ΠΟΥ: «Η OMICRON μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρή νόσηση σε νέους και ηλικιωμένους, αλλά όχι "ήπια"» -

WHO, ΠΟΥ, πανδημία, Delta, Omicron, Janet Diaz, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, Bruce Aylward, Maria van Kerkhove,

«Ενώ η Omicron φαίνεται να είναι λιγότερο σοβαρή σε σύγκριση με τη Delta, ειδικά σε όσους έχουν εμβολιαστεί, δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαρακτηριστεί ως ήπια», δήλωσε ο γενικός διευθυντής Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους

Η πιο μολυσματική παραλλαγή Omicron της COVID-19 φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια από το παγκοσμίως κυρίαρχο στέλεχος Delta, αλλά δεν πρέπει να κατηγοριοποιηθεί ως "ήπια", δήλωσαν την Πέμπτη αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η Janet Diaz, επικεφαλής του ΠΟΥ στην κλινική διαχείριση, είπε ότι οι πρώτες μελέτες έδειξαν ότι υπήρχε μειωμένος κίνδυνος νοσηλείας από την παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και το Χονγκ Κονγκ τον Νοέμβριο σε σύγκριση με το Delta.

Φαίνεται επίσης να υπάρχει μειωμένος κίνδυνος σοβαρότητας τόσο στους νεότερους όσο και στους ηλικιωμένους, είπε σε ενημέρωση μέσων ενημέρωσης από τα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ στη Γενεύη.

Οι παρατηρήσεις για τους μειωμένους κινδύνους σοβαρής νόσου συμβαδίζουν με άλλα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων μελετών από τη Νότια Αφρική και την Αγγλία, αν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις μελέτες ή τις ηλικίες των περιπτώσεων που αναλύθηκαν.

Ο αντίκτυπος στους ηλικιωμένους είναι ένα από τα μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τη νέα παραλλαγή, καθώς οι περισσότερες περιπτώσεις που έχουν μελετηθεί μέχρι στιγμής αφορούσαν νεότερα άτομα.

«Ενώ η Omicron φαίνεται να είναι λιγότερο σοβαρό σε σύγκριση με το Delta, ειδικά σε όσους έχουν εμβολιαστεί, δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαρακτηριστεί ως ήπιο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στην ίδια ενημέρωση στη Γενεύη.

«Ακριβώς όπως οι προηγούμενες παραλλαγές, η Omicron νοσηλεύει ανθρώπους και σκοτώνει ανθρώπους.»

Προειδοποίησε για ένα «τσουνάμι» κρουσμάτων καθώς οι παγκόσμιες μολύνσεις εκτινάσσονται σε αρχεία που τροφοδοτούνται τόσο από την Omicron όσο και από την Delta, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης έχουν κατακλυστεί και οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να δαμάσουν τον ιό, ο οποίος έχει σκοτώσει περισσότερους από 5,8 εκατομμύρια ανθρώπους.


«ΔΙΣΕΚΑΜΜΥΡΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΙ»

Ο Τέντρος επανέλαβε την έκκλησή του για μεγαλύτερη ισότητα παγκοσμίως στη διανομή και την πρόσβαση σε εμβόλια.

Με βάση τον τρέχοντα ρυθμό ανάπτυξης εμβολίων, 109 χώρες θα χάσουν τον στόχο του ΠΟΥ να εμβολιαστεί πλήρως το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι τον Ιούλιο, πρόσθεσε ο Τέντρος. Αυτός ο στόχος θεωρείται ότι βοηθά στον τερματισμό της οξείας φάσης της πανδημίας.

«Ενίσχυση μετά την άλλη σε μικρό αριθμό χωρών δεν θα τερματίσει μια πανδημία ενώ δισεκατομμύρια παραμένουν εντελώς απροστάτευτα», είπε.

Ο σύμβουλος του ΠΟΥ, Bruce Aylward, είπε ότι 36 έθνη δεν είχαν φτάσει ούτε το 10% της κάλυψης εμβολιασμού. Μεταξύ των σοβαρών ασθενών παγκοσμίως, το 80% ήταν ανεμβολίαστοι, πρόσθεσε.

Στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεσή του την Πέμπτη, ο ΠΟΥ είπε ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 71%, ή 9,5 εκατομμύρια, την εβδομάδα έως τις 2 Ιανουαρίου σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα, ενώ οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 10% ή 41.000.

Μια άλλη παραλλαγή B.1.640 - που τεκμηριώθηκε για πρώτη φορά σε πολλές χώρες τον Σεπτέμβριο του 2021 - είναι μεταξύ εκείνων που παρακολουθούνται από τον ΠΟΥ αλλά δεν κυκλοφορεί ευρέως, δήλωσε η τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για το COVID-19, Maria van Kerkhove.

Υπάρχουν δύο άλλες κατηγορίες μεγαλύτερης σημασίας που χρησιμοποιεί ο ΠΟΥ για την παρακολούθηση παραλλαγών : "παραλλαγή ανησυχίας", η οποία περιλαμβάνει την Delta και την Omicron και την "παραλλαγή ενδιαφέροντος".
πηγή: WHO

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου