Οι ηγέτες της G7 συζητούν σχέδια για περιορισμό της τιμής του ρωσικού πετρελαίου

G7, απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού χρυσού, κυρώσεις στη Ρωσία, τιμή πετρελαίου,

Οι ηγέτες της G7 που συναντώνται στη Γερμανία συζητούν σχέδια για μείωση των ρωσικών εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου εν μέσω εκτίναξης των τιμών της ενέργειας.


Οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) συζήτησαν σχέδια για περιορισμό της τιμής του ρωσικού πετρελαίου, προκειμένου να πιέσουν τη Μόσχα, η οποία επωφελείται από την άνοδο των τιμών της ενέργειας, και να κόψει τα μέσα χρηματοδότησης της εισβολής στην Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν ένα ανώτατο όριο τιμών που αποφασίστηκε από τις καταναλώτριες χώρες, μια πρόταση που συζητήθηκε την Κυριακή από τους ηγέτες της G7 σε μια σύνοδο κορυφής στις Βαυαρικές Άλπεις.

Οι δυτικές χώρες συσπειρώθηκαν γύρω από το Κίεβο όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, αλλά περισσότερο από τέσσερις μήνες μετά τον πόλεμο, αυτή η ενότητα δοκιμάζεται καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι ελλείψεις ενέργειας επανέρχονται στους πολίτες τους.

Κατηγορούμενοι από την Ουκρανία ότι δεν προχώρησαν αρκετά για να τιμωρήσουν τη Ρωσία, οι ηγέτες της G7 είχαν «πραγματικά εποικοδομητικές» συνομιλίες για ένα πιθανό ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε μια γερμανική κυβερνητική πηγή σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Είμαστε σε καλό δρόμο για να καταλήξουμε σε συμφωνία», είπε ο αξιωματούχος.

Ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας δήλωσε ότι το Παρίσι θα πιέσει για ένα ανώτατο όριο τιμών για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και ότι είναι ανοιχτό να συζητήσει την πρόταση των ΗΠΑ.

Ωστόσο, είπε ότι η G7 πρέπει να εργαστεί για την επίτευξη μιας μέγιστης τιμής πετρελαίου και αυτό χρειάζεται την εξαγορά των παραγωγών πετρελαίου στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων του σε μια ομάδα που ονομάζεται OPEC+, η οποία περιλαμβάνει τη Ρωσία.

«Πρέπει να κάνουμε συζητήσεις με τον ΟΠΕΚ+ και τις χώρες παραγωγής για να το πετύχουμε», είπε ο αξιωματούχος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία σχεδιάζει να απαγορεύσει τις εισαγωγές του μεγαλύτερου μέρους του ρωσικού πετρελαίου από το τέλος του έτους, έχει επιφυλάξεις σχετικά με την πίεση των ΗΠΑ για ένα ευρύ ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου ή «εξαίρεση τιμών» προκειμένου να περιοριστούν τα ενεργειακά έσοδα της Μόσχας.

Μια εξαίρεση τιμής θα μπορούσε να λειτουργήσει μέσω ενός μηχανισμού περιορισμού ή απαγόρευσης ασφάλισης ή χρηματοδότησης ρωσικών αποστολών πετρελαίου πάνω από ένα ορισμένο ποσό.

Θα μπορούσε να αποτρέψει τις δευτερογενείς επιπτώσεις σε χώρες χαμηλού εισοδήματος που παλεύουν με υψηλό κόστος τροφίμων και ενέργειας.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  Τσαρλς Μισέλ είπε επίσης ότι οι ηγέτες της G7 θα συζητήσουν έναν τεχνικό μηχανισμό που είχε ως αποτέλεσμα ένα ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου μέσω υπηρεσιών που σχετίζονται με το πετρέλαιο και την ασφάλιση των εξαγωγών.

Ωστόσο, ο Μισέλ είπε ότι το ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί προσεκτικά διαφορετικά κινδυνεύει να αποτύχει.

«Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μια απόφαση μαζί με τους εταίρους μας, αλλά θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι αυτό που θα αποφασίσουμε θα έχει αρνητικό αντίκτυπο [στη Ρωσία] και όχι αρνητικό αποτέλεσμα για εμάς».

Ο Μπάιντεν χαιρετίζει τη Δυτική ενότητα

Στην αρχή μιας διμερούς συνάντησης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για την ηγετική παρουσία του στην Ουκρανία και είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέτυχε να σπάσει την ενότητά τους.

Ο Όλαφ Σολτς έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για τον χειρισμό του στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Μπορούμε να το ξεπεράσουμε όλο αυτό και να βγούμε πιο δυνατοί», είπε ο Μπάιντεν.

«Επειδή ο Πούτιν βασιζόταν σε αυτό από την αρχή ότι με κάποιο τρόπο το ΝΑΤΟ και η G7 θα διασπαστούν. Αλλά δεν έχουμε και δεν πρόκειται να το κάνουμε».

Στην αρχή της συνάντησης, τέσσερα μέλη της G7 ανακοίνωσαν σχέδια για απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού χρυσού ως μέρος των προσπαθειών για αυστηροποίηση των κυρώσεων στη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Ιαπωνία θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές χρυσού από τη Ρωσία . Η Γαλλία υποστήριξε επίσης την κίνηση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είπε ότι η απαγόρευση στόχευε σε πλούσιους Ρώσους που αγόραζαν ασφαλή καταφύγια χρυσού για να μειώσουν τον οικονομικό αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων. Οι ρωσικές εξαγωγές χρυσού ανήλθαν σε 15,45 δισ. δολάρια πέρυσι.

«Τα μέτρα που ανακοινώσαμε σήμερα θα πλήξουν άμεσα τους Ρώσους ολιγάρχες και θα χτυπήσουν την καρδιά της πολεμικής μηχανής του Πούτιν», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον σε δήλωση.

«Πρέπει να εξαλείψουμε το καθεστώς Πούτιν για τη χρηματοδότησή του. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί μας κάνουν ακριβώς αυτό».

πηγές : News Agencies

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου