Γιατί δεν πρέπει να παραχωρήσουμε όπλα στην Ουκρανία – εκτός με ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ!

Σάββας Ιακωβίδης, Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος, εξοπλισμοί, Κύπρος, Ρωσία, ΗΠΑ,
Νατοϊκά τανκς φορτωμένα σε εμπορικό αεροσκάφος με προορισμό την Ουκρανία

Ο κυπριακός λαός καταδικάζει σκληρά τη ρωσική εισβολή. Όμως, με απερίγραπτη οργή αντιδρά στην αφόρητη υποκρισία, στον φαρισαϊσμό και στην αισχρή πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών εκ μέρους των ΗΠΑ και εταίρων μας...   


Σάββας Ιακωβίδης*

Τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο προκλήθηκε αχρείαστος σάλος, ενδεικτικός επιπολαιότητας, ανευθυνότητας και κωμικής τραγικότητας. Μετά από απαίτηση των ΗΠΑ η μικρή, κατεχόμενη, κάκιστα εξοπλισμένη και απειλούμενη από την κατοχική Τουρκία, νήσος, εκαλείτο να παραχωρήσει ρωσικό οπλισμό στους Ουκρανούς.

Ευτυχώς, ακόμα κάποιοι σοβαροί άνθρωποι στα Υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών επισήμαναν μερικά θεμελιώδη δεδομένα προς τα αμερικανάκια του ΔΗΣΥ και ειδικά προς τον γνωστόν Χάρη Γεωργιάδη.

Οι αγορές όπλων γίνονται με διακρατικές συμφωνίες, ειδικές ρήτρες και δεσμευτικές υπογραφές όσον αφορά αγορά, συντήρηση, ανταλλακτικά, συνεργασία.

Όπως επισημαίνει σε σημείωμά του ο γνωστός διπλωμάτης, Αλέξανδρος Ζήνων (5/4/2022), τέτοιες συμβάσεις αγοράς οπλικών συστημάτων «περιέχουν τη ρήτρα ECU (End User’s Certificate), η οποία, στην ουσία, απαγορεύει την παραχώρηση οπλισμού σε τρίτη χώρα χωρίς την έγκριση του αρχικού προμηθευτή. Το είδαμε παλαιότερα με τους Ιταλούς και τους Γάλλους και πιο πρόσφατα με τους Σέρβους».

Γιατί η Ρωσία δεν πρόκειται να επιτρέψει στην Κύπρο να παραχωρήσει ρωσικό οπλισμό στους ουκρανούς;

  • Πρώτον, διότι ήδη, με τους υπόλοιπους 26 εταίρους, μας θεωρεί εχθρικό κράτος. Ήδη το επισήμανε δύο φορές σε συνεντεύξεις του και ο Ρώσος πρέσβης, Οσάτσι.
  • Δεύτερον, εξαιτίας ακριβώς της πολιτικής απόφασης, δεν θα έχουμε ανταλλακτικά ή και να προβούμε σε πιθανέ νέες αγορές.
  • Τρίτον, αμφιβάλλει κανείς ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να μας πωλήσει ξανά οπλισμό; 

Όμως:

Η Ρωσία πώλησε οπλισμό στην Κύπρο όταν οι υποκριτικά ωρυόμενες, τώρα, ΗΠΑ, κατά της ρωσικής εισβολής, αρνούνταν να μας προμηθεύσουν με στοιχειώδη οπλισμό, ενώ με αμερικανικά άρματα, πλοία και αεροπλάνα η Τουρκία εισέβαλε και κατέχει ακόμα το 37% της Κύπρου.

Επίσης, η Ρωσία, παρά τις κατά καιρούς μεταλλάξεις της -συμφέροντα, γαρ…- στήριξε κατ’ επανάληψιν την Κύπρο και στήθηκε εμπόδιο στην επιβολή του σχεδίου Ανάν. Βέβαια, δεν ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής επέχαιρε επειδή δύο κράτη-μέλη, Τουρκία και Ελλάδα, βρέθηκαν στα πρόθυρα πολέμου.

Ούτε ξεχνάμε ότι πώλησε στην Τουρκία τους S-400, κατασκευάζει το επικίνδυνο για την Κύπρο, πυρηνικό εργοστάσιο στο Άκιουγιου και διατηρεί άριστες σχέσεις με τον σφαγέα, κατακτητή και βιαστή της Κύπρου.

Ούτε ξεχνάμε τη σφαγή, στο δάσος Κατύν (Μάιος 1940), τουλάχιστον 22.000 Πολωνών αξιωματικών, αστυνομικών, διανοουμένων, πολιτικών κρατουμένων και αιχμαλώτων πολέμου.

Τούτων λεχθέντων, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι μία βάρβαρη, αποτρόπαια, αποκρουστέα και καταδικαστέα πράξη, όπως ακριβώς η τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Ο κυπριακός λαός καταδικάζει σκληρά τη ρωσική εισβολή. Όμως, με απερίγραπτη οργή αντιδρά στην αφόρητη υποκρισία, στον φαρισαϊσμό και στην αισχρή πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών εκ μέρους των ΗΠΑ και εταίρων μας. Τώρα ανακάλυψαν το Διεθνές Δίκαιο, τους βιασμούς, τις σφαγές, τις εκτελέσεις αμάχων, τους βομβαρδισμούς νοσοκομείων.

Αλλά να βγαίνουν ξεδιάντροπα Κύπριοι – Κασουλίδης, Δημητρίου, Σταυρίδης, ως γελοιώδεις χάσκακες και βροντώδεις ανιστόρητοι – με τους Μητσοτάκη-Σακελαροπούλου και να ισχυρίζονται ότι είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός πόλεμος, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ιδού ένδειξη εκπτώματος τραγικά εθνικού.

Αλλ’ είναι να απορεί κανείς: Οι τεράστιες βιομηχανίες όπλων των ΗΠΑ και ΝΑΤΟϊκών χωρών δεν έχουν αποθέματα να προμηθεύσουν τους Ουκρανούς και εκπαιδευτές, και ζητούν οπλισμό από την ασήμαντη Κύπρο;

Σε ανάλυσή του, ο γνωστός στρατηγικός αναλυτής, Δρ Άριστος Αριστοτέλους (για το ισοζύγιο δυνάμεων Κύπρου-Τουρκίας για το 2021), επισημαίνει:

Το σύνολο του στρατιωτικού ανθρώπινου δυναμικού της Κ.Δ. ανέρχεται γύρω στις 58.500 (9.500 Ε.Φ., 48.000 έφεδροι και 950 η ΕΛΔΥΚ). Στα κατεχόμενα είναι περίπου 63.000 (34.000 οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις, 3.000 Τουρκοκύπριοι ένοπλοι και 26.000 έφεδροι).

Άρματα μάχης: Η Ε.Φ. διαθέτει 134 άρματα μάχης, οι Τούρκοι 342. Για κάθε άρμα μάχης της Ε.Φ. αναλογούν 2,5 τουρκικά. Με τα 61 Μ-48 της ΕΛΔΥΚ η αναλογία διαμορφώνεται ως εξής: για κάθε άρμα της Ε.Φ./ΕΛΔΥΚ αναλογούν 1,7 τουρκικά.

Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ)/ Μάχης: Η Ε.Φ. έχει 365 ΤΟΜΠ. Τα 70 είναι Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ). Οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις διαθέτουν 639, εκ των οποίων τα 147 είναι ΤΟΜΑ. Οι αντιαεροπορικές δυνατότητες της Κ.Δ., είναι TorM-1 και Buk Μ1-2, ενισχυμένες με Mistral.

Οι Τούρκοι διαθέτουν αεροπορική, ναυτική, κατά ξηρά υπεροπλία και βάση drones. Ο συσχετισμός στρατιωτικής ισχύος, επισημαίνει ο Δρ Αριστοτέλους, παραμένει δυσμενής για την Κυπριακή Δημοκρατία και οι ενδείξεις είναι ότι τείνει να διευρυνθεί.

Τα οπλικά συστήματα της Ε.Φ. είναι πέραν των 20-25 χρόνων. Πεπαλαιωμένα. Ας υποθέσουμε ότι η Ρωσία δέχεται να παραχωρήσουμε ρωσικό οπλισμό στους Ουκρανούς.

Ευθεία πρόκληση προς τις ΗΠΑ: Θα μας παραχωρήσουν ΔΩΡΕΑΝ 200 άρματα Abraham, 50 τουλάχιστον F-16, 10.000 αντιαεροπορικούς πυραύλους και άλλους τόσους αντιαρματικούς, πυροβόλα, εκτοξευτές, πυραυλακάτους;

Αυτά, όμως, προϋποθέτουν ότι η Κύπρος θα επιλέξει μόνο τη «σωστή (;) πλευρά της (αμερικανικής) ιστορίας», θα ενταχθεί στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη (που… ξέχασε ο Αναστασιάδης) και, φυσικά, στο ΝΑΤΟ με ταυτόχρονη πλήρη διάρρηξη των σχέσεων μας με τη Ρωσία.

Αυτά δεν πρόκειται να συμβούν, πρώτον, επειδή η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να διαπράξει τέτοιου είδους πολιτικές ατιμίες. Δεύτερον, δεν διαθέτει πολιτικούς με ανάστημα, όραμα, σχεδιασμό, αξιοπιστία, πατριωτισμό, σοβαρότητα αλλά κλεφτοκράτες χρυσοδιαβατηριούχους. Τρίτον, αυτοί που σκίζονται τώρα να παραχωρήσουμε οπλισμό στην Ουκρανία, είναι οι εξ επαγγέλματος ορκισμένοι, αισχροί δολιοφθορείς της άμυνας και ασφάλειας του τόπου.
_________________________________________________

* Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι πρώην Αρχισυντάκτης-Διευθυντής, Αρθρογράφος-αναλυτής στην κυπριακή εφημερίδα "Η Σημερινή". ΜΑ στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας- Πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Δημοσιογραφίας της Lille - Universite Catholique de Lille – France.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου