Κυρώθηκε η "Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας ΕΛΛΑΔΑΣ και ΗΠΑ"

Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ΝΔ. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ ΜέΡΑ25,,

Με 181 ψήφους υπέρ έναντι 119 κατά έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε την «κύρωση του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Με την αναθεωρημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στη βαλίτσα, ο Κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν στις 16 Μαΐου.

Με 181 ψήφους υπέρ έναντι 119 κατά έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε την «κύρωση του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Υπέρ της νέας αναβαθμισμένης ελληνοαμερικανικής συμφωνίας τάχθηκαν οι 157 βουλευτές της ΝΔ μαζί με τους 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τους δύο ανεξάρτητους βουλευτές Κωνσταντίνο Μπογδάνο και Κωνσταντίνα Αδάμου.

Η συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, με τον πρωθυπουργό να λέει ότι η συμφωνία υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως λέει «όχι» σε μια εξέλιξη που αναβαθμίζει την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει σημαντικές παραχωρήσεις εκ μέρους της Ελλάδας χωρίς ανταλλάγματα και χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιλέγει «την πιο επικίνδυνη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας από τη Μεταπολίτευση και μετά».

«Φοβάμαι, κ. Μητσοτάκη, ότι αυτό που εσείς κάνετε σήμερα, όχι μόνο δεν θα το έκανε κανείς πρωθυπουργός - δεν το έκανε κανείς πρωθυπουργός στη χώρα από τη Μεταπολίτευση και μετά, συμπεριλαμβανομένου και του πατρός σας - αλλά δεν θα το έκανε ποτέ καμία χώρα σύμμαχος. Μπορεί να το κάνει μόνο μια χώρα δορυφόρος. Διότι αυτό λέγεται "δορυφοριοποίηση" της χώρας», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Το νέο πρωτόκολλο συνεργασίας παρατείνει για πέντε χρόνια την ισχύ της υπάρχουσας συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι ΗΠΑ μπορούν να διατηρούν και να λειτουργούν «στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες» σε εγκαταστάσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον Βόλο, το Λιτόχωρο, την Αλεξανδρούπολη και τη Ναυτική Βάση Σούδας.

Όπως δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, «Η ΝΔ έχει την πολιτική που είχε η Δεξιά την περίοδο του εμφύλιου πολέμου και του ψυχρού πολέμου, την Ελλάδα ως προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης. Και έστι είδαμε σαν πλειοδοσία πίστης στην Ουάσιγκτον να στέλνουμε πυραύλους Patriot και στρατιώτες στην Σαουδική Αραβία, να υπογράφει ο κ. Μητσοτάκης μια συμφωνία που πάντα την ζητούσαν οι Αμερικάνοι, αλλά κανείς πρωθυπουργός δεν την έδινε, την επ’ αόριστον παραμονή των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα».

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κων. Μπογδάνος και Κωνσταντίνα Αδάμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε, αφού αντιτίθεται στην πρόβλημα για επ’ αόριστη ισχύ της συμφωνίας. Όπως δήλωσε στον σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον Alpha ο Αλ. Τσίπρας «Η κυβέρνηση έχει μία στρατηγική, η οποία σχεδόν τα δίνει όλα στους Αμερικανούς στους συμμάχους μας, όταν έρχεται να φέρει τη δεύτερη αναθεώρηση της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας και ουσιαστικά παραχωρεί επ’ αόριστο στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ελληνικό έδαφος. Κανένας άλλος πρωθυπουργός δεν το έκανε αυτό, ούτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν κατέρρεε η Σοβιετική ένωση που είχε αδελφικές σχέσεις με τον Πρόεδρο Μπους τότε. Έδινε τη δυνατότητα κάθε χρόνο να αναθεωρείται η σύμβαση για τη Σούδα, ώστε να δίνει τη δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση να διαπραγματεύεται».

Κατά ψήφισαν το ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Μέρα25 που αντιτίθενται συνολικά στο περιεχόμενο της. μάλιστα το ΚΚΕ χαρακτηρίζει «πολύ επιθετική» τη συμφωνία και υπογραμμίζει ότι «συνιστά έναν επικίνδυνο κρίκο εμπλοκής της χώρας μας στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή».

Το ΚΚΕ χαρακτηριστικά υποστηρίζει:«Η ανανέωση αυτής της συμφωνίας, σε αυτήν τη φάση, σε αυτές τις συνθήκες είναι ένα ορόσημο στο βάθεμα της εμπλοκής της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τους σχεδιασμούς. Η σημερινή κυβέρνηση, όπως οι προηγούμενες, προβάλλει ως βασικό επιχείρημα  πως θα προστατευτούμε από τον "αναθεωρητισμό", τις διεκδικήσεις της Τουρκίας. Μας παρέχει λέει "ασφάλεια" από κάθε είδους επιβουλές, όπως λένε. Εμείς καλούμε τον λαό μας να σκεφθεί τα εξής:. Πόσο διασφαλιστήκαμε με αυτή την επιλογή όταν ήδη μετά από δύο μήνες πολέμου έχουν συμβεί -μεταξύ άλλων- τα εξής:

  • Ρεκόρ υπερπτήσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου.
  • Ασκήσεις της Τουρκίας, με σενάρια απόβασης και κατάληψης νησίδας (προφανώς ελληνικής) και με παρουσία Αμερικανών και άλλων ΝΑΤΟικών αξιωματούχων.
  • Δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας ότι "δεν είναι καλή εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ". »

Ελληνική Λύση:  «Λεόντειο σε βάρος των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδος» χαρακτήρισε την ελληνοαμερικάνικη Αμυντική Συμφωνία, ο ειδικός εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα την καταψηφίσει. «Η Ελληνική Λύση, η οποία ψηφίζει κάθε τι που συμφέρει την Ελλάδα και τον Έλληνα, έχουμε πει ότι θα στηρίζουμε κάθε συμφωνία που είναι συμφέρουσα για την πατρίδα μας. Λεόντειες συμφωνίες, συμφωνίες κοροϊδίας και υποτέλειας, δεν θα ψηφίσουμε ποτέ. Η Ελληνική Λύση, η οποία μάχεται για την Ελλάδα και τους Έλληνες, λέει ναι στις συμμαχίες, ναι στις συμφωνίες, αλλά στις ισοβαρείς και στις ισομερείς. Όχι λεόντειες συμφωνίες, όχι να δίνουμε τα πάντα και να μην παίρνουμε τίποτα, γιατί αυτό έγινε και στην τροποποιητική. Αυτό είναι σίγουρα σωστό και προς την πλευρά της ιστορίας τη σωστή», υποστήριξε ο κ. Μυλωνάκης. Ταυτόχρονα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ασκεί εξωτερική πολιτική υποτέλειας.

ΜέΡΑ25: Για «ασύμμετρη Συμφωνία» που εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των ΗΠΑ, έκανε λόγο η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, δηλώνοντας ότι το κόμμα της την καταψηφίζει. Όπως είπε, «η χρονική επιλογή για τη συγκεκριμένη κύρωση δεν στοχεύει στο ελληνικό ακροατήριο καθώς ο λαός μας δεν θα έχει κανένα όφελος, αλλά συνδέεται με την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες και απευθύνεται σε αυτούς που θα επωφεληθούν από τη νέα διαμόρφωση της συγκεκριμένης συμφωνίας».

«Ακόμη και εκείνοι που πιστεύουν γενικά ότι η επιλογή των Ηνωμένων Πολιτειών ως αμυντικού μας συμμάχου είναι εθνικά συμφέρουσα, δεν θα μπορέσουν να βρουν αμοιβαιότητα στη συγκεκριμένη Συμφωνία», τόνισε η αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου