτυξη που έχει κριτήριο τα κέρδη των λίγων.

Η μεγαλειώδης κινητοποίηση στη Στροφυλιά τον Αύγουστο, η συναυλία τον Οκτώβρη, η μαζική κινητοποίηση στην Αθήνα τον Νοέμβρη με το συντονισμό πυρόπληκτων, πλημμυροπαθών και σεισμοπαθών, ο συνολικός οργανωμένος αγώνας που έχει αναπτυχθεί αποτελεί παρακαταθήκη.

Στηρίχτηκε στη δύναμη της αλληλεγγύης, της αυτενέργειας και της πρωτοβουλίας, με Επιτροπές Αγώνα στα χωριά, τη δράση του Σωματείου των Ρετσινάδων και του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου, Λίμνης, Αγ. Άννας, της Συντονιστικής Επιτροπής μαζικών φορέων.

Αυτή η πάλη ασκεί πίεση στην κυβέρνηση και δημιουργεί όρους για κατακτήσεις κι αυτή είναι η επιλογή που έχει ο λαός για να μετρήσει αποτελέσματα, συνεχίζοντας στο δρόμο που χάραξε το σύνθημα που βγήκε μέσα στο καμίνι του αγώνα ότι "Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό στο δρόμο της ανατροπής".

Λέμε και σήμερα εδώ, καμία εμπιστοσύνη στο αστικό κράτος και την κυβέρνηση, καμία εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ που συμφωνεί με το κυβερνητικό σχέδιο ανασυγκρότησης που ο λαός το έχει απορρίψει και δεν βγάζει άχνα για αποζημιώσεις 100% των ζημιών για όλους τους πληγέντες.

Τα "λόγια παρηγοριάς" είναι υποκριτικά, οι ευθύνες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλες, η στρατηγική τους σύμπλευση πατάει στην από κοινού στήριξη των συμφερόντων του κεφαλαίου και της κερδοφορίας του.

Λέμε στον λαό της περιοχής ότι η κατάσταση που βιώνει δεν είναι μοιραία. Η καταστροφή δεν οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Υπάρχουν όλα τα αναγκαία υλικά, η γνώση, το εργατικό και επιστημονικό δυναμικό για να υπάρξει οργανωμένο σχέδιο αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής προστασίας για να μπορέσει να ζήσει ο λαός στον τόπο του με μόνιμη δουλειά και αξιοπρεπές εισόδημα, με αναβαθμισμένες υποδομές, οδικό δίκτυο, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία, πραγματική μόρφωση, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο, εξασφάλιση υψηλού βιοτικού επιπέδου.

Αναγέννηση του δάσους με όρους, προστασία του και αξιοποίηση από τον λαό.

Αυτά μπορεί να τα εξασφαλίσει ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός, στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, στη γη, στα δασικά οικοσυστήματα, στον θαλάσσιο φυσικό πλούτο.

Στη θέση του καπιταλιστικού κέρδους θα μπούνε οι λαϊκές ανάγκες κι αυτό ακριβώς είναι πρόοδος.


Είναι πρόκληση, το 2021 να προβάλουν ως πρόοδο και σύγχρονο το γεγονός ότι θα υπάρχει σε όλη τη Βόρεια Εύβοια ένα ασθενοφόρο "παντός καιρού" και ένας μαστογράφος. Την ώρα μάλιστα που τα Κέντρα Υγείας δεν έχουν γυναικολόγους, παιδιάτρους και μαίες και η λειτουργία τους λόγω των ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ακόμα και στις συνθήκες της πανδημίας, είναι προβληματική.

Ασφαλώς είναι αναγκαίος ο δρόμος Χαλκίδας - Ιστιαίας και το ΚΚΕ τον διεκδικεί πολλά χρόνια σε αντιπαράθεση με όλες τις κυβερνήσεις. Αλλά είναι προκλητικά τα "πανηγύρια" για έναν δρόμο που λένε ότι θα φτιάξουν στη Βόρεια Εύβοια (που ακόμα και αυτός μπαίνει στο μακροπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα), την ώρα που στην περιοχή δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με ασφαλή οδικό δίκτυο τα χωριά μεταξύ τους, οι δρόμοι κλείνουν με τον χιονιά.

Μονόδρομος για τον λαό της περιοχής είναι να συνεχίσει τον αγώνα, τη συλλογική οργάνωση, τη διεκδίκηση, την αλληλεγγύη με κριτήριο τα δικά του συμφέροντα και δικαιώματα και όχι αυτά των επιχειρηματικών ομίλων που κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΕΕ προωθούν.

Το ζήτημα δεν είναι εάν μπορεί να ανοικοδομηθεί η Βόρεια Εύβοια, αλλά προς όφελος ποιανού.

Επίκαιρα και αναγκαία τα αιτήματα της Συντονιστικής Επιτροπής

Το πλαίσιο των αιτημάτων της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Πυρόπληκτων Βόρειας και Κεντρικής Εύβοιας είναι επίκαιρο και αναγκαίο, είναι μέτρο σύγκρισης που αποκαλύπτει τον κυβερνητικό εμπαιγμό.

Τονίζουμε και σήμερα βασικές διεκδικήσεις:

  • ΑΜΕΣΑ μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για όλα τα χωριά.
  • Να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση όλων των ζημιών. Αποκατάσταση των υποδομών, οδικών αξόνων, αγροτικών δρόμων, ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, άρδευσης. Άμεσα μέτρα αποκατάστασης όλων των καμένων δασικών εκτάσεων (αντιδιαβρωτικά έργα, αραίωση, αναδάσωση κλπ.).
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλους τους πληγέντες.
  • Αποζημίωση για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, για τα καμένα αγροτικά μηχανήματα, τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις, στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Απασχόληση όλων των ρετσινάδων, δασεργατών, ανέργων στα αντιδιαβρωτικά - αντιπλημμυρικά έργα και στην αναγέννηση του δάσους, με αξιοπρεπείς συμβάσεις, με την επιστημονική επίβλεψη των Δασαρχείων. Δυνατότητα συνταξιοδότησης για όποιον επιθυμεί και έχει θεμελιώσει δικαίωμα (πάνω από 4.500 βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα) στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες.
  • Άμεσα εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης από τα αρμόδια Δασαρχεία και υπηρεσίες για να επανέλθει το πευκοδάσος και να μη γίνει "ζούγκλα".
  • Με ευθύνη του κράτους να χορηγηθούν όσες ζωοτροφές είναι αναγκαίες σε όλους τους κτηνοτρόφους για όσο καιρό διαρκεί η απαγόρευση βόσκησης. Να εξασφαλιστεί η αναγκαία τροφή για την επιβίωση των μελισσοσμηνών.
  • Πάγωμα και διαγραφή χρεών σε εφορία, ΔΕΗ, τράπεζες. Αναστολή όλων των ρυθμίσεων σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, παρόχους Ενέργειας για ένα χρόνο. Καμία ρύθμιση να μη χαθεί. Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.
  • Απαλλαγή πληρωμών για το 2021 και 2022 του ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ, Ύδρευση, Τηλεφωνία και όλα τα Δημοτικά Τέλη. Απαλλαγή φόρων για το τρέχον οικονομικό έτος. Κατάργηση του ΦΠΑ και του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους κατοίκους και τους επαγγελματίες των Δήμων Ιστιαίας - Αιδηψού και Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Άννας. Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ.
  • Απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων, από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για έναν χρόνο, με επιδότησή τους από το κράτος.
  • Καμία ανατίμηση σε προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης. Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο καθώς και οικιακής θέρμανσης. Επίδομα θέρμανσης για όλους τους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας του λαού από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς, με έργα στο ύψος των αναγκών και επαρκή χρηματοδότηση, μέσα από ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Παράλληλα στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό σε Πυροσβεστική, Δασαρχεία.
  • Πλήρης στελέχωση και εξοπλισμός στα Κέντρα Υγείας, να σταματήσει η συγχώνευση των σχολείων, να στηριχτούν οι προνοιακές δομές».

Η παρέμβαση του Κώστα Μπασδέκη

Τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης για την ανυπαρξία μέτρων προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού, από φυσικά φαινόμενα, κατήγγειλε ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Το γεγονός ότι σταθερά τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ελλάδα σημειώνονται καταστροφές από φυσικά φαινόμενα, σε καμία περίπτωση δεν οφείλονται στην ακρότητα των φαινομένων, όπως συνήθως λένε κυβερνητικοί και άλλοι τοπικοί παράγοντες. Το κάνουν για να αποφύγουν τις ευθύνες που έχουν σε σχέση με τα αναγκαία μέτρα προστασίας που θα έπρεπε να πάρουν και δεν τα παίρνουν γιατί αυτά τα μέτρα για την κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση είναι μη επιλέξιμα, όπως τα ονομάζει και η ΕΕ. Θεωρούν ότι έχουν κόστος, ενώ το όφελος από αυτά δεν προσδίδει υψηλά κέρδη στους επιχειρηματίες.

Το γεγονός ότι τέτοια έργα είναι άκρως αναγκαία για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού έχει γι’ αυτούς δευτερεύουσα σημασία, δεν είναι στις προτεραιότητές τους».

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Κ. Μπασδέκη:

«Το γεγονός ότι σταθερά τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στη Στερεά, συνεχείς καταστροφές από φυσικά φαινόμενα, δεν οφείλεται σε καμιά περίπτωση στην "ακρότητα των φαινομένων" όπως συνήθως χαρακτηρίζονται από κυβερνητικούς και άλλους τοπικούς παράγοντες.

Το κάνουν προφανώς για να αποφύγουν τις ευθύνες που έχουν σε σχέση με τα μέτρα προστασίας που θα έπρεπε να πάρουν και δεν τα παίρνουν, γιατί αυτά τα μέτρα για την κυβέρνηση και κατ επέκταση για την τοπική διοίκηση είναι έργα μη επιλέξιμα όπως τα ονομάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θεωρούν ότι τέτοιου είδους έργα έχουν κόστος ενώ το όφελος από αυτά δεν προσδίδει υψηλό κέρδος στους επιχειρηματίες.

Το γεγονός ότι τέτοια έργα είναι ακραίος αναγκαία για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού έχει για αυτούς δευτερεύουσα σημασία, δεν είναι δηλαδή στις προτεραιότητες τους.

Από αυτή την άποψη Δεν είναι τυχαίο ότι στη στερεά ζούμε συνεχώς τις καταστροφικές συνέπειες τέτοιων φαινομένων καθώς είναι χαρακτηριστική η εγκληματική υστέρηση εκπόνησης και υλοποίησης τέτοιων έργων.

Το είδαμε προχθές στη Φθιώτιδα, έξω από τη Λαμία και μάλιστα στην πιο χαρακτηριστική μορφή καταστροφικής πλημμύρας που αποτελεί γεγονός αναμενόμενο. Η απουσία έργων διευθέτησης του σπερχειού ποταμού, ζήτημα που έπρεπε να έχει λυθεί πριν από πολλά χρόνια, οδηγοί σε πλημμύρες ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα που γειτνιάζει με την πόλη της Λαμίας. Ζημιές σημειώθηκαν σε όλη την περιοχή.

Το χωριό Κόμμα πλημμύρισε για πολλοστή φορά. Εκκενώθηκαν σπίτια, απεγκλωβίστηκαν άνθρωποι ακόμη και από τις σκεπές, υπήρξαν ζημιές σε πάνω από 30 σπίτια, σοβαρές ζημιές σε υποδομές, σε αποθήκες, σταυλικές εγκαταστάσεις, καταστράφηκαν μηχανήματα, γεωτρήσεις, αποθηκευμένες ζωοτροφές κα. Το νερό σκέπασε το ένα ρεύμα του νέου οδικού άξονα Ε65. Χρήζει διερεύνησης κατά πόσο ο Ε65 αποτελεί μία αιτία για τις πλημμύρες στο Κόμμα.

Είναι χαρακτηριστική η απουσία αντιπλημμυρικών έργων που χαρακτηρίζουν την κατασκευή οδικών αξόνων. Το ίδιο ζουν οι κάτοικοι στην Ανθήλη, τα χωριά Στίρφακα, Λιανοκλάδι, Ζηλευτό, που πέρσι πλημμύρισαν με καταστροφικές επίσης συνέπειες.

Ως ΚΚΕ επαναφέρουμε το πάγιο αίτημα που αφορά την εκπόνηση μελετών που θα λαμβάνουν υπόψη τα νέα δεδομένα με την κατασκευή των οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων στον κάμπο της Λαμίας και την υλοποίηση έργων διευθέτησης στο ρου του Σπερχειού ποταμού.

Για τις ζημιές που προκλήθηκαν απαιτούμε να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές σε υποδομές, παράλληλα με την αναγκαία βοήθεια που πρέπει να δοθεί από την περιφέρεια και το δήμο για τον καθαρισμό των σπιτιών και την απομάκρυνση των φερτών υλών έξω από κατοικημένους χώρους. Να εξασφαλιστεί στέγη και διατροφή για όλους όσους έχουν ανάγκη. Να καταγραφούν όλες οι ζημιές σε σπίτια, υποδομές, στάβλους, ζώα, ζωοτροφές, καλλιέργειες και να προχωρήσει άμεσα η αποζημίωσή τους.

Όσον αφορά την βόρεια Εύβοια υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις για όλες τις καταστροφές.

- Κτηνοτρόφοι: Πέραν της προκαταβολής των ζημιών που έχουν υποστεί για τα ζώα που κάηκαν δεν έχει δοθεί τίποτα. Υπάρχουν καθυστερήσεις για ζώα που δεν αποζημιώνονται επειδή δεν βρέθηκαν καμένα(40 περίπου κτηνοτρόφοι). Για τις σταυλικές εγκαταστάσεις δεν έχουν δοθεί τίποτα, ενώ για τις κατεστραμμένες σταυλικές εγκαταστάσεις αποζημιώνονται μόνο οι κτηνοτρόφοι που ήταν ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ. Επίσης μέχρι σήμερα οι ανάγκες για ζωοτροφές καλύπτονταν από χορηγίες και την αλληλεγγύη αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών, ενώ χορήγηση ζωοτροφών με κρατική μέριμνα δεν προβλέπεται άμεσα γιατί θα πάει με διεθνή διαγωνισμό και αυτό θα έχει μεγάλη καθυστέρηση, δημιουργώντας σοβαρό ζήτημα επιβίωσης των κοπαδιών.

- Ελαιοπαραγωγοί: Έχουν υποβληθεί περίπου 4.000 αιτήσεις που αφορούν 400.000 ελαιόδεντρα, από τα οποία τα 90.000 δεν είναι ασφαλισμένα στον ΕΛΓΑ. Η εκτίμηση αναμένεται να ξεκινήσει την άνοιξη. Ωστόσο ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει καταστροφές από πυρκαγιά και ακόμη δεν ξέρουμε με ποιο τρόπο θα αποζημιωθούν. Αν πάει στο πρόγραμμα de minimis Αν και εφόσον αποζημιωθούν αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στον επόμενο χρόνο.

Επίσης δεν έχει δοθεί καμία αποζημίωση για τους επαγγελματίες όπως οι ελαιοτριβείς, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστίαση κτλ, που έχουν υποστεί ζημιές λόγω της φωτιάς, ανεξάρτητα αν δεν έχουν πληγεί άμεσα.

Στο πλαίσιο του το εκφράζουμε την στήριξή μας στον αγώνα των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας σε όλο το εύρος των αιτημάτων τους. Είμαστε μαζί τους σε όλα τα επίπεδα.»

πηγή:902.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου