Κύπρος: «Καλπάζει» η μετάλλαξη OMICRON - Το ποσοστό θετικότητας στο 3,87%

Κύπρος, Covid-19, μετάλλαξη, Omicron,

Στο 80% υπολογίζεται η σημερινή επικράτηση της μετάλλαξης «OMICRON» στα περιστατικά κορoνοϊού στον τόπο μας, ενώ τις επόμενες μέρες θα υπάρξει πλήρης επικράτηση της, δήλωσε ο κύπριος Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Ένας ακόμη νεκρός και 3.538 κρούσματα καταγράφηκαν στην Κύπρο το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Η μετάλλαξη OMICRON καλπάζει στη Μεγαλόνησο, που βλέπει νούμερα που δεν έχει δει από την αρχή της πανδημίας πριν από σχεδόν δύο χρόνια.

Το ποσοστό θετικότητας ανέβηκε στο 3,87% ενώ πραγματοποιήθηκαν συνολικά 91.482 τεστ.

Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 203 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 84 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.

Από τους 84 ασθενείς που είναι σε σοβαρή κατάσταση, οι 33 είναι διασωληνωμένοι, οι 5 νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και οι 46 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Ανακοινώσεις του υπουργείου για τεστ και εμβολιαστικά κέντρα λόγω έξαρσης

Εν μέσω της πρωτοφανούς εκτόξευσης των κρουσμάτων που παρατηρείται στη χώρα λόγω της παραλλαγής Omicron, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει τους πολίτες πως επί καθημερινής βάσεως αξιολογούνται τα δεδομένα και καταγράφονται τα τυχόν προβλήματα που προκύπτουν σε σημεία δειγματοληψίας ή κέντρα εμβολιασμού και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας προχωρούν στις δέουσες ενέργειες, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. 

Καθημερινά διενεργούνται πέραν των 100 χιλιάδων εξετάσεων, αριθμός εξαιρετικά υψηλός σε αναλογία πληθυσμού, με σκοπό την αναχαίτιση της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη προχωρήσει στην αύξηση των σημείων δειγματοληψίας, καθώς και στη στελέχωση των σημείων σε όλες τις επαρχίες και τα άτομα που στελεχώνουν τα συγκεκριμένα σημεία καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την καλύτερη και σωστή εξυπηρέτηση των πολιτών. Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Υγείας απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες όπως επιδείξουν υπομονή και συνεργασία.

Εμβολιασμοί παιδιών ηλικίας 5-11 ετών

Όσον αφορά στους εμβολιασμούς των παιδιών ηλικίας 5 - 11 ετών που διευθετήθηκαν στο εμβολιαστικό κέντρο της Κρατικής Έκθεσης στη Λευκωσία, με τη συνεργασία της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, διενεργήθηκαν 640 εμβολιασμοί.

Υπενθυμίζεται ότι σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα Παγκύπρια στις 3 και 4 Ιανουαρίου 2022, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, θα εξυπηρετούνται παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, μόνο κατόπιν διευθέτησης ραντεβού, στα πιο κάτω σημεία τους:

Λευκωσία

  • Α) Κρατική Έκθεση – κέντρο Α’
  • Β) Κέντρο Προστασίας Μητρότητας και Ευημερίας Παιδιού – Κέντρο Υγείας Λατσιών (αύξηση ημερήσιων ραντεβού)

Λεμεσός

  • Α) Αθλητικό Κέντρο Σπύρος Κυπριανού – κέντρο Α’
  • Β) Κέντρο Προστασίας Μητρότητας και Ευημερίας Παιδιού – Παλαιό Νοσοκομείο (αύξηση ημερήσιων ραντεβού)

Λάρνακα

  • Κέντρο Προστασίας Μητρότητας και Ευημερίας Παιδιού – Παλαιό Νοσοκομείο (αύξηση ημερήσιων ραντεβού)

Αμμόχωστος

  • Κέντρο Προστασίας Μητρότητας και Ευημερίας Παιδιού – Νοσοκομείο Αμμοχώστου (αύξηση ημερήσιων ραντεβού)

Πάφος

  • Κέντρο Προστασίας Μητρότητας και Ευημερίας Παιδιού - Γενικό Νοσοκομείο (αύξηση ημερήσιων ραντεβού)

Παράλληλα σε άλλα σημεία των εμβολιαστικών κέντρων, στις 3 και 4 Ιανουαρίου 2022, θα εξυπηρετούνται και άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, κατόπιν διευθέτησης ραντεβού μέσω της Πύλης Εμβολιασμού ή μέσω των κέντρων ελεύθερης προσέλευσης walk-in απο τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Ωστόσο, λόγω του αυξημένου αριθμού ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα Κρατικής έκθεσης και Αθλητικό κέντρο Σπύρος Κυπριανού, τα κέντρα walk-in για τους πολίτες ηλικίας 12 ετών και άνω θα λειτουργήσουν από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου