ΔΕΗ: Υπέρογκη αύξηση – 8πλασιάζεται το πάγιο από 1 Αυγούστου!

ΣΥΡΙΖΑ, τιμές ρεύματος, αύξηση παγίου, Σωκράτης Φάμελλος, Πέτη Πέρκα,

Πώς ο κ. Γιώργος Στάσσης και τα υπόλοιπα golden boys θα βγάλουν από το πουθενά έξτρα 166,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο...

Σοκ και δέος προκαλούν οι νέες τιμές στη ΔΕΗ που θα τεθούν σε ισχύ τον Αύγουστο, καθώς οι αυξήσεις είναι τεράστιες. Έτσι, η τιμή ανά κιλοβατώρα που θα περιλαμβάνει πλέον τη ρήτρα αναπροσαρμογής που «αναστέλλεται» προσεγγίζει τα 50 λεπτά (από περίπου 35 λεπτά σήμερα), ενώ το πάγιο οκταπλασιάζεται και θα φτάνει τα 14 ευρώ το τετράμηνο. Μάλιστα το «χαράτσι» στο πάγιο δεν πρόκειται να επιδοτηθεί από την κυβέρνηση, αλλά αντιθέτως θα επιβαρύνει εξολοκλήρου τα νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, μέχρι την Κυριακή 31 Ιουλίου, η τιμή της κιλοβατώρας στο Οικιακό Τιμολόγιο Γ1 ανέρχεται σε 0,11058 για τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες. Η τιμή με τη ρήτρα αναπροσαρμογής έφτανε περίπου τα 35 λεπτά/KWh ενώ στη συνέχεια υπήρχαν οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης.

Από 1 Αυγούστου έως 31 Αυγούστου η χρέωση ανά κιλοβατώρα θα είναι 0,4860 ευρώ, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει ότι με τις επιδοτήσεις οι τελικές τιμές θα ανέρχονται γύρω στα 16 λεπτά/KWh.

Η πραγματική ψυχρολουσία έρχεται στο πάγιο της ΔΕΗ το οποίο μέχρι σήμερα για το Οικιακό Τιμολόγιο Γ1 ήταν 1,69 ευρώ το τετράμηνο για μονοφασικές παροχές. Από 1 Αυγούστου και μέχρι 31 Αυγούστου, η τιμή εκτοξεύεται σε 14 ευρώ το τετράμηνο.


Δηλαδή, ένα μέσο νοικοκυριό θα πληρώνει 42 ευρώ πάγιο τον χρόνο στη ΔΕΗ, από 5 ευρώ που έδινε σήμερα. Καθώς η εταιρεία έχει γύρω στα 4,5 εκατομμύρια πελάτες στο οικιακό τιμολόγιο, το ετήσιο κέρδος για τον Γιώργο Στάσση και τα υπόλοιπα golden boys της ΔΕΗ βγαίνει γύρω στα 166,5 εκατ. ευρώ. Κάπως έτσι χτίζονται οι φαραωνικές βίλες στην Τζια.

  • Κοινή δήλωση Σ. Φάμελλου – Π. Πέρκα για τις τιμές ρεύματος των προμηθευτών και τις επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα:

Οι τιμές ρεύματος που ανακοινώθηκαν σήμερα για τον μήνα Αύγουστο, εκτός από την υποκρισία της κυβέρνησης, αποδεικνύουν ότι μας οδηγεί σε αχαρτογράφητα νερά στην ενέργεια, με σίγουρη όμως ακρίβεια για τους καταναλωτές και σίγουρα υπερκέρδη για το καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Αντί για κατάργηση ή αναστολή της ρήτρας τον Αύγουστο, όπως είχε υποσχεθεί, τελικά ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να οδηγήσει τις τιμές ρεύματος σε επίπεδα ρεκόρ. Οι τιμές δεν έπεσαν, αλλά αντίθετα ανέβηκαν.

Αν εφαρμοζόταν ο τύπος της ρήτρας αναπροσαρμογής που ίσχυε μέχρι πρόσφατα τότε, η τιμή για τον Αύγουστο για τη ΔΕΗ θα ήταν περίπου 420 ευρώ/MWh, εφόσον η ρήτρα θα έβγαινε με βάση τη μέση χονδρεμπορική τιμή του Ιουλίου στα 340 ευρώ, η οποία θα προστίθετο στο σταθερό τιμολόγιο των 110 ευρώ/MWh, στο οποίο δινόταν έκπτωση 30%.

Με τη νέα ρύθμιση, οι τιμές στο οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ ανέβηκαν στα 486 ευρώ/MWh (κατ’ ελάχιστο), δηλαδή 15% πάνω από το προηγούμενο αδιαφανές και καταχρηστικό πλαίσιο της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής Μητσοτάκη. Και ενώ οι υπόλοιποι προμηθευτές ανακοινώνουν τιμές στην ευρύτερη περιοχή των 500 ευρώ/ΜWh, δηλαδή ακόμα πιο υψηλές.

Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Σκρέκα επιβεβαίωσαν επίσης ότι εδώ και έναν χρόνο παράγονται υπερκέρδη, εφόσον ο Προσωρινός Μηχανισμός για την προημερήσια αγορά θα συγκεντρώσει για τον Ιούλιο το ποσό των 500 εκατ. ευρώ από υπερκέρδη που η κυβέρνηση άφηνε μέχρι τώρα ανεξέλεγκτα να επιβαρύνουν τους Έλληνες καταναλωτές, επειδή «δεν τα έβρισκε».

Το νέο κυβερνητικό πλαίσιο, πέρα από το αλαλούμ που θα προκαλέσει με τη μετακίνηση των εκατομμυρίων καταναλωτών σε πέντε ημέρες, αφήνει πολλά περιθώρια νέας αισχροκέρδειας, δεδομένου και ότι ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε στο ότι εκ των υστέρων θα ελεγχθεί αν αποτυπώνεται το πραγματικό κόστος στα τιμολόγια των προμηθευτών.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την επιδότηση της ακρίβειας για έναν ακόμη μήνα με ένα ποσό ρεκόρ των 1,136 δισ. ευρώ, κρύβοντας ότι αυτά είναι λεφτά των καταναλωτών που κακώς εισπράχτηκαν τους προηγούμενους μήνες. Κρύβοντας ακόμα ότι το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα έχει τα περιθώρια συνεχίσει την τόσο υψηλή επιδότηση της ακρίβειας τους επόμενους μήνες αν δεν αντιμετωπιστεί ουσιαστικά η ακρίβεια των τιμών ρεύματος.

Και αυτή όμως τη φορά η κυβέρνηση δεν είπε κουβέντα βέβαια για τη φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών που ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ το τελευταίο 12-μηνο, με βάση την έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τα στοιχεία της ΡΑΕ. Όπως κουβέντα δεν είπε και για τα νέα υπερκέρδη που δημιουργεί ο νέος μηχανισμός που επιτρέπει πάνω από 1 δισ. ευρώ στο καρτέλ ενέργειας και κυρίως στη ΔΕΗ.

Η ανεπάρκεια και οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν σε αδιέξοδο την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Αφήνουν τέλος όλους τους καταναλωτές απροστάτευτους με μόνο εφόδιο την «ατομική ευθύνη» απέναντι στο καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Με αυτές τις εξελίξεις όμως είναι σίγουρο ότι η αποτύπωση της ατομικής ευθύνης στην κάλπη θα είναι ακόμα πιο συντριπτική για τον κ. Μητσοτάκη στις ερχόμενες εκλογές.

- Σωκράτης Φάμελλος - Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
- Πέτη Πέρκα - Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

  • Λευτέρης Αβραμάκης: «Οι κυβερνητικές αλχημείες παγιώνουν τελικά  «τη μεγάλη ληστεία» στο ηλεκτρικό ρεύμα»

Με την ανακοίνωση των τιμών λιανικής χρέωσης του ηλεκτρικού ρεύματος αποκαλύπτεται το μέγεθος της «πολιτικής απάτης» με την κυβέρνηση να επιχαίρει για το γεγονός ότι χάρη στις αλχημείες της εξασφαλίζει αδιανόητες τιμές αποζημίωσης για τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, συνεχίζοντας πολιτικές καταλήστευσης των οικογενειακών εισοδημάτων.

Συγκεκριμένα, ο προσδιορισμός της τιμής ρεύματος από 0,5 € έως 0,55 € ανά κιλοβατώρα περίπου, αποδεικνύει ότι όχι απλώς δεν «πάγωσε» η ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά αντίθετα, το τελικό κόστος αυξήθηκε κατά 50 – 55% περίπου. Οι χρεώσεις ανά κιλοβατώρα σήμερα είναι 0,32 με 0,35 €, χωρίς την παροχή της ενίσχυσης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. 

Προκειμένου να υπάρξει ελάφρυνση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιδότηση των λογαριασμών ώστε οι τελικές χρεώσεις στον καταναλωτή να είναι περίπου 0,17 – 0,18 € ανά κιλοβατόρα. Η χρηματοδότηση όμως των ιδιωτικών εταιρών από τα δημόσια ουσιαστικά ταμεία θα ανέλθει στο αστρονομικό ύψος του 1,136 δις ευρώ μόνο για τον Αύγουστο. Το περίφημο πλαφόν που τέθηκε μέσω του προσωρινού μηχανισμού ανάκτησης μέρους των εσόδων της αγοράς της επόμενης ημέρας», δηλαδή από το πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών για τις ποσότητες ρεύματος που πουλάνε στη χονδρεμπορική αγορά, δεν επαρκεί για να καλύψει το ύψος της επιδότησης και θα χρησιμοποιηθούν πόροι από τα έσοδα που προκύπτουν από τα δικαιώματα εκπομπών αέριων ρύπων, τον ΕΛΑΠΕ και τα ΥΚΩ, χρήματα δηλαδή που στην πλειοψηφία τους προκύπτουν και πάλι από την επιβάρυνση των καταναλωτών.

Με όλες αυτές τις αλχημείες τελικά η κυβέρνηση πετυχαίνει:

  • Να συνεχίζεται αμείωτη η κερδοφορία των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος

  • Οι καταναλωτές να μην μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να αποκατασταθούν σε λογικά επίπεδα οι χρεώσεις ρεύματος

  • Οι καταναλωτές να εξακολουθούν να πληρώνουν στους λογαριασμούς το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 50% περίπου ακριβότερα σε σχέση με ένα χρόνο πριν (Ιούλιος 2021). Υπενθυμίζεται ότι στα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαμε καμία αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και η τιμή της κιλοβατώρας ήταν στα 0,05 €/κιλοβατώρα.

  • Να καθίσταται ακόμα πιο δύσκολος ο προσδιορισμός των υπερκερδών των εταιριών παραγωγής ρεύματος που σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μέχρι τον Μάρτιο του 2022 είχε ξεπεράσει τα 2,2 δις ευρώ. (Ο πενιχρός υπολογισμός της κυβέρνησης για υπερκέρδη μόλις 300 εκατ ευρώ καταρρίπτεται πανηγυρικά από την έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που μέσα σε 37 σελίδες και με στοιχεία μόνο από τους αρμόδιους δημοσίους οργανισμούς αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας την πραγματική κερδοφορία των εταιριών)

  • Να συνεχίζεται το «πάρτι αισχροκέρδειας» στο χρηματιστήριο της ενέργειας με την επίκληση των «χειμερινών κινδύνων» από ενδεχόμενες αρνητικές πολιτικές της Ρωσίας και τις τιμές να καταγράφουν καθημερινά νέα ιστορικά ρεκόρ

  • Να φτωχοποιείται ακόμα περισσότερο η μεσαία τάξη και όλο και περισσότερα νοικοκυριά να εγκαταλείπονται στην ενεργειακή φτώχεια

  • Να εξακολουθεί η επιβάρυνση συνολικά των προϊόντων στην ελληνική αγορά από το αυξημένο ενεργειακό κόστος βιομηχανιών και επιχειρήσεων που προκαλούν διαρκείς ανατιμήσεις

Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύει καθημερινά ότι ενδιαφέρεται μόνο για την κερδοφορία των ιδιωτικών ομίλων ηλεκτρικής ενέργειας και αδιαφορεί για τις πραγματικές συνέπειες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και στο ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων.

Οι πολιτικές επιλογές καταδικάζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών σε μεγάλες περικοπές προκειμένου να μπορούν να καλύψουν το κόστος ηλεκτροδότησης των σπιτιών τους. Η αφαίμαξη του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και οι ανατιμήσεις επηρεάζουν αρνητικά το σύνολο της κατανάλωσης και προκαλούν προβλήματα βιωσιμότητας ιδίως στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν περίπου το 80% της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν άμεσα άλλες πολιτικές που θα εδράζονται στην κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη, θα είναι προοδευτικές και θα αντιμετωπίζουν την ηλεκτρική ενέργεια ως δημόσιο αγαθό στο οποίο μπορούν και πρέπει να έχουν όλοι πρόσβαση. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, από την πρώτη στιγμή της ενεργειακής κρίσης έχει καταθέσει δημόσια ένα σύνολο προτάσεων που αν εφαρμοστούν εξασφαλίζουν αποκλιμάκωση των τιμών, μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων, απρόσκοπτη πρόσβαση όλων στο ηλεκτρικό ρεύμα και ενεργειακή ασφάλεια για τη χώρα.    ​

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου