Γαλλικές προεδρικές εκλογές: Εμανουέλ Μακρόν – Μαρίν Λεπέν στο δεύτερο γύρο της 24ης Απριλίου – Έκπληξη ο Μελανσόν

Γαλλικές προεδρικές εκλογές, Α' Γύρος, Εμανουέλ Μακρόν, Μαρίν Λεπέν, Ζαν Λικ Μελανσόν, Έρικ Ζεμούρ, Βαλερίε Πεκρές, Γιανίκ Τζαβότ, Λασέλε,

Προβάδισμα περίπου 5 μονάδων φέρεται να έχει ο απερχόμενος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν • Ρυθμιστής ο Ζαν Λικ Μελανσόν στον β' γύρο • Στηρίζουν Μακρόν οι περισσότεροι υποψήφιοι του α' γύρου.

Χωρίς εκπλήξεις, για τους μονομάχους, ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, με τη διαφορά Μακρόν – Λεπέν να προσδιορίζεται στις 5 ποσοστιαίες μονάδες. Εντύπωση προκαλούν τα ποσοστά του αριστερού υποψηφίου Μελανσόν, ο οποίος σκαρφάλωσε στο 20%(!).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού TF1 ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 28,6% των ψήφων έναντι 24,4 % της Μαρίν Λεπέν. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Ζαν Λικ Μελανσόν με 20%. Στη συνέχεια βρίσκεται ο Ζεμούρ με 7,2% και ακολουθεί με 5% η Πεκρές.

Το ποσοστό συμμετοχής κινήθηκε σε αρκετά υψηλά επίπεδα διαμορφούμενο στο 65%. Η συμμετοχή μειώνεται παραδοσιακά στον δεύτερο γύρο.

Μέχρι τώρα, η απειλή της ακροδεξιάς για έξοδο από την την ΕΕ αποτελούσε συγκολλητικό στοιχείο για τη συσπεύρωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων στον δεύτερο γύρο.

Αντιστοίχως, σύμφωνα με τον σταθμό Antenne 2 o Mακρόν λαμβάνει 28,1%, η Λεπέν 23,3% και ο Μελανσόν 20%. Οι δυο πρώτοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών που θα γίνουν στις 24 Απριλίου.

Οι δυο πρώτοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών που θα γίνουν στις 24 Απριλίου.

Αν και δεν υπάρχουν εκπλήξεις στο δίδυμο που θα περάσει στον δεύτερο γύρο, η διαφαινόμενη άνοδος της ριζοσπαστικής Αριστεράς και πτώση της ακροδεξιάς θα μπορούσε να επηρεάσει την ατζέντα στον δεύτερο γύρο και συνολικά τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας. Η διεθνής στάση της Γαλλίας δεν αναμένεται να μεταβληθεί ουσιωδώς, πάντως, εκτός αν ανατραπούν τα προγνωστικά και επικρατήσει η Μαρίν Λεπέν.

Η άνοδος της Αριστεράς δεν αποκλείεται να επηρεάσει τον Εμάνουελ Μακρόν καθώς θα αναγκαστεί να επαναξιολογήσει πολιτικές και ρητορικές προσεγγίσεις καθ οδόν για δεύτερο γύρο, προκειμένου να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους του Μελανσόν.

Ο Μελανσόν ευνοήθηκε κυρίως από την προσπάθεια Μακρόν να επεκτείνει το εργασιακό ωράριο.

Προκαταρκτικά αποτελέσματα


πηγή: crisismonitor.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου