Κίεβο: Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι στέλνουν μήνυμα ενότητας στους Ουκρανούς

Ουκρανία, Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς, Μάριο Ντράγκι, Κλάους Γιοχάνις, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ιρπίν, Κίεβο,

Οι τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες, Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς, Μάριο Ντράγκι και Κλάους Γιοχάνις πραγματοποιούν, σήμερα Πέμπτη, 16/6, επίσκεψη υψηλού συμβολισμού για να δείξουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία...
Η ουκρανική πόλη Ιρπίν, όπως πριν απ' αυτήν η Μπούτσα, έχει γίνει σύμβολο της «ωμότητας» του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία και της άσκοπης βίας του, δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, που επισκέπτεται σήμερα αυτό το προάστιο του Κιέβου, και πρόσθεσε πως ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει.

Ο Όλαφ Σολτς και οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας επισκέπτονται το Κίεβο, όπου  έχουν συνομιλίες με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Το Ιρπίν, όπως η Μπούτσα, έχει γίνει ένα σύμβολο της αφάνταστης ωμότητας του ρωσικού πολέμου, της άσκοπης βίας», έγραψε ο Σολτς στο Twitter. «Η βάναυση καταστροφή αυτής της πόλης είναι μια προειδοποίηση: αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει».

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από την πλευρά του, μετά τη σύντομη επίσκεψη στο Ιρπίν, πως «η Ουκρανία πρέπει να μπορέσει να αντισταθεί και να νικήσει».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με τις δηλώσεις του, στις οποίες υποστήριζε ότι δεν πρέπει «να ταπεινωθεί» η Ρωσία και οι οποίες επικρίθηκαν πολύ στην Ουκρανία, ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε πως «η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ουκρανίας από την πρώτη ημέρα (...) είμαστε ανεπιφύλακτα στο πλευρό των Ουκρανών».

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε στο τέλος της επίσκεψης στο Ιρπίν πως «θα τα ανοικοδομήσουμε όλα».

Οι Ρώσοι «κατέστρεψαν νηπιαγωγεία, παιδικές χαρές. Όλα θα ανοικοδομηθούν», τόνισε ο Ντράγκι μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού περπάτησε στους δρόμους του Ιρπίν μαζί με τον Μακρόν, τον Σολτς και τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις.

«Μεγάλο μέρος αυτών που μου είπαν (οι Ουκρανοί) αφορά την ανοικοδόμηση», συνέχισε μιλώντας για τις «ελπίδες» τους, «γι' αυτά που θέλουν να κάνουν στο μέλλον».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «έχουν αρχίσει ήδη», κυρίως χάρη σε μια εφαρμογή που «καταγράφει κάθε μέρος που καταστράφηκε». Έτσι οι αρχές «γνωρίζουν ακριβώς πού βρίσκονται οι τόποι που πρέπει να ανοικοδομηθούν», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

Οι Ντράγκι, Μακρόν, Σολτς και Κλάους Γιοχάνις έφθασαν στη συνέχεια στο Μέγαρο Μαριίνσκι, στο κέντρο του Κιέβου, όπου τους υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι πέντε ηγέτες θα έχουν συνομιλίες πριν από μια συνέντευξη Τύπου, που είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου