Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας έφτασαν τα 3,25 τρισεκατομμύρια δολάρια, φθάνοντας σε υψηλό 6 ετών

Κινέζικη οικονομία, συναλλαγματικά αποθέματα, δολάρια,
Τα σταθερά οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη της Κίνας και τα αυξανόμενα συναλλαγματικά αποθέματα θα προσφέρουν στήριξη στην αξία του Γουάν το 2022, το οποίο είχε σχετικά καλή απόδοση έναντι διαφόρων άλλων νομισμάτων το 2021, ιδιαίτερα του δολαρίου ΗΠΑ.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας διαμορφώθηκαν στα 3,25 τρισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Δεκεμβρίου 2021, αυξημένα κατά 27,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε μηνιαία βάση και φτάνοντας σε υψηλό έξι ετών, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κρατική διοίκηση συναλλάγματος του Πεκίνου την Παρασκευή.

Η ανοδική αποτίμηση του κινεζικού νομίσματος συνέχισε να είναι ο κύριος παράγοντας πίσω από την αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κίνας το 2021, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο εκπρόσωπος της διοίκησης συναλλάγματος της Κίνας, Γουάνγκ Τσουνιγκ, δήλωσε ότι «λόγω των πρόσφατων εξάρσεων του κορονοϊού και των προσδοκιών για αλλαγή της νομισματικής πολιτικής σε ορισμένες μεγάλες χώρες, ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ έχει υποχωρήσει, γεγονός που προκάλεσε "άνοδο της αποτίμησης" των νομισμάτων εκτός δολαρίων ΗΠΑ και συμβάλλοντας στην ανοδική τάση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κίνας».

«Ως αποτέλεσμα της ισχυρότερης από το αναμενόμενο παραγωγής του μεταποιητικού τομέα και χάρη στα αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης και ελέγχου της κυβέρνησης κατά της πανδημίας, οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν συμβάλλοντας στη στήριξη της ισχυρής ανάπτυξης των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας», δήλωσε ο Ξι Τζουνγιάνγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Οικονομικών και Οικονομικών της Σαγκάης.

Ενώ τα εμπορικά στοιχεία του Δεκεμβρίου της Κίνας πρόκειται να δημοσιευτούν την Παρασκευή, η αγορά αναμένει σε γενικές γραμμές οι κινεζικές εξαγωγές να συνεχίσουν την ανοδική τους τροχιά.

Τα σταθερά οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη της Κίνας και τα αυξανόμενα συναλλαγματικά αποθέματα θα προσφέρουν στήριξη στην αξία του Γουάν το 2022, το οποίο είχε σχετικά καλή απόδοση έναντι διαφόρων άλλων νομισμάτων το 2021, ιδιαίτερα του δολαρίου ΗΠΑ.

Αν και η ανατίμηση του εγχώριου νομίσματος θα περιορίσει τις εξαγωγές της Κίνας, ο Ξι Τζουνγιάνγκ είπε ότι η συναλλαγματική ισοτιμία είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν τις εξαγωγές. Το πώς θα πάνε οι κινεζικές εξαγωγές το 2022 θα εξαρτηθεί από τις συνολικές επιδόσεις της κινεζικής οικονομίας και της παγκόσμιας οικονομίας στην εποχή μετά την πανδημία, είπε.

«Σε κάθε περίπτωση, ένα άφθονο συναλλαγματικό απόθεμα θα στηρίξει τη σταθερότητα και την ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, όταν πρόκειται για την εμφάνιση ξαφνικών χρηματοοικονομικών κινδύνων στην αγορά συναλλάγματος ή στην αγορά εξωτερικού χρέους», σημείωσε ο Ξι Τζουνγιάνγκ.
πηγή: Global Times

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου