Ανδρέας Ξανθός: «Εγκληματική υποτίμηση της κρισιμότητας της υγειονομικής κατάστασης» (βίντεο)

Βουλή, Ανδρέας Ξανθός, ΣΥΡΙΖΑ, Πανδημία,
«Είσαστε εκτός υγειονομικής πραγματικότητας παγκόσμιας, ευρωπαϊκής και εγχώριας» είπε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Ξανθός και συνέχισε λέγοντας «πραγματικά δείχνετε εγκληματικά αντανακλαστικά αυτή την περίοδο» ενώ χαρακτήρισε “τραγική” τη διαχείριση της πανδημίας.

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και η χθεσινή ομιλία του Τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέα Ξανθού, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για την ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, την προστασία της Δημόσιας Υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις.



Ο Ανδρέας Ξανθός κατηγόρησε την Κυβέρνηση της ΝΔ για την απουσία στρατηγικής μέσα στο σφοδρό 4ο επιδημικό κύμα το οποίο, όπως προειδοποιεί η διεθνής επιστημονική κοινότητα και οι διεθνείς φορείς, αναμένεται να επιταθεί. Επιπλέον ανέφερε παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών με πιο σθεναρά συστήματα υγείας και σαφώς μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, οι οποίες ωστόσο αυστηροποιούν τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

“Είσαστε εκτός υγειονομικής πραγματικότητας παγκόσμιας, ευρωπαϊκής και εγχώριας” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός και συνέχισε λέγοντας “πραγματικά δείχνετε εγκληματικά αντανακλαστικά αυτή την περίοδο” ενώ χαρακτήρισε “τραγική” τη διαχείριση της πανδημίας.

“Δίνετε λάθος μήνυμα στην κοινωνία” τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Ανδρέας Ξανθός στηλιτεύοντας το συλλογιστική της Κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία από την αρχή της πανδημίας μετέδιδε στην ελληνική κοινωνία μια αίσθηση προσωρινότητας της πανδημίας.

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό ο πρώην Υπουργός Υγείας, παρατήρησε ότι κινείται σαν αυτόκλητος επιδημιολόγος και εσχάτως σαν εντατικολόγος, προσβάλλει και απαξιώνει τον επιστημονικό κόσμο της χώρας με ένα πρωτοφανή τρόπο.

Στη συνέχεια, ο κ. Ξανθός δήλωσε εμφατικά “Εμείς δεν επενδύουμε στην καταστροφή, αλλά οφείλουμε να προειδοποιήσουμε ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα”. Ο Τομεάρχης Υγείας κατηγόρησε την Κυβέρνηση ΝΔ ότι “η βασική πολιτική επιλογή σας ήταν όχι η επένδυση στο δημόσιο σύστημα υγείας” αλλά το άνοιγμα του Ε.Σ.Υ. στην ιδιωτική αγορά μέσω των ΣΔΙΤ, της δημιουργίας ευνοϊκών ευκαιριών για ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα των υπηρεσιών υγείας.

“Είναι ψευδέστατο ότι προσθέσατε κλίνες ΜΕΘ από τον Ιούλιο του 2019 έως την έναρξη της πανδημίας” είπε ο κ. Ξανθός αναφέροντας χαρακτηριστικά την πρόσφατη ανυπόστατη ρήση του πρωθυπουργού στη Βουλή ότι “Ο Τσίπρας μας έβαλε στα μνημόνια” ενδεικτική του κυβερνητικού ψεύδους.

Επί των άρθρων του νομοσχεδίου, ο κ. Ξανθός εγκάλεσε την Κυβέρνηση της ΝΔ ότι αναιρεί το δικαίωμα στην ισότιμη και καθολική υγειονομική κάλυψη, πράγμα που προκάλεσε εξάλλου τις σφοδρές αντιδράσεις των οργανώσεων ασθενών, ενώ ο κος Ξανθός προχώρησε σε απτές πολιτικές προτάσεις για τη στήριξη και στελέχωση του ΕΣΥ με ένα πλέγμα κινήτρων εργασιακών, μισθολογικών και εκπαιδευτικών ώστε να αναχαιτιστεί η διαρροή ανθρώπινου δυναμικού.

“Είστε ειδικοί στη στρεψοδικία και εσείς προσωπικά ως δικηγόρος ακόμα περισσότερο” είπε απευθυνόμενος στον Υπουργό Υγείας, καθώς φέρνει στη Βουλή νομοθετικές ρυθμίσεις για τρίμηνες παρατάσεις επειδή “θέλετε να δώσετε ένα σήμα ότι τελειώνουμε με την πανδημία” αγνοώντας τις διεθνείς οδηγίες ότι η πανδημία Covid-19 θα έχει μεγάλη διάρκεια και απαιτεί μια άλλου τύπου οργάνωση, ενώ ο Ξανθός ανέπτυξε και μια σειρά ελλειμμάτων στη στρατηγική της Κυβέρνησης ΝΔ που οδήγησε στους χειρότερους δείκτες σε πανευρωπαϊκά επίπεδα.

“Έρχεστε εδώ προκλητικά και ανερυθρίαστα και μας λέτε ότι τα κάνετε όλα καλά” τόνισε ο κ. Ξανθός, υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μέχρι τώρα προβεί σε διαρκείς προσπάθειες πολιτικής συνεννόησης για την αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας, επικαλούμενος ακόμα και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ τα οποία πλέον στηρίζουν τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας.

“Δεν έχει πλέον νόημα η συζήτηση μαζί σας, γι’ αυτό ωριμάζει σαφέστατα στην κοινωνία ένα αίτημα αλλαγής πορείας στα πολιτικά πράγματα και ενός νέου πολιτικού σχεδίου με προοδευτικό πρόσημο” κατέληξε στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής ο Ανδρέας Ξανθός.

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ 
«Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις»

00

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου