ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στην πώληση F16 στην Τουρκία, όχι στην αγορά F-35, καταδίκη τουρκικής επιθετικότητας

F35, Ελλάδα, ΗΠΑ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ΣΥΡΙΖΑ, Τζο Μπάιντεν,

Πληροφορίες κάνουν λόγο για αγορά  μιας μοίρας, δηλαδή είκοσι F-35 με διαρροές να προσδιορίζουν το κόστος της αγοράς και της εκπαίδευσης των Ελλήνων πιλότων σε πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια χωρίς να υπολογίζεται το κόστος των όπλων που θα «φορέσουν».

Τα κρίσιμα σημεία, προϋποθέσεις για να μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχημένη η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, θέτουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισημαίνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας τόσο στη συζήτηση στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα όσο και στις συνεντεύξεις του ήταν ξεκάθαρος.

Οι τρεις προϋποθέσεις που βάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι:

  • Αποτροπή πώλησης των F16 στην Τουρκία. 
  • Όχι νέο ράλι εξοπλισμών με αγορά F35 ύψους 4 δισ. ως αντιστάθμισμα.
  • Ρητή καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και -προϋποθέσεις για την ενσωμάτωση της Τουρκίας στη νέα αρχιτεκτονική ενέργειας


«Περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, μέχρι τότε δεν θα σχολιάσουμε κάτι περαιτέρω», σημειώνουν οι κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η δεξίωση με μενού τα F-35 ήταν η απαρχή του νέου επικοινωνιακού σόου της κυβέρνησης Μητσοτάκη αφού η όποια συζήτηση για την αγορά του «υπέροχου αυτού αεροπλάνου», όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, πηγαίνει για το 2028 και βάλε - Τυχόν συμφωνία για αγορά είκοσι, μάλιστα, F35 θα σήμαινε κόστος αγοράς και εκπαίδευσης των Ελλήνων πιλότων πάνω από 3,5 δισ. δολάρια - ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Στοπ» στα F16 προς την Τουρκία, όχι ράλι εξοπλισμών, καταδίκη τουρκικής επιθετικότητας οι 3 προϋποθέσεις για να θεωρηθεί πετυχημένο το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Και αυτό το χρονικό διάστημα των άνω των 6 ετών χαρακτήρισε ως «σύντομα» ο πρωθυπουργός για να πανηγυρίζουν, ήδη, από το 2022 τα φιλοκυβερνητικά μέσα. «Θα προχωρήσουμε στην επένδυση των F-35 και ελπίζουμε σύντομα να αποκτήσουμε το υπέροχο αυτό αεροπλάνο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Τζο Μπάιντεν κατά τη δεξίωση που παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην ελληνική αντιπροσωπεία.

Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές διέρρεαν πως στο πλαίσιο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας είναι ειλημμένη η απόφαση της Αθήνας να επανδρώσει την Πολεμική Αεροπορία ότι το μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, χωρίς να προσδιορίζουν πότε και από ποιους ελήφθη αυτή η απόφαση.

Μάλιστα, κάνουν λόγο για μία μοίρα, δηλαδή είκοσι F-35 με διαρροές να προσδιορίζουν το κόστος της αγοράς και της εκπαίδευσης των Ελλήνων πιλότων σε πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια χωρίς να υπολογίζεται το κόστος των όπλων που θα «φορέσουν».

Να σημειωθεί ότι πληροφορίες αναφέρουν πως πριν από λίγες ημέρες η παραγωγός εταιρεία των F - 35, Lockheed Martin ενημέρωσε εγγράφως την ελληνική πλευρά για το ενδιαφέρον της να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα των αεροπλάνων 5ης γενιάς, θέτοντας, μάλιστα, επί τάπητος και ενδιαφέρον για την ΕΑΒ. 

 

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Στοπ» στα F16 προς την Τουρκία, όχι ράλι εξοπλισμών, καταδίκη τουρκικής επιθετικότητας οι 3 προϋποθέσεις για να θεωρηθεί πετυχημένο το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπενθυμίζουν υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιτυχημένη η εν εξελίξει επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ο Αλ. Τσίπρας στη συζήτηση της περασμένης εβδομάδας για τις βάσεις καθώς και στις συνεντεύξεις του, τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα για τις προϋποθέσεις επιτυχίας της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Μπάιντεν», επισημαίνουν κομματικές πηγές.

«Δηλαδή», υπενθυμίζουν, «αποτροπή πώλησης των F16 στην Τουρκία και όχι νέο ράλι εξοπλισμών με αγορά F35 ύψους 4 δισ. ως αντιστάθμισμα», «ρητή καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο» και «προϋποθέσεις για την ενσωμάτωση της Τουρκίας στη νέα αρχιτεκτονική ενέργειας».

«Περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, μέχρι τότε δεν θα σχολιάσουμε κάτι περαιτέρω», αναφέρουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

To πρόγραμμα της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, σήμερα Τρίτη

Στις 16:40 ώρα Ελλάδας, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi. Στις 18:00 ώρα Ελλάδας, θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Kamala Harris.

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας, θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στις 2:10 ώρα Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου