Μετάλλαξη «Όμικρον»: Mάσκες παντού από αύριο - Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις και οι αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ (βίντεο)

μετάλλαξη ΟΜΙΚΡΟΝ, πανδημία, μέτρα, κυβέρνηση, Θάνος Πλεύρης, Γιάννης Οικονόμου, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ,
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσαν νέα μέτρα σε δύο στάδια, με τα πρώτα να ισχύουν από αύριο Παρασκευή, 24/12, στις 6 το πρωί...

Μάσκες παντού από τις 6 το πρωί της Παρασκευής, διπλές μάσκες ή KN95 στα σούπερ μάρκετ, ακυρώνονται οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις, στις 27/12 συνεδριάζει ξανά η επιτροπή με στόχο να οριστικοποιήσει επιπλέον μέτρα που θα ισχύσουν από 3/1 και θα αφορούν κυρίως την εστίαση, όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου - Τι ισχύει αναλυτικά.


Η μετάλλαξη «Ο» και ο κίνδυνος εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων τις μέρες των εορτών λόγω των μεγάλων συναθροίσεων, οδηγεί την κυβέρνηση στην απόφαση να λάβει νέα μέτρα, κατόπιν των εισηγήσεων που έκανε χθες η επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Τα μέτρα οριστικοποιήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη, το πρωί υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως είπε ο Θ. Πλεύρης, από αύριο, Παρασκευή, στις 6 το πρωί, η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Ειδικά για τους κλειστούς χώρους όπως σουπερ μάρκετ και μέσα μεταφοράς έκανε λόγο για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας ΚΝ95. Παράλληλα, ακυρώνονται οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις. Οι ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα, θα υποχρεούνται να επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη και τέταρτη μέρα από την είσοδό τους στη χώρα. Παράλληλα, ανακοίνωσε «ισχυρή σύσταση» για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε:

- 1. Ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων των Χριστουγέννων
- 2. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (εκτός από την εστίαση)
- 3. Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας ΚΝ-95 ή διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς
- 4. Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Ελλάδα σε όλες τις πύλες της χώρας, θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ την δεύτερη και τέταρτη ημέρα μετά την άφιξή τους.

Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, η επιτροπή θα συνέλθει και πάλι τη Δευτέρα (27/12) για να εξετάσει τα νέα δεδομένα και από 3 Ιανουαρίου τα νέα μέτρα θα αφορούν τη διασκέδαση αναφορικά με το ωράριο, τις αθλητικές εκδηλώσεις και την τηλεργασία. Για τα σχολεία είπε ότι θα ανοίξουν κανονικά.

Αναλυτικότερα, ο Θ. Πλεύρης είπε ότι τις τελευταίες δύο ημέρες παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων και προσπαθούμε να την αποκωδικοποιήσουμε. Αναφορικά με την Όμικρον στο σκέλος της μεταδοτικότητας είναι πολύ υψηλή, ενώ είπε πως για τη νοσηρότητα υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα, σε 10-15 μέρες θα έχουμε πιο σαφή εικόνα, σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι είναι επιτακτικό να ληφθούν μέτρα.

Όπως είπε, από αύριο στις 6 το πρωί, έως το πρωί της 3ης Ιανουαρίου η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Ειδικά για τους κλειστούς χώρους όπως σουπερ μάρκετ και μέσα μεταφοράς έκανε λόγο για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας ΚΝ95.

Ακυρώνονται οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις.

Οι ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα, θα υποχρεούνται να επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη και τέταρτη μέρα από την είσοδό τους στη χώρα

Ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση.

Νέα συνεδρίαση των ειδικών στις 27/12, νέα μέτρα από 3/1

Όπως είπε ο υπουργός από τις 3 Ιανουαρίου και μετά θα ληφθούν νέα μέτρα, καθώς η επιτροπή θα συνέλθει και πάλι τη Δευτέρα (27/12) για να εξετάσει τα νέα δεδομένα. Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, από 3 Ιανουαρίου τα νέα μέτρα θα αφορούν τη διασκέδαση αναφορικά με το ωράριο, αθλητικές εκδηλώσεις και τηλεργασία.

Για τα σχολεία είπε ότι θα ανοίξουν κανονικά, ενώ μπορεί να εξετασθεί το πρωτόκολλο βάσει του οποίου θα λειτουργούν.

Γιάννης Οικονόμου - «Δεν θα υπάρχουν "καθολικοί" περιορισμοί»

«Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για την αντιμετώπιση της παραλλαγής «Όμικρον» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς πανικό και χωρίς εφυσηχασμούς» υπογράμμισε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Προτού δώσει το λόγο στον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ο οποίος και ανακοίνωσε τις νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι τα νέα μέτρα δεν περιλαμβάνουν καθολικούς περιορισμούς και lockdown, αλλά αποτελούν αναγκαίες προσαρμογές στην υφιστάμενη κυβερνητική στρατηγική με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως αυτή πλέον διαμορφώνεται.

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για νέα μέτρα: Η πανδημία δεν θα έρθει με χρονοκαθυστέρηση στις 3 Ιανουαρίου

«Η πανδημία, σε αντίθεση με την κοροϊδία Μητσοτάκη, δεν έρχεται με χρονοκαθυστέρηση στις 3 Ιανουαρίου», σημειώνει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που επισημαίνει πως η σημερινή εμφάνιση του Υπουργού Υγείας για την ανακοίνωση νέων μέτρων επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι εκτός υγειονομικής πραγματικότητας, επιδεικνύοντας εγκληματικά αντανακλαστικά.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για το 5ο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας, όλη η Ευρώπη είναι σε συναγερμό και παίρνει μέτρα, τα νοσοκομεία της χώρας καταρρέουν εδώ και 3 μήνες, ασθενείς πεθαίνουν σε ράντζα περιμένοντας μία ΜΕΘ και ο κ. Μητσοτάκης πετάει χαρταετό και ανακοινώνει πως θα λάβει μέτρα από 3 Ιανουαρίου. Και μέχρι τότε φοράτε μάσκα και ό,τι βρέξει ας κατεβάσει», σημειώνει χαρακτηριστικά το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ μετά τις ανακοινώσεις Πλεύρη - Οικονόμου.

Όπως επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση:

Για τελευταία φορά τον καλούμε να πάρει άμεσα μέτρα που θα αποτρέψουν νέες εκατόμβες νεκρών και ακόμα ένα καταστροφικό λοκντάουν μετά τις γιορτές:

 - Άμεση επίταξη ιδιωτικών κλινικών και στρατιωτικών νοσοκομείων για να μην έχουμε κάθε μέρα 150 ανθρώπους να περιμένουν μία ΜΕΘ, με αποτέλεσμα εκατοντάδες απώλειες που θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί, όπως επιβεβαίωσε και η μελέτη των Τσιόδρα-Λύτρα.

 - Υποχρεωτικά ράπιντ τεστ με αποζημίωση από το Δημόσιο για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

 - Άμεση επαναφορά της τηλεργασίας στο μέγιστο βαθμό όπου μπορεί να εφαρμοστεί.

 - Άμεση πρόσληψη 800 και πλέον ιατρών που έχουν κάνει τα χαρτιά τους και περιμένουν στις λίστες αναμονής για να ενταχθούν στο ΕΣΥ.

 - Άμεση ενεργοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας για προνοσοκομειακή φροντίδα με χρέωση κάθε κρούσματος σε αντίστοιχο υγειονομικό σημείο αναφοράς (ΤΟΜΥ, Κέντρο Υγείας ή επαγγελματία Υγείας).

Μέτρα για αποφυγή συγχρωτισμού σε μαζικούς χώρους και ΜΜΜ.

 - Προετοιμασία με προσλήψεις εξπρές αναπληρωτών εκπαιδευτικών για άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές με σπάσιμο τμημάτων και άμεση αλλαγή του πρωτοκόλλου 50+1% που έχει μετατρέψει τα σχολεία σε εκκολαπτήριο ακραίας διασποράς του ιού στην κοινότητα.

 - Άμεση εκκίνηση πανελλαδικής εκστρατείας για πρώτη και τρίτη δόση εμβολίου, πόρτα-πόρτα όπως στο μοντέλο της Πορτογαλίας, με τη συνδρομή Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων της εκάστοτε περιοχής.

 - Άμεση επανεκκίνηση του εμβολιαστικού προγράμματος για τα παιδιά, το οποίο έχει παγώσει με την πλατφόρμα να παραμένει κλειστή.

 «Όσο συνεχίζει τις παλινωδίες ο κ. Μητσοτάκης οδηγεί τους πολίτες στην απόλυτη καταστροφή, και βιολογική και κοινωνική και οικονομική», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΚΙΝΑΛ: Καθυστερημένα και ανεπαρκή τα μέτρα της Κυβέρνησης

H Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σήμερα λαμβάνονται καθυστερημένα και δεν επαρκούν. Δεν μπορούν να ανακόψουν αποφασιστικά την διάδοση του ιού, καθώς δεν συνοδεύονται από σχεδιασμό για την αύξηση των εμβολιασμών, την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ και την προετοιμασία του συστήματος να αντιμετωπίσει το πέμπτο κύμα της πανδημίας που είναι προ των πυλών.

Είναι ώρα η ατολμία, η καθυστέρηση και ο φόβος του πολιτικού κόστους να πάψουν να υπαγορεύουν αποφάσεις που κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές, την υγεία και το εισόδημα των πολιτών. Εμβολιασμοί, ενίσχυση του ΕΣΥ, αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, επιδημιολογική παρατήρηση με διενέργεια rapid και pcr test και αποτελεσματική ιχνηλάτηση, είναι αναγκαία για την αναχαίτιση του νέου κύματος πανδημίας.»

KKE: Άλλη μία ...“συμβολή” της κυβέρνησης της ΝΔ στην επιστημονική σκέψη

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

«Η προστασία από την πανδημία και την επερχόμενη μετάλλαξη “Ο” για την κυβέρνηση περιορίζεται στην απαγόρευση των εορταστικών εκδηλώσεων, τη διπλή μάσκα στα μέσα μεταφοράς και τη μονή μάσκα σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Πρόκειται για άλλη μία “συμβολή” της κυβέρνησης της ΝΔ στην επιστημονική σκέψη, την επιδημιολογική επιτήρηση, τη λήψη μέτρων προστασίας στους χώρους υπερμετάδοσης την ώρα που χάνονται δεκάδες άνθρωποι κάθε μέρα!», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου