Εκλογές στον Λίβανο: Νικητής αναδείχθηκε το χριστιανικό Λαϊκό Κόμμα - LF - με επικεφαλής τον Σαμίρ Γκεαγέα.

εκλογές, κόμμα των Χριστιανικών Λιβανικών Δυνάμεων, Λίβανος,

Το χριστιανικό Λαϊκό Κόμμα - LF - κρατάει στα «χέρια» του την πολιτική σταθερότητα του Λιβάνου.

Οι γενικές εκλογές διεξήχθησαν στον Λίβανο την Κυριακή, 15 Μαΐου 2022.  Η χώρα είναι εδώ και αρκετά χρόνια αντικείμενο χρόνιας πολιτικής αστάθειας καθώς και σοβαρής οικονομικής κρίσης που επιδεινώθηκε από τις εκρήξεις που έπληξαν το λιμάνι της Βηρυτού το 2020 και αντιμετώπισε μεγάλες διαδηλώσεις κατά της πολιτικής τάξης....

Το κίνημα Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί του έχασαν την πλειοψηφία τους στο κοινοβούλιο του Λιβάνου στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Το σιιτικό κίνημα, σύμμαχος του Ιράν, και οι παρατάξεις που υποστηρίζουν το «δικαίωμά» του να φέρει όπλα, εξασφάλισαν 62 από τις 128 έδρες του κοινοβουλίου, σε μία ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος του 2018, όταν είχαν εξασφαλίσει 71 έδρες.

Στις πρώτες εκλογές μετά την κατάρρευση της οικονομίας του Λιβάνου και την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020, ανεξάρτητοι μεταρρυθμιστές υποψήφιοι εξασφάλισαν 13 έδρες, σε μία εξέλιξη ανατρεπτική για το σύστημα εξουσίας που κυριαρχείται από τις ίδιες πολιτικές δυνάμεις εδώ και δεκαετίες.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι της Χεζμπολάχ, ανάμεσά τους οι χριστιανικές Λιβανικές Δυνάμεις του Σαμίρ Γκεαγέα, κέρδισαν έδαφος, ξεπερνώντας το Ελεύθερο Πατριωτικό Μέτωπο του προέδρου του κοινοβουλίου Μισέλ Αούν, σύμμαχο της Χεζμπολάχ.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ωστόσο τον κατακερματισμό του πολιτικού τοπίου, όπου καμία πολιτική δύναμη δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία, εγείροντας τον κίνδυνο της πολιτικής παράλυσης και εντάσεων που απειλούν να καθυστερήσουν την επείγουσα εισαγωγή μεταρρυθμίσεων που θα βγάλει την χώρα από το αδιέξοδο της οικονομικής κατάρρευσης.

Τα τελικά αποτελέσματα δείχνουν ότι απόγονοι πολιτικών δυναστειών χάνουν τις έδρες τους απέναντι σε νεοεισερχόμενους στην πολιτική ζωή. Την έδρα του χάνει ο δρούζος πολιτικός Ταλάλ Αρσλάν, κληρονόμος μίας από τις παλαιότερες πολιτικές δυναστείες του Λιβάνου, όπως και ο μουσουλμάνος σουνίτης πολιτικός Φαϊσάλ Καραμί, επίσης απόγονος παλαιάς λιβανικής πολιτικής δυναστείας.

Τα εκλογικά αποτελέσματα του 2018 είχαν φέρει τον Λίβανο πιο κοντά στο σιιτικό Ιράν, ενώ τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Κυριακής είναι πιθανόν να ανοίξουν τον δρόμο για την ανάκτηση της επιρροής της Σαουδικής Αραβίας στην χώρα που επί μακρόν υπήρξε θέατρο της σύγκρουσης ανάμεσα στην Τεχεράνη και το Ριάντ.

Το εκλογικό αποτέλεσμα στο Λίβανο δημιουργεί ελπίδες για αλλαγή

Σαμίρ Γκεαγέα, ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος

Ο μεγαλύτερος νικητής αποδείχθηκε ότι ήταν το Εθνικιστικό κόμμα των Χριστιανικών Λιβανικών Δυνάμεων με επικεφαλής τον Σαμίρ Γκεαγέα, έναν από τους πιο σκληρούς επικριτές της Χεζμπολάχ και των Ιρανών υποστηρικτών της. Ένας άλλος μεγάλος νικητής είναι ο ηγέτης των Δρούζων Walid Joumblatt, η ομάδα του οποίου κέρδισε και τις οκτώ έδρες για τις οποίες διεκδικούσαν.

 Οι Λιβανικές Δυνάμεις έχουν τώρα το μεγαλύτερο μπλοκ στο κοινοβούλιο με 19 έδρες, αντικαθιστώντας τους κύριους χριστιανούς συμμάχους της Χεζμπολάχ του Ελεύθερου Πατριωτικού Κινήματος που ιδρύθηκε από τον Πρόεδρο Μισέλ Αούν. Το κίνημα κατέχει τώρα 17 έδρες, πτώση τριών εδρών από την προηγούμενη ψηφοφορία.Παρά την οπισθοδρόμηση, η Χεζμπολάχ και ο κύριος σιιτικός σύμμαχός της, η ομάδα Αμάλ του προέδρου του κοινοβουλίου Nabih Berri, διατήρησαν τις 27 έδρες που είχαν δοθεί στη σιιτική αίρεση.

Η μεγαλύτερη απώλεια σημειώθηκε στους συμμάχους της Χεζμπολάχ με στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Άσαντ, όπως ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Elie Ferzli, ο Δρούζος πολιτικός Talal Arslan (ο οποίος κατείχε έδρα για τρεις δεκαετίες), ο Asaad Hardan και ο Faisal Karami, γιος του εκλιπόντος πρωθυπουργού Omar. Karami.Ανεξάρτητοι και νεοφερμένοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από το κίνημα διαμαρτυρίας του 2019, κέρδισαν 14 έδρες. Αυτό ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα, δεδομένου ότι συμμετείχαν στην ψηφοφορία κατακερματισμένα και αντιμετώπισαν εκφοβισμό και απειλές από εδραιωμένα κυρίαρχα κόμματα.

Η εμφάνισή τους στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στους πολιτικούς της άρχουσας τάξης που έχουν κρατήσει τις θέσεις τους παρά την οικονομική κατάρρευση που έχει εξαθλιώσει τη χώρα και έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο κύμα μετανάστευσης από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-90.Οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής ήταν οι πρώτες από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κατάρρευση του Λιβάνου στα τέλη του 2019. Οι κυβερνητικές παρατάξεις δεν έκαναν σχεδόν τίποτα για να αντιμετωπίσουν την κατάρρευση, αφήνοντας τους Λιβανέζους να τα βγάλουν πέρα ​​καθώς βυθίζονται στη φτώχεια, χωρίς ρεύμα, φάρμακα, συλλογή σκουπιδιών ή οποιαδήποτε άλλη εμφάνιση της κανονικής ζωής.

 Η ψηφοφορία είναι επίσης η πρώτη μετά τη φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού τον Αύγουστο του 2020 που σκότωσε περισσότερους από 200, τραυμάτισε χιλιάδες και προκάλεσε ζημιές σε τμήματα της πρωτεύουσας.
 

O  ΓΓ του ΗΕ αναμένει τον σχηματισμό κυβέρνησης το συντομότερο

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε πως αναμένει «με ανυπομονησία τον σχηματισμό το συντομότερο δυνατόν κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς» στον Λίβανο, μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη χώρα σε βαθιά οικονομική κρίση.

Συγχαίροντας τις αρχές του Λιβάνου για την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ο επικεφαλής του ΟΗΕ εξήγησε πως ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης θα επιτρέψει να «οριστικοποιηθεί η (σ.σ. υπό διαπραγμάτευση) συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να επιταχυνθεί η εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για να μπει ο Λίβανος στον δρόμο της ανάκαμψης», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ.

«Ο Γενικός Γραμματέας λογαριάζει επίσης στο νέο κοινοβούλιο για την επείγουσα υιοθέτηση όλων των απαραίτητων νόμων για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και τη βελτίωση της διακυβέρνησης», συνεχίζει το κείμενο. «Για τον σκοπό αυτό, καλεί τους λιβανέζους πολιτικούς ηγέτες να εργαστούν για να υπηρετήσουν το υψηλότερο συμφέρον του Λιβάνου και του λιβανέζικου λαού».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου