Στο 9,4% ο πληθωρισμός του Απριλίου στην Ελλάδα! – Σοκάρουν τα στοιχεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΥΡΩΖΩΝΗ. ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ,

Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 9,4% τον Απρίλιο, από 8% το Μάρτιο. Η αδυναμία της κυβέρνησης να συγκαιρατήση τη φρενήρη αύξηση των πληθωριστικών τάσεων θα έχει αντίκτυπο στο εισόδημα των Ελλήνων πολιτικών δημιουργώντας ασφυκτικές πιέσεις στη κατανάλωση και τις τιμές βασικών αγαθών ενώ παράλληλα η αισχροκέρδεια θα αυξάνεται.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται φτάσει το 7,5% τον Απρίλιο του 2022, από 7,4% το Μάρτιο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) – 1,4 μονάδες ανέβηκε ο πληθωρισμός στη χώρα μας διαμορφώνοντας εφιαλτικές συνθήκες.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Απρίλιο (38,0%, έναντι 44,4% τον Μάρτιο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (6,4%, έναντι 5,0% τον Μάρτιο ), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (3,8%, έναντι 3,4% τον Μάρτιο) και τις υπηρεσίες (3,3%, έναντι 2,7% τον Μάρτιο).

Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 9,4% τον Απρίλιο, από 8% το Μάρτιο. Η αδυναμία της κυβέρνησης να συγκαιρατήσει τη φρενήρη αύξηση των πληθωριστικών τάσεων θα έχει αντίκτυπο στο εισόδημα των Ελλήνων πολιτικών δημιουργώντας ασφυκτικές πιέσεις στη κατανάλωση και τις τιμές βασικών αγαθών ενώ παράλληλα η αισχροκέρδεια θα αυξάνεται.

Μια πρόγευση του τί «έρχεται» είχε ήδη δοθεί μέσα από τις ανακοινώσεις για το ύψος του πληθωρισμού σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ενδεικτικό είναι ότι τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στη Γερμανία κατέγραψε υψηλά 40 ετών και διαμορφώθηκε στο 7,8%, στην Ισπανία, ο πληθωρισμός παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στο 8,3%, παρά τη μικρή υποχώρηση που κατέγραψε σε σχέση με το Μάρτιο (8,2%). Στη Γαλλία ο πληθωρισμός τον Απρίλιο έφτασε σε νέα ύψη ρεκόρ, στο 5,4%.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται να ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για την αναδιαμόρφωση των οικονομικών προβλέψεων παρά για να λάβει ουσιώδη μέτρα ανακοπής αυτής της κατάστασης, ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών, ελέγχου των υπερκερδών και προστασίας της κατανάλωσης.

Αυτό εν πολλοίς εξηγεί και της 2 μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που βρίσκεται οι χώρα μας καταγράφοντας ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου