Η συνομιλίες Ουκρανίας και Ρωσίας σημειώνουν πρόοδο σε ένα ειρηνευτικό προσχέδιο 15 σημείων

Ουκρανία, Ρωσία, ειρηνευτικό σχέδιο, ΝΑΤΟ, FT,

Η Ουκρανία και η Ρωσία φέρεται να σημείωσαν πρόοδο χθες σε ένα  ειρηνευτικού προσχέδιο 15 σημείων, μετά από σχεδόν τέσσερις εβδομάδες συγκρούσεων.

Το προσχέδιο σύμφωνα με τους Financial Times προβλέπει κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση της Ρωσίας από την Ουκρανία, αν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχθεί περιορισμούς στις ένοπλες δυνάμεις του, αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι τρεις πηγές που συμμετέχουν στις συνομιλίες.

Αυτό θα περιλαμβάνει τις υποσχέσεις της Ουκρανίας να μην φιλοξενήσουν ξένες στρατιωτικές βάσεις ή όπλα.

Αξιωματούχοι από τις κυβερνήσεις της Ουκρανίας και της Ρωσίας εργάζονται για αυτό το ειρηνευτικό προσχέδιο από τη Δευτέρα, με τις δύο πλευρές να λένε στους Financial Times σήμερα ότι έχει σημειωθεί πρόοδος προς μια συμφωνία.

Ο Μάικαϊλο Πόντολιακ, ανώτερος σύμβουλος του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, είπε στους FT ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει προβλέπει ότι «τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε κάθε περίπτωση να εγκαταλείψουν το έδαφος της Ουκρανίας».

Η στάση όμως του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σηματοδότησε σήμερα μια αποφασιστικότητα κατά του ειρηνικού τερματισμού της εισβολής του στην Ουκρανία, παρά την προφανή πρόοδο.

Υποστήριξε ότι πρέπει να επιβλέπει «το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας, την αποστρατικοποίησή της και την αποναζικοποίησή της», που είναι η αρχική του γραμμή για την κήρυξη πολέμου, ενώ ισχυρίστηκε επίσης ότι η Δύση προσπαθούσε να «ακυρώσει» τη Ρωσία.

«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ η Ουκρανία να γίνει προπύργιο επιθετικών ενεργειών εναντίον της χώρας μας», είπε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι δεν είδε «κανένα σημάδι στο έδαφος» που να υποδηλώνει ότι η Ρωσία είναι σοβαρή για τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καλούμε επίσης τη Ρωσία να συμμετάσχει σε αυτές τις συνομιλίες με καλή πίστη», είπε.

«Και δεν είναι για μένα να αναφέρω από αυτές τις συνομιλίες. Το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος αυτών των συνομιλιών. Αυτές είναι συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας».

Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στην 11η Σεπτεμβρίου, την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ και τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ σε ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ σήμερα, καθώς κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν για άλλη μια φορά να εφαρμόσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.

Είπε: «Έχω ένα όνειρο, αυτά τα λόγια είναι γνωστά στον καθένα σας σήμερα, έχω ανάγκη. Πρέπει να προστατέψω τον ουρανό μας. Χρειάζομαι την απόφασή σας, τη βοήθειά σας, που σημαίνει ακριβώς το ίδιο που νιώθετε όταν ακούτε τις λέξεις «Έχω ένα όνειρο».

«Η Ρωσία μετέτρεψε τον ουρανό της Ουκρανίας σε πηγή θανάτου για χιλιάδες ανθρώπους… Αυτός είναι ένας τρόμος που δεν έχει δει η Ευρώπη εδώ και 80 χρόνια και ζητάμε μια απάντηση, για μια απάντηση σε αυτόν τον τρόμο από όλο τον κόσμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου