Γερμανικές εφημερίδες στοχοποιούν Έλληνες εφοπλιστές και Ιερές Μονές του Αγίου Όρους ότι είναι στο πλευρό της Ρωσίας! - "Θου, Κύριε, φυλακήν, τω στόματί μου...".

BILD, Die Welt, Άγιο Όρος, Μονές Αγίου Όρους, Γερμανικός τύπος, Έλληνες εφοπλιστές, ρωσόφιλοι,

Σε άγνωστες πτυχές των ελληνορωσικών σχέσεων εστιάζει ο γερμανικός τύπος. Η Die Welt «στιγματίζει» τις σχέσεις των Ελλήνων εφοπλιστών με τη Ρωσία, ενώ η BILD «στοχοποιεί» Ιερές Μονές του Αγίου Όρους χαρακτηρίζοντάς τες ως «Δούρειο Ίππο για να βάλλει η Μόσχα πόδι στην Ευρώπη και να υπονομεύσει την ΕΕ»! - Ακολουθεί το δημοσίευμα της Deutsche Welle.

H κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt υποστηρίζει ότι, με τη βοήθεια των Ελλήνων εφοπλιστών, η Ρωσία έχει ουσιαστικά παρακάμψει το εμπάργκο για τον ρωσικό στόλο που είχε επιβληθεί στις 8 Απριλίου, στα πλαίσια του πέμπτου πακέτου κυρώσεων λόγω Ουκρανίας. «Ιδιαίτερα οι συναλλαγές για την πώληση πετρελαίου από ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς, όπως η Ρόσνεφτ και η Λουκόιλ, διεξάγονται μέσω των ευρωπαϊκών λιμένων χωρίς κανένα εμπόδιο» σημειώνει ο αρθρογράφος. «Από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου φεύγουν καθημερινά από τη χώρα, κατ’ εκτίμηση, 4,5 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, αξίας 509 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της ναυτικής επιθεώρησης Lloyd’s List. Κατά συνέπεια οι εξαγωγές της Μόσχας παραμένουν στα ίδια επίπεδα, στα οποία κυμαίνονταν πριν από τον πόλεμο. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αυτό οφείλεται κυρίως στην Ελλάδα. Τη στιγμή που έμποροι, πετρελαϊκές εταιρείες και εφοπλιστές σε Ευρώπη και Αμερική διακόπτουν κάθε επαφή με τον ρωσικό στόλο, οι Έλληνες πλοιοκτήτες επεκτείνουν τις συναλλαγές τους με τη Ρωσία».

Επικαλούμενη πάντα στοιχεία του Lloyd’s List η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι «τον Απρίλιο 190 τάνκερ είχαν αποπλεύσει από τα ρωσικά λιμάνια Πριμόρσκ, Νοβοροσίσκ, Ουστ, Λουγκά και Αγία Πετρούπολη. Τα 76 από αυτά έφεραν ελληνική σημαία. Έτσι οι Έλληνες έχουν τριπλασιάσει το μερίδιό τους στις μεταφορές πετρελαίου από τη Ρωσία μέσα σε έναν χρόνο. Από το Λονδίνο ο Ρίτσαρντ Μέντε παρατηρεί τα τεκταινόμενα στην αγορά των τάνκερ για τον Lloyd’s List. Διατηρεί απευθείας επαφές με πολλούς Έλληνες πλοιοκτήτες και λέει ότι οι ίδιοι περιγράφουν την νοοτροπία τους ως εξής: ‘Είμαστε ταπεινοί ταξιτζήδες και πηγαίνουμε όπου μας στέλνουν’.  Κατά την άποψή τους η εξυπηρέτηση των εξαγωγέων πετρελαίου στη Ρωσία δεν αποτελεί ρητή παραβίαση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ».

Τα «ύποπτα» μοναστήρια του Αγίου Όρους

O Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πατριάρχης Κύριλλος στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα το 2016.

Στην επιρροή που ασκούν Ρώσοι ολιγάρχες σε μοναστήρια του Αγίου Όρους αναφέρεται η εφημερίδα BILD: «Το ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί το Άγιο Όρος ως δούρειο ίππο για να βάλει πόδι στην Ευρώπη και να υπονομεύσει την ΕΕ, αποτελούσε πάντοτε κοινό μυστικό. Αλλά αυτή η υπονόμευση έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις. ‘Ρώσοι και φιλορώσοι έχουν καταλάβει το μοναστήρι μας εδώ και χρόνια και καμία κυβέρνηση ή αρχή δεν τολμά να κάνει κάτι’, λέει στην BILD ο Βαρθολομαίος, νόμιμος ηγούμενος της μονής Εσφιγμένου». Στη συνέχεια ο Βαρθολομαίος διηγείται ότι «πλούσιοι Ρώσοι και οι αποκαλούμενοι ολιγάρχες πάντα έρχονταν στο Άγιο Όρος. Όλοι το ξέρουν αυτό, όχι μόνο εγώ. Έχουν χαρίσει πολλά χρήματα σε μερικά μοναστήρια, ιδιαίτερα στον Άγιο Παντελεήμονα. Δεν ήταν τυχαία η παρουσία τους, ούτε οι δωρεές τους ήταν τυχαίες. Αυτές οι επισκέψεις έχουν ιδιαίτερη συμβολική σημασία και εντάσσονται στα επεκτατικά σχέδια που πάντα είχε η Ρωσία για τον Άθω».

Ο Βαρθολομαίος υποστηρίζει μάλιστα ότι στον χώρο επιρροής των ρωσικών μοναστηριών τελούνται και ποινικά αδικήματα: «Ενημερώσαμε τις ελληνικές αρχές για την παράνομη άφιξη ταχύπλοων, τα οποία ουδέποτε ελέγχονται από την ακτοφυλακή, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα σκάφη. Ο λιμενάρχης ενημέρωνε τους κατόχους τους κάθε φορά που τα πλοία της ακτοφυλακής έκαναν περιπολία ή ετοιμάζονταν να επέμβουν. Όταν η αστυνομία συνέλαβε τον επικεφαλής της τοπικής ακτοφυλακής, εντοπίστηκαν κάποιες γυναίκες που είχαν ξεβραστεί στην ακτή. Εάν θυμάμαι καλά, ήταν από την Ουκρανία».

πηγή: Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου