Οι ΥΠ.ΑΜ. Ρωσίας και ΗΠΑ, Σεργκέι Σόιγκου και Λόιντ Όστιν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Λόιντ Όστιν, ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, Σεργκέι Σόιγκου,

Η κατάσταση στην Ουκρανία ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, δήλωσε την Παρασκευή το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

"Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς. Οι δύο πλευρές συζήτησαν τρέχοντα θέματα διεθνούς ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ουκρανία", ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα  με το Reuters, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν κάλεσε για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία όταν μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου, σήμερα Παρασκευή 13/5, για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Ο Όστιν προσπάθησε πολλές φορές να προσπαθήσει να μιλήσει με τον Σόιγκου από τότε που ξεκίνησε η εισβολή πριν από σχεδόν τρεις μήνες, αλλά αξιωματούχοι είπαν ότι η Μόσχα δεν φαινόταν να μην ενδιαφέρεται.

Ο Όστιν τόνισε τη σημασία της διατήρησης των γραμμών επικοινωνίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι σε δήλωσή του.

Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η κλήση, η οποία ζητήθηκε από το Όστιν, διήρκεσε περίπου μία ώρα, αλλά δεν έλυσε κανένα συγκεκριμένο ζήτημα ούτε οδήγησε σε άμεσες αλλαγές στο τι κάνουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία.
 
Οι ΗΠΑ φαίνεται να εγκαταλείπουν τον εξτρεμιστικό τους λόγο διότι πλέον τα οικονομικά προβλήματα που προκάλεσε η πολιτική Μπάιντεν είναι πολύ μεγάλα ακόμα και για τις αμερικανικές αγορές.

Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε την κλήση ως «επαγγελματική».

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, είπε ότι η κλήση έγινε «με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς».

«Συζητήθηκαν επίκαιρα ζητήματα διεθνούς ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ουκρανία», ανέφερε το TASS, επικαλούμενο το υπουργείο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία έχουν δημιουργήσει μια τηλεφωνική γραμμή μετά την εισβολή -την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»- για να αποτρέψουν λάθος υπολογισμούς και οποιαδήποτε διεύρυνση της σύγκρουσης.

Η ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή «deconfliction» είναι μια ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή που βασίζεται στο αρχηγείο της Ευρωπαϊκής Διοίκησης και υπάγεται στον στρατηγό της Πολεμικής Αεροπορίας Tod Wolters, ο οποίος ηγείται όλων των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Από την έναρξη του πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει περίπου 3,8 δισ. δολάρια σε όπλα και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε περισσότερα από 40 δισ. δολάρια επιπλέον βοήθεια για την Ουκρανία. Η Γερουσία δεν έχει ακόμη εγκρίνει τη βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου