Η Ρωσία υπολογίζει στη βοήθεια της Κίνας για την σντιμετώπιση των εξοντοτικών κυρώσεων της Δύσης ενώ οι ΗΠΑ προειδοποιούν το Πεκίνο να απέχει.

ΡΩΣΙΑ, ΚΙΝΑ, ΗΠΑ, κυρώσεις,

Κορυφαίος Ρώσος υπουργός λέει ότι οι κυρώσεις των δυτικών εμπόδισαν την πρόσβαση σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος των 640 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Μόσχας.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι στηρίζεται στη βοήθεια της Κίνας για να αντέξει τις εξοντωτικές οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τα δυτικά κράτη για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Πεκίνο να μην παράσχει αυτό το σωσίβιο.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ είπε ότι οι κυρώσεις στέρησαν από τη Μόσχα πρόσβαση στα 300 δις δολάρια από τα 640 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρυσό και συναλλαγματικά αποθέματα και πρόσθεσε ότι ασκείται πίεση στο Πεκίνο να κλείσει περισσότερα.

«Έχουμε μέρος των αποθεμάτων μας σε χρυσό και συνάλλαγμα σε κινεζικό νόμισμα, σε γιουάν. Και βλέπουμε τι πίεση ασκείται από τις δυτικές χώρες στην Κίνα προκειμένου να περιοριστεί το αμοιβαίο εμπόριο με την Κίνα. Φυσικά, υπάρχει πίεση για περιορισμό της πρόσβασης σε αυτά τα αποθέματα», είπε την Κυριακή.

«Αλλά νομίζω ότι η συνεργασία μας με την Κίνα θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε τη συνεργασία που έχουμε επιτύχει, και όχι μόνο να τη διατηρήσουμε, αλλά και να την αυξήσουμε σε ένα περιβάλλον όπου οι δυτικές αγορές κλείνουν».

Οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει κυρώσεις χωρίς προηγούμενο στο εταιρικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σε αυτό που αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

Τα σχόλια του Αντόν Σιλουάνοφ σε τηλεοπτική συνέντευξη σηματοδότησε την πιο ξεκάθαρη δήλωση μέχρι τώρα από τη Μόσχα ότι θα ζητήσει βοήθεια από την Κίνα για να μετριάσει το αποτέλεσμα.

Ωστόσο, ο Τζέικ Σάλιβαν, Σύμβουλος Εθνικής Ασφλείας των ΗΠΑ είπε ότι η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει την Κίνα να μην την παράσχει.

«Επικοινωνούμε απευθείας, ιδιωτικά με το Πεκίνο, ότι θα υπάρξουν οπωσδήποτε συνέπειες για μεγάλης κλίμακας κυρώσεις, προσπάθειες φοροδιαφυγής ή υποστήριξη προς τη Ρωσία για να τις συμπληρώσει», είπε ο Σάλιβαν στο CNN.

«Δεν θα επιτρέψουμε να προχωρήσει αυτό και θα επιτρέψουμε να υπάρξει σωτηρία στη Ρωσία από αυτές τις οικονομικές κυρώσεις από οποιαδήποτε χώρα, οπουδήποτε στον κόσμο», πρόσθεσε ο Σάλιβαν, ο οποίος πρόκειται να συναντήσει τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας Γιανγκ Τζιέτσι στη Ρώμη τη Δευτέρα.

Σχέσεις Κίνας-Ρωσίας

Η Κίνα ήταν μια από τις λίγες χώρες που απέφυγε να επικρίνει τους Ρώσους για την εισβολή τους στην Ουκρανία. Ο Κινέζος Σι Τζινπίνγκ φιλοξένησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο λίγες εβδομάδες πριν η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Κατά την επίσκεψη του Πούτιν στην Κίνα τον περασμένο μήνα, οι δύο ηγέτες εξέδωσαν μια δήλωση 5.000 λέξεων που δήλωναν «χωρίς όρια» στη φιλία μεταξύ των δύο χωρών.

Κινέζοι αξιωματούχοι είπαν επίσης ότι η Ουάσιγκτον δεν θα πρέπει να μπορεί να παραπονεθεί για τις ενέργειες της Ρωσίας επειδή οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ με ψευδείς ισχυρισμούς. Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι είχαν αποδείξεις ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν συσσώρευε όπλα μαζικής καταστροφής, αν και δεν βρέθηκε ποτέ κανένα.

Η Κίνα είναι η κορυφαία εξαγωγική αγορά της Ρωσίας μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ρωσικές εξαγωγές στην Κίνα ανήλθαν σε 79,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να αντιπροσωπεύουν το 56% αυτού, σύμφωνα με την τελωνειακή υπηρεσία της Κίνας.
πηγή: News Agencies

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου