Ρωσοουκρανική διαπραγμάτευση : Ξαφνική διπλωματική αισιοδοξία μέσα από τις στάχτες του πολέμου

Ρωσία, Ουκρανία. διαπραγματεύσεις, Λέονιντ Σλούτσκι, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, Γουέντι Σέρμαν,


«Αν συγκρίνουμε τις θέσεις των δύο αντιπροσωπειών στις συνομιλίες στην αρχή και σήμερα, θα δούμε σημαντική πρόοδο. Είμαι στην ευχάριστη θέση να επαναλάβω ότι σύμφωνα με τις προσωπικές μου προσδοκίες αυτή η πρόοδος μπορεί να εξελιχθεί σε κοινή στάση εντός ημερών με την υπογραήφη ορισμένων έγγράφων», είπε ο ρώσος διαπραγματευής, Λεονιντ Σλούτσκι...

Την ώρα που πολλές ουκρανικές πόλεις βρίσκονται υπό ασφυκτική πολιορκία και το προσφυγικό δράμα μεγαλώνει οι δύο πλευρές εξέφρασαν σήμερα τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες για τον πόλεμο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα εντός ημερών.

Η Ουκρανία λέει πως είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί, όχι όμως να παραδοθεί ή να αποδεχθεί οποιοδήποτε τελεσίγραφο.

«Δεν θα υποχωρήσουμε καταρχήν σε οποιαδήποτε θέση. Η Ρωσία το καταλαβαίνει αυτό τώρα. Η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να συνομιλεί εποικοδομητικά», δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. «Πιστεύω ότι θα πετύχουμε κάποια αποτελέσματα, στην κυριολεξία, είναι ζήτημα ημερών», σημείωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής..

Από την πλευρά του, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι ο Λέονιντ Σλούτσκι, ένας Ρώσος αντιπρόσωπος είπε ότι οι συνομιλίες κατέγραψαν ουσιαστική πρόοδο.

«Βάσει των προσωπικών προσδοκιών μου, αυτή η πρόοδος ενδέχεται να αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες σε μια κοινή θέση και των δύο αντιπροσωπειών, σε έγγραφα προς υπογραφή», δήλωσε ο Σλούτσκι.

Καμία πλευρά δεν αναφέρθηκε στο είδος της συμφωνίας που θα μπορούσε να επιτευχθεί.

Οι δημόσιες δηλώσεις τους δημοσιεύτηκαν σχεδόν ταυτόχρονα. Διατυπώθηκαν τη 18η ημέρα του πολέμου που ξεκίνησε όταν ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Σε ένα tweet, ο Μικαίλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, έγραψε πως η Ρωσία ακούει προσεκτικά τις προτάσεις της Ουκρανίας. «Τα αιτήματά μας είναι ο τερματισμός του πολέμου και η απόσυρση των (ρωσικών) στρατευμάτων. Βλέπω την κατανόηση και υπάρχει διάλογος», σημείωσε.

Την ίδια ώρα, ο αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν δήλωσε πως η Ρωσία δείχνει σημάδια προθυμίας να δεσμευτεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλυτώσουν από τις εχθροπραξίες.

Πρόοδο στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας βλέπει ο Σλούτσκι

«Αν συγκρίνουμε τις θέσεις των δύο αντιπροσωπειών στις συνομιλίες στην αρχή και σήμερα, θα δούμε σημαντική πρόοδο», δήλωσε ο Λεονίντ Σλούτσκι.

Ένα μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, Λεονίντ Σλούτσκι, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου ενδέχεται να εξελιχθούν σε κοινή στάση. 

«Αν συγκρίνουμε τις θέσεις των δύο αντιπροσωπειών στις συνομιλίες στην αρχή και σήμερα, θα δούμε σημαντική πρόοδο. Είμαι στην ευχάριστη θέση να επαναλάβω ότι σύμφωνα με τις προσωπικές μου προσδοκίες αυτή η πρόοδος μπορεί να εξελιχθεί σε κοινή στάση εντός ημερών με την υπογραήφη ορισμένων έγγράφων», είπε ο Σλούτσκι στον τηλεοπτικό σταθμό RT σε συνέντευξή του.

Ο Σλούτσκι πιστεύει ότι η υπογραφή ορισμένων εγγράφων είναι εξαιρετικής σημασίας.

«Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση των εντάσεων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης και, φυσικά, θα σώσει πολλούς ανθρώπους των οποίων η ζωή κινδυνεύει κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης και που χρησιμοποιούνται από τους νεοναζί ως ανθρώπινη ασπίδα κάθε φορά που ηλικιωμένοι, γυναίκες και τα παιδιά προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους», είπε.

Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί τρεις γύροι ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων. Η πρώτη, στην περιοχή Gomel της Λευκορωσίας στις 28 Φεβρουαρίου, διήρκεσε πέντε ώρες. Ο δεύτερος πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαρτίου στο Belovezhskaya Pushcha και, ο τρίτος, στη Λευκορωσία στις 7 Μαρτίου. Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών, όπως συμφώνησαν η Μόσχα και το Κίεβο, απέτυχε να δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και σημείωσαν ευνοϊκές αλλαγές στο θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου